braza 16.12.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Otóż to właśnie! Moja św.p. Mama często powtarzała: "Modli się pod figurą, a diabła ma za skórą". Coś w tym jest i niestety dość często dotyczy to również osób głęboko, naprawdę wierzących, którzy są święcie przekonani o jedynie słusznej racji! Tak głęboka wiara chyba powoduje właśnie bezrefleksyjne podejście do życia a tym samym ... jednak zawęża te horyzonty ... Z wiekiem co prawda coraz mniej, ale jednak nadal mam wiele pytań, na które jak do tej pory nie znalazłam odpowiedzi i pewnie na wiele tych pytań już tej odpowiedzi nie dam rady znaleźć . Nie ja pierwsza i nie ostatnia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.12.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 A co ma dobro do tego? Przecież religia to zbiór nakazów. Ktoś je spełnia to jest religijny (nie mylić z wiarą). Nakazy mogą być różne. Może być nakaz - nie zabijaj. Ale jakiś teolog udowodni, że rudych można. No to zabijamy rudych. Czy jesteśmy dobrzy? Nie . Ale religijni ? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.12.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Nieee, jeśli chodzi o dobro i religie to ja w żadnym wypadku nie odważę się postawić między nimi znaku równości!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.12.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Podobno nawet zwykły, dobry, porządny, rozsądny człowiek łatwo daje się zmanipulować i jest zdolny do największego okrucieństwa, nie tylko na rozkaz swojego kościoła/guru/religii, ale pod wpływem uznanego autorytetu. Na pewno znacie i ten "więzienny" i ten z rażeniem prądem "uczniów". Łatwo, czytając opis eksperymentu, pomyśleć "no ale ja to bym nigdy..., na pewno!". A czy wiemy, że na pewno?Jeżeli ludzie umieli razić prądem innych ludzi tylko pod wpływem autorytetu prowadzącego eksperyment, to dlaczego nie pod wpływem żądania boga przekazanego przez kapłanów? Dla własnego zbawienia? Dla zbawienia niewiernych?Nie trzeba religii, żeby zabijać "rudych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.12.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 "Uczciwymi ludźmi bardzo łatwo manipulować" - ktoś tak kiedys powiedział, chociaż nie wiem, kto. Nie odważyłabym się stanowczo stwierdzić, że: "...ja nigdy..." no bo czy my tak naprawdę w 100 procentach wiemy, do czego jesteśmy zdolni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.12.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Agduś, w tym eksperymencie wyszło jeszcze jedno - każdy z nas ma skłonność do okrucieństwa, która w większości przypadków jest tłumiona przez wychowanie. Oczywiście ta skłonność jest o różnym nasileniu. Jeżeli jest przyzwolenie społeczne - to się ujawnia Ale w sumie bez niej byśmy nie przeżyli jako gatunek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.12.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 :evil:o tak. ja mam dzis bardzo duza sklonnosc do okrucienstwa mimo przyzwoitego wychowania. urwalabym na zywca klejnoty i przypalila goracym zelazem gostka od kuchni:mad: ale to tak poza tym powaznym tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.12.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 a co? nie pojawił się? Olać go i szukać innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.12.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ech szkoda gadac, bo to by byla cala litania. ale cisnienie mam podniesione i mord w oczach. kurde a mowia, ze kryzys mamy, ciekawe gdzie bo na pewno nie w branzy meblarskiej:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.12.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Jaki kryzys??? Większość firm traktuje to tylko jak przykrywkę do nicnierobienia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 18.12.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 W/g mnie chyba nie ma kryzysu.. ale z drugiej strony obroty u mojego męża są sporo niższe niż kiedyś.. widocznie to nie są artykuły pierwszej potrzeby bez których można się obejść i nie są to marzenia, które chce się realizować (bo nie)..... problem znaleźć fachowca od chyba wszystkiego... ci najlepsi są za granicami... ci powiedzmy nieźli są rozchwytywani, a ci co muszą się uczyć rzemiosła ... partolą i tak też się na nich czeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.12.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Kiedy ja ostatnio dostałam wkurwa i pogadałam sobie przez telefon z panem Góralem od sztachet, to pan sztachety nocą zrobił, a później wyraził swoje głębokie współczucie dla mojego męża odbierającego też sztachety. No ale faktem jest, że poleciałam wtedy po nim równiutko! No bo facet błąd popełnił i usiłował mi wytłumaczyć, że primo on większe zamówienie dostał, więc nasze w odstawkę (mimo umowy i zaliczki) poszło, a secundo, że właściwie nic mi się nie stanie, jeżeli płot sobie zrobimy po wakacjach, a nie przed. Oj, nie lubię, kiedy ktoś mi tłumaczy, co jest dla mnie lepsze, co POWINNAM zrobić i kiedy... Nie lubię... W tym roku zaszaleliśmy i domki z piernika będą... kościółkami. Całe szczęście, że ich wyrób zaplanowaliśmy etapami - wczoraj Andrzej z dziewczynami zaczął wypiekanie ścian (ja dołączyłam po zebraniu w szkole i jego kontynuacji w kawiarni), dzisiaj z dziewczynami zdobiłam (musiałam z angielskiego zrezygnować, ale i tak kończyły same, bo miałam WF), jutro po przedstawieniu w wykonaniu klasy Małgosi posklejamy ściany, a w piątek rano śnieg spadnie na dachy i kościółki zostaną odtransportowane do szkoły. Wigilia klasowa ma zostać tylko zaopatrzona przez rodziców, potem dzieci mają sobie radzić same. I chwała Mokoszy, bo ja idę biegać. Umówiona jestem. Trzeba miejsce zrobić na świąteczne obżarstwo! Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 18.12.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Oj, nie lubię, kiedy ktoś mi tłumaczy, co jest dla mnie lepsze, co POWINNAM zrobić i kiedy... Nie lubię... Temat rzeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.12.2013 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Oj tak... Mam uczulenie na słowo "powinnaś". Obiecałam sobie solennie, że nie użyję go podczas odwiedzin u moich dorosłych dzieci, a jeżeli użyję, to odszczekam. Na czworaka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.12.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Otóz to, ja też to sobie obiecuję solennie - żadnego "powinnaś"!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.12.2013 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Dwa kościółki z piernika prawie gotowe. Jutro wstanę o niechrześcijańskiej porze, posmaruję dachy śniegiem i zawiozę (!!!) to do szkoły. Przeniosę z miejsca, w którym uda mi się zaparkować (!!!), wniosę jeden po schodach na drugie piętro, lawirując pomiędzy biegającymi dzieciakami, drugi tylko na parter. Rzucę (trzecim kursem) obrusy i serwetki w klasie na parterze i... spadam na bieganie. Nie wiem, jak to zrobię, bo mam koszmarne zakwasy po wtorkowym pilatesie i wczorajszym WueFie. A dzisiaj oglądaliśmy kolejne przedstawienie w wykonaniu klasy Małgosiowej i, myślcie, co chcecie, ale ta klasa naprawdę jest świetna! Zasługa pani Izy z przedszkola, u której ciągle się czegoś uczyli, ciągle występowali, brali udział w konkursach wszelakich. Zasługa obecnej wychowawczyni, która też ich przygotowuje do występów i to naprawdę na wysokim poziomie. Zasługa zdolności dzieciaków, bo albo jest to ponadprzeciętne nagromadzenie talentów, albo tyle talentów jest w każdej klasie, tylko nierozwijane więdną.Pochwalę swoje dziecko - zaskakująco czysto zaśpiewała niełatwą kolędę, mimo potężnej chrypki. Ona i Magda twierdzą, że dużo dały jej zajęcia wokalne, które miała godzinę przed występem, i na których się rozśpiewała pod fachowym okiem. Idę spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.12.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 pewnie talentów na poziomie podstawówki jest wiele. Ale więdną. Z tych rozbudzanych - mądrze - może wyjdzie jeden, dwa DUŻE talenty, a reszta to zależy. Albo rodzice uwierzą, po tym systemowym rozbudzaniu, w nadprzeciętność pociechy i będą pchać i rozbudzać dalej i 90% czeka dorosłe rozczarowanie, albo poprzestaną na używaniu nabytych umiejętności jako miłego dodatku do życia. Bowiem prawdziwe talenty są rzadkie a i z tych pół się w swiecie dorosłych nie przebije ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.12.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Osobiście myślę, że używanie talentów dla własnej przyjemności nie jest grzechem,. Radko kto ma siły, chęci i możliwości, również finansowe do pchania dziecka dalej, tym bardziej, że wielokrotnie napotyka się na opór ze strony samego dziecka i trzeba mieć niezmierną siłę pokonywania tego oporu. Przyznaję, że mi tej siły jednak brakuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.12.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Osobiście myślę, że używanie talentów dla własnej przyjemności nie jest grzechem,. .. nie, oczywiście. Ale zalezy ile się inwestuje w ten talent Są rodzice, którzy zauważywszy talent dziecka chcą oprzeć na nim jego przyszłość i to bywa ryzykowne. Bo prawdziwy talent zwykle wymaga postawienia wszystkiego na jedną kartę, ale jak poznać, że tu jest ten prawdziwy a nie pobożne życzenia i trochę zdolności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 20.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 cześć ... ..ciekawa dyskusja ... przeczytałem od dechy do dechy ... .. niektóre tezy do przemyślenia ... ... pewnie (jak to w życiu) nie wszystkie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts