Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

wyszlo dobre , spokojnie mozna zmniejszyc iloscm mleka, batony sa w calosci i sie nie krusza

Ewa mozesz sprobowac tez te http://vegezmiloscia.blogspot.com/2013/05/amarantus-na-zdrowie-i-batoniki.html ja je juz kiedy spieklam mi bardzo smakowaly syrop z agawy ma mniejsze IG wiec batony jeszcze zdrowsze :)mozna oczywiscie zmieniac sklad bakalii

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Andrzej zwiedził wszystkie sklepy w okolicy i nie było niesłodzonego. W którymś powiedzieli mu, że już nie produkują. W sobotę będziemy pewnie w Selgrosie, to sprawdzę.

Nie mam zamiaru robić z samego niesłodzonego, ale pomieszać, żeby było mniej słodkie.

Ja podjadam, ale usprawiedliwiam się, że tyle żucia tych płatków i innych takich, że się dużo kalorii na samo jedzenie traci ;)

Dzieckom do szkoły daję po kawałku.

Skład zamierzam modyfikować. Pierwsze zrobiłam zgodnie z przepisem, dodając tylko... popping z amarantusa ;) Do następnych dodam np. płatki z migdałów, kruszone orzechy laskowe, rodzynki i co mi tam jeszcze w rękę wpadnie.

Mam jeszcze jeden podobny przepis:

2 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mąki

0,5 szklanki stopionego masła

jajko

sól

dodatki wedle uznania (rodzynki, orzechy, ziarna itp.)

Wszystko wymieszać (ja musiałam dodać trochę więcej płatków, żeby się dało lepić kulki), ulepić kuleczki, ułożyć na blasze, piec 10-15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.

Tyz dobre.

A z innej beczki - zaczynam się sama siebie bać! Mam zły wpływ na przedmioty wykonane z metalu. Pękają...

Teraz lecę zbierać dzieci. Później rozwinę.

To może spróbuję dodać niesłodzonego z kartonika - i tak zawsze mam otwarte, bo (Braza, nie czytaj) do kawy dodaję.

Najpierw złamałam takie coś, na czym są umocowane pedały w rowerze, całkiem niedawno pękła oś w tylnym kole mojego ukochanego roweru, a dzisiaj złamałam zapinkę do roweru (taką przeciwkradzieżową - chyba nie powinna tak sobie się łamać???!!!).

pewnie dlatego słodzone się zetnie w piekarniku a niesłodzone niekoniecznie..

Nie cierpię amarantusa odkąd się nacięłam na chlebek z amarantusa w markecie. Taki batonik z kuleczek, nastawiłam się na niewiadomoco a było coś bezpłciowego, błeee.

ale maka z amarantusa to cos innego niz popping, popping to takie fajne kuleczki, maja sporo białka, dobrych tluszczy, blonnik witaminy i skladniki mineralne a jest dosc neutralne w smaku cos jak dmuchany ryz wiec w takich batonikach stanowi wlasciwie wypelniacz :)

Pogrzebacza na wszelki wypadek do ręki nie biorę. Psuję tylko części rowerowe albo wyposażenie dodatkowe rowerów. Bo mam dwa i zaczęłam od tego nowszego - w nim złamałam wał, do którego są przyczepione pedały. Tak zdrowo depnęłam, że się ukręcił. Ponieważ długo nie można było znaleźć odpowiedniego, przeprosiłam się ze starym (ponaddwudziestoletnim) rowerem i odkryłam, że go kocham. Teraz głównie na nim jeżdżę i jemu właśnie pękła oś tylnego koła. Wcześniej trzeba było wymienić opony, dętki, siodełko i przednie koło, więc wartość roweru co najmniej się podwoiła. Teraz jeszcze ta oś. A wczoraj odpięłam rower od stojaka, zapięłam zapinkę i włożyłam ją do koszyka, a ona mi pękła w rękach. Trzeci raz zobaczyłam własnoręcznie (lub nożnie) złamany kawałek metalu, który nie powinien się złamać... To zaczyna być niepokojące.

Na razie nie myślę o nowym, bo mam dwa, a ten stary kocham i wolę wymieniać kolejne części niż kupić nowy (zwłaszcza, że to Andrzej wymienia...).

Braza, czemu nie wypowiadasz się o ciastkach? Czyżbyś się odchudzała?