Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Młoda ma 4 lub 3 lekcje w zależności od tego, na którą godzinę mają w planie i ... luz. No to dzisiaj dałam Jej wolne i zastanawiam się nad jutrem. Chyba tez zrobię wolne, bo to qrna bez sensu jest! Nie można tego zrobic po południu????????

Wiadomo, że na razie nic nie wiadomo. Magda raczej zadowolona. Wprawdzie maksa się nie spodziewa, ale twierdzi, że większość zadań ma dobrze. Cóż - trzeba czekać na wyniki.

Wczoraj było zebranie w sprawie szczepienia dziewczynek przeciwko HPV. Gmina w dużej części płaci za szczepionki. W połowie wykładu westchnęłam do koleżanki "dobrze, że biol-chem kończyłam, to rozumiem, co pani prowadząca do nas mówi..." (koleżanka farmaceutka też rozumiała). A pytania z sali były częściowo rozwalające.

U nas nie refundują... szczepionka jest dość droga i w zasadzie jak dają, to brać, bo później nie dadzą.

Podobno wszystkie kobiety do 45 rż powinny się szczepić..

Najlepiej by było facetów sczepiać ale oni nie wiedzą

Edytowane przez EZS

wczytałam się i wsłuchałam w wykłady onkologa na kursie i wychodzi, że powinno. Przeciwnicy piszą, że regularna cytologia wystarczy. Onkolog mówił, że cytologia wykrywa zmiany powierzchowne, a zapalenie będące często promotorem raka toczy się podśluzówkowo. A jak widać na zewnątrz, to już - i owszem- da się zoperować, ale okaleczenie jest duże. To tak w skrócie.

Ceny sobie w necie można sprawdzić, trzy dawki trzeba brać, ta 4składnikowa (lepsza) kosztuje 390 za szczepienie a dwuskładnikowa 300. Powiedzmy, że w Luxmedzie jest dość drogo i jest w tym konsultacja lekarza i samo szczepienie. Pewnie z 1000 zł za całość będzie :(

Tą dwuważną GSK można szczepić w 2 dawkach albo przynajmniej tak próbują. Ale jednak raczej powinno się 3 razy.

Kurcze, u nas był program "krwinki" ale już się skończyły zapisy. Trzeba pilnować w necie..