braza 25.07.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Uczta dla oczu te zdjęcia!!!! O możliwości pływania na desce nic nie wiem, ale się dowiem!! Enigmaprzybyła!!!!! .........cholera jasna, mrówki po mnie łażą.... te latające ... są tak małe, że przez oczka w siatkach przechodzą!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.08.2014 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Gdzieś pomiędzy Szwecją (Abisko) a Norwegią (Narwik). Lofoty codziennie zachwycały bawiąc się w chowanego za chmurami. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.08.2014 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Plaża jak w Chorwacji. Woda kryształowa, piaseczek na dnie, wyspy na horyzoncie, słoneczko, upał... Jedynie temperatura tej wody nieco odmienna... Urocza wioska rybacka na Lofotach. Jedna z wielu. W większości są już bardziej miejscowościami wypoczynkowymi i rybackie domki można wynajmować latem, ale urok pozostał. Jakoś im się udało zachować równowagę i nie zniszczyć dawnego charakteru tych miejsc, zmieniając je w turystyczne atrakcje. Miejscowość A (powinno być z kółeczkiem nad A, ale nie wiem, jak znaleźć tę literkę) na końcu drogi. Za nią jeszcze kawałek tej wyspy i kilka innych archipelagu Lofoty, ale droga tam się kończy. Kiedyś tam wrócimy, żeby iść dalej. Tym razem pospacerowaliśmy po porcie rybackim, mijając Muzeum Sztokfisza i dotarliśmy nad zatokę, skąd widać było ten dalszy ciąg Lofotów. Jak widać "prawo każdego człowieka" obowiązuje. Często widywaliśmy rozbite na dziko namioty, sami też skorzystaliśmy z tej możliwości. Kolejna rybacka wioska. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.08.2014 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) I jeszcze jedna... Ta jest już "skansenem". Chociaż przepięknie położona i wyjątkowo ładna, została całkowicie opuszczona. Fakt, że malutka i na końcu świata. Na szczęście, zanim puste rybackie domki zaczęły popadać w ruinę, zostały odrestaurowane i przystosowane do potrzeb turystów. Teraz są wynajmowane, a wchodząc na uliczki położone w dawnym porcie rybackim trzeba kupić bilet. Ponieważ dla nas była to kolejna taka, nie wchodziliśmy do "centrum", poprzestając na obejrzeniu jej z góry, z małego parkingu. A to już Tromso - wielkie miasto na wyspie w fiordzie. "Wielkie" to pojęcie względne. Zaskoczyło nas schowaniem ruchu samochodowego pod ziemią, gdzie w tunelach ze zdumieniem mijaliśmy skrzyżowania w formie dużych rond. Bardzo ładne miasto, takie w sam raz do mieszkania. No i te widoki wokół! Zdjęcie zrobione z góry, na którą można wjechać kolejką linową (my weszliśmy). Po drodze do Alty niecierpliwie wypatrywaliśmy reniferów. Wciąż jednak było dla nich za gorąco. Zatrzymaliśmy się w bardzo reniferowo wyglądającym miejscu, ale podziwiać mogliśmy jedynie ich kupy. Za to widok na dolinę, w której utknęła chmura wart był postoju, spaceru i serii zdjęć. Muzeum w Alcie. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.08.2014 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Muzeum w Alcie. Spacerując nad brzegami fiordu można podziwiać naskalne rysunki z różnych okresów. Warto. No i nareszcie renifery!!! Pokazały się dopiero tuż przed wjazdem na wyspę Mageroya. Okazało się, że te zwierzaki mają nadzwyczajne poczucie humoru (wprawdzie Weronika twierdzi, że one są półgłówkami, ale na pewno nie ma racji). Renifery mianowicie lubią pokazywać się ludziom, bo wiedzą, że budzą zainteresowanie i zachwyt. Jako że najwięcej ludzi jest w okolicach dróg, tam właśnie przebywają renifery. O ich niebywałej inteligencji i ekstraordynaryjnym poczuciu humoru świadczy to, że nigdy przy drodze nie widzieliśmy mam z dziećmi. Tylko reniferowa młodzież zabawia się robieniem numerów kierowcom. Stoją na poboczu, wchodzą na jezdnię, galopują lub truchtają przed samochodami WZDŁUŻ drogi (bo po co miałyby z niej zbiegać w bok?). W tunelach nie spotkaliśmy, na szczęście, żadnego, chociaż byliśmy świadomi takiej możliwości. Najbardziej na północ położona miejscowość z najbardziej na północ położonym campingiem. Nareszcie przydały się starannie zapakowane ciepłe ciuchy i śpiwory (i tylko tam!). Większe stada reniferów z małymi spotkaliśmy idąc w chmurze na najbardziej na północ wysunięty przylądek (wcale nie oficjalny Nordkapp, na którym też zresztą byliśmy). W każdej takiej grupce, choćby najmniejszej, zawsze był co najmniej jeden biały renifer. Stwierdziliśmy, że te białe na pewno są szamanami. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.08.2014 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Widok na Nordkapp z północy. Żeby to zobaczyć, musieliśmy wstać o piątej rano i bez śniadania pognać szukając drogi wśród reniferowych ścieżek w gęstej chmurze. Gdyby nie wytyczające szlak kopczyki kamieni, nie mielibyśmy szansy. Warto było - trafiło nam się jedyne tego dnia okienko pogodowe. Pięknym szlakiem dotarliśmy na sam najpółnocniejszy koniec Europy i uwieczniliśmy ten fakt wpisem do zeszytu wejść ukrytego w metalowej skrzynce przy szlaku. Wracaliśmy w siąpiącej deszczem chmurze i nawet reniferów nie było na szlaku, chociaż idąc w tamtą stronę co chwilę widzieliśmy wyłaniające się z uprzejmiejszej, bo niemoczącej nas chmury, stadka z młodymi. Przemoczeni i zmarznięci podjechaliśmy jeszcze raz na oficjalny Nordkapp, gdzie zaskoczył nas wiatr przewracający ludzi i zdmuchujący ich ze schodów pod globusem. Też przygoda! A to najbardziej niesamowita sytuacja, kiedy około północy znaleźliśmy się samochodem pośrodku pastwiska reniferów. Stado przepędzane w jakimś celu przez właścicieli wypadło wprost na nas. Wrażenie było niesamowite! Co ciekawe, wbrew moim obawom, nikt nie miał do nas żadnych pretensji o przebywanie w tym miejscu. Wzbudziliśmy raczej zdziwienie i rozbawienie naszym pojawieniem się w pobliżu letniej pasterskiej osady Samów. Helsinki. Spośród poznanych skandynawskich stolic ta najmniej chyba mnie zachwyciła. W moim rankingu jako miasto pierwsze miejsce zajmuje Sztokholm, drugie Tallin (chociaż tallińska starówka jest ładniejsza od sztokholmskiej), trzecie Kopenhaga, na razie czwarte Helsinki, ale nie widziałam jeszcze Oslo. Nie znaczy to, że Helsinki są brzydkie - mają kilka ładnych i wartych odwiedzenia miejsc. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 15.08.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Piękna wycieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.08.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 tylko podpisz zdjęcia A były owce i renifery w tunelach? Wczoraj czytałam, że nauczyły się chłodzić w upałuy w tej darmowej klimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.08.2014 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Zmobilizowałam się i uzupełniłam opisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.08.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Jak Cię czytam, to mam ochotę jechać tym samym szlakiem. Ale z moją rodziną nie mam szans. Zostają mi chyba wycieczki Może byś tak napisała książkę "Szlakiem Agdusiów"? z tych wszystkich wypraw? Obiecuję, kupię i dodatkowo będę reklamować, gdzie i komu się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 16.08.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 było pięknie ale z opisami powala niemal jakby się tam było podpisuję się pod Ewą rób swój przewodnik też kupię i reklamować będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 16.08.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Super relacja i super zdjęcia.. czyta się jednym tchem... Dzięki Aguś.. i super , że tak pokazujecie świat dzieciakom.. zawsze Ciebie/Was za to podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 21.08.2014 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Dziękuję za niezasłużone komplementy - przecież to tylko podpisy do zdjęć. Moi znajomi drukują sobie po każdej podróży fotoksiążkę. Trochę zdjęć, krótkie podpisy. Fajny pomysł, ale dla mnie za mało, bo robię strasznie dużo zdjęć, w jednej by się nie zmieściły, a te fotoksiążki tanie nie są. Blog się zatkał zdjęciami, więc tam już o niczym nie opowiem. I tak sobie wymyśliłam w tym roku, że napiszę dla nas samych coś w rodzaju tego bloga, ale bez publikowania. Może nawet wydrukuję to, jeżeli dorwę jakąś porządną drukarkę. Jeżeli uda mi się zrealizować ten pomysł, to oczywiście mogę przesłać jako plik zainteresowanym. Szybko się za to nie zabiorę, bo... No wyobraźcie sobie, jak wygląda nasz ogród po prawie dwóch miesiącach nicnierobienia! Dzisiaj miotałam się od prania do pielenia, chałupa zasypana wczoraj wieczorem wyjazdowym dobytkiem została z grubsza odkopana, ale w ogrodzie ledwie zaczęliśmy. Zresztą, co ja Wam będę pisała?Zawsze po powrocie mam taką głupią myśl, że trzeba wakacje jakoś inaczej zorganizować, żeby jednak zadbać o ogród, ale na szczęście szybko mi przechodzi. Odkopany z chwastów kawałek kwietnika wygląda już całkiem ładnie. Nawet okazało się, że coś tam kwitnie teraz! I nic nie uschło! Za to moje ulubione chwasty zdążyły wysypać nasionka - za rok zaczynamy zabawę od początku!Teraz wykorzystuję zaoszczędzone w Brazoczysku siły. Dobrze, że tak skrupulatnie nad tym pracowałyśmy! PS. Kociaki urosły trochę i już są piękną kocią młodzieżą. Nadal szukamy dla nich dobrego domu/dobrych domów. Pomocy!!! Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 28.08.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 I co z tego, że oglądałam te zdjęcia wcześniej?? Teraz miałam okazję ponownie i skrzętnie ją wykorzystałam!!! Forum nie zniosłoby takiej ilości zdjęć więc jestem szczęściara, bo to te tutaj to tylko lichy pogląd na całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.08.2014 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Goście sobie pojechali, dzieci się zjechały (z naszą pomocą) i... "jesień idzie, nie ma rady na to...". Znaczy rok szkolny się zbliża.Obóz jeździecki się podobał.A w sąsiedztwie zaczęła się budowa i w środku nocy włączają piły łańcuchowe albo tłuką w coś młotkami. A gdyby zapomnieli, to małe koty usiłują sforsować drzwi pokoju - również w środku nocy. Niewyspana jestem!!! W efekcie natchnienia mi brak.Inaugurujemy maszynkę do robienia pop cornu i oglądamy mecz. Chyba trza dekoder Polsatu kupić, bo więcej nie pokażą za darmo.A koty szaleją. Kurczę, przypomniało mi się, że to forum budowlane. Powinnam wspomnieć, że wreszcie mamy balustradę (a może wspominałam?) i pokazać ją. Nowych szafek w wiatrołapie nie pokażę, bo nie wiem, czy uda mi się tam na tyle posprzątać, żeby można było pokazać. I meble na taras kupiliśmy! Jeszcze tylko zadaszenie trzeba zrobić, deski umyć, przetrzeć, zabejcować, Sadolinem pomalować i... komary wytruć w okolicy. To może lepiej meble sprzedać i dać sobie spokój z tarasem? Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.08.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Kup sobie świece dymne i się okadzaj. A jak dosypiesz zielska jakiegoś, to będziesz miała dodatkowe atrakcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.08.2014 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 A masz dostęp do atrakcyjnego zielska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.08.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Można sobie posadzić. Mówisz, że masz chwastów dużo, to zginie w tłoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 31.08.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Słuchaj Ewy, bo mądrze gada!!!!! I matko jedyna, nie kupuj polszmatu, bo będziesz żałować!!!! Mecze są raz na jakiś czas, pozostały czas będziesz zgrzytać zębami!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.08.2014 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 No właśnie - co z tym Polsatem jest nie tak? Bo aktualnie mają ofertę dla nas najlepszą, jeżeli chodzi o wybór programów. Za te same musielibyśmy w nc+ zapłacić znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts