Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

A owszem - mszyce mam i czarne i zielone - do wyboru, do koloru.

Ludwikiem kiedyś pryskałam, ale np. łubin tego nie zniósł. Mydło tolerują na razie wszystkie roślinki. A mszyce, żuczki i gąsienice nie!

takie zwykle mydlo ogrodnicze?

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może trzeb będzie się na północ wyprowadzić. Jakaś secesja albo cóś? W końcu dość konsekwentnie rozkładają się głosy podczas kolejnych wyborów w Polsce.

A tak z innej beczki:

http://sppodleze.szkolnastrona.pl/container/Julka.JPG

To córka nauczycielki Małgosi. W Niepołomicach akcja zbierania pieniędzy na pomoc dla niej jest mocno rozgłaszana, ale nie wiem, czy uda się zbierając tylko tutaj, uzbierać tyle, ile trzeba. No to jakby ktoś akurat miał ochotę...

TAR-cia u nas niestety inna rzeczywistość, tak jak Arni pisze czeka się na wszystko kupę czasu, ja do naczyniowca mam termin w zeszłym roku zapisany na październik tego roku, endoprotezy robią od ręki tylko w razie rozlecenia się stawu, mojej babci też wszczepili od ręki jak złamała się w biodrze

Agduś u mnie nie ma mrowisk pod drzewami a mszyc od groma, popatrz czy po roślinach mrówy nie łażą;)

czy to możliwe, że mszyce wykończyły mi sliwki i borówki??? Na sliwce je znalazłam i masę pousychanych młodych pędów i śliwek! A pod śliwką rosną borówki i usychają! Tracą liście. Nie znalazłam na nich żadnej przyczyny, żadnego robaka. Mszyc akurat też nie. Popryskałam jakimś mydłem potasowym z czosnkiem (akurat takie miałam), zobaczę, co dalej. Żal mi borówek, tak pięknie kwitły.

Dzisiaj też pryskaliśmy wszystko mydłem czosnkowym. Śmierdzi w całym ogrodzie! Jeszcze jutro trzeb kilka roślinek popryskać. Mszyce w tym roku jakiś wyjątkowy szał ogarnął - nigdy ich tyle nie było!!! Zeżarły kwiatki wiciokrzewom, obsiadły róże, a nawet krzewuszki, na których widzę te france pierwszy raz!

Randapem w żelu potraktowałam perz i podagrycznik. Przykro mi bardzo, ale inaczej sobie z nimi nie poradzę! Perz wyłazi nawet przez włókninę i korę przed domem. W sumie mnie to nie zdziwiło, spodziewałam się, że wylezie.

Pierwszy naprawdę pogodny dzień, a nas poniosło do Krakowa na zakupy. No nie dało się inaczej. Za to popołudnie spędziłam tak pracowicie, że mnie wszystko boli, ale ogródek znowu widać.

a ja jutro lykne ketonal i posadze moje łupy z targow przytachane, na razie na cito wsadzilam roze i pomidory, reszta czeka zmilowania, ale tak mi sie w tygodniu nie chcialo:cool: i zamowilam magicznego weza do podlewania, podobal mi sie filmik, w telezakupach dodaja sluchawke pryszczaca:cool:

mnie ostatnio neurolog do łez ze śmiechu doprowadził jak z podziwem pokręcił głową i stwierdził że w tym wieku tak sobie załatwić kręgosłup;) miałam ochotę go uderzyć:rolleyes:

u nas dzisiaj lato:lol: narobiłam się już jak osioł jutro będę na czterech chodzić i wyć;)

Wusia, a po co sobie to robiłaś?

Mnie dzisiaj dwa razy deszcz z ogrodu przeganiał - za drugim razem skutecznie, ale co nieco udało się zrobić. Burza sobie poszła, słoneczko wyszło, ale ja już skończyłam z ogrodem na dziś.

u mnie wieje, jak jasny gwint. Czekam aż ucichnie, bo mam rozrobiony miedzian.

Mszyce po mydle czują się całkiem dobrze. Dopryskałam..:confused:

Wusia, miał rację. Kręgosłup sam się nie psuje, my go psujemy przez tryb zycia i brak ćwiczeń w młodości, a potem zbieramy plony ;)

Ja się na szczęście połapałam na czas. Mam skoliozę, jak chyba 99% ludzi, póki mięśnie trzymały to w kupie, było ok, ani jazda konna, ani ciąże nie sprowokowały kręgosłupa do jakichkolwiek wygłupów. A potem siadłam na tyłku, tyłek urósł, mięśnie oklapły i kręgosłup zaczął mi grozić. Posłuchałam go, zaczęłam chodzić na jogę z pilatesem i się uspokoił.

U nas właśnie kolejna - trzecia dzisiaj - burza. Miało być miedzianowanie, miało być mydlenie reszty mszyc i nici z tego wyszły. A te namydlone wczoraj mszyce u mnie wyglądają nędznie. Niewiele z nich wykazuje oznaki życia. Pozostałe, wprawdzie nadal nieestetycznie przyczepione do łodyżek, ale najwyraźniej martwe czekają na porządną ulewę, która je zmyje. Niedobitki namydlę drugi raz. Może te burze jakiś sens mają?

Moje siedzą głównie na łodyżkach. Oblepiają je tuż poniżej pąków kwiatowych. Nie wiem, może tam najsmaczniejszy soczek ma roślina?

Wiciokrzewom zniszczyły mnóstwo kwiatków w ten sposób - po prostu uschły.

http://img197.imageshack.us/img197/3347/47705480.jpg

To nie moje zdjęcie, ale u mnie podobnie to wygląda.

A na różach tak:

http://bi.gazeta.pl/im/34/9c/f0/z15768628Q,Mszyce-na-paku-rozy.jpg

no u mnie samo się zrobiło no znaczy prawie samo, bo o kręgosłupa dbałam i rehabilitacja i takie tam nawet sanatorium zaliczyłam ale z nadmiaru spokojności mam tak napięte mięśnie że wyprostowały mi kręgosłup, wbiły dyski do środka a w odcinku szyjnym przegięły kręgosłup w drugą stronę, jak to mój ulubiony masażysta mówił że ja jestem prosta dziołcha, nie z wykształcenia jeno z kręgosłupa, a jak za młodu szłam do lekarza i mówiłam że mnie plecy bolą to słyszałam standardową odpowiedź nie pani jest za młoda i na tym się kończyło nikt mi nawet rtg nie zlecił:mad: a potem już było za późno a jak łeb mi z bólu pękał to mi neurolog zapisał prozac;)