EZS 24.04.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Moja magnolia rośnie jak głupia na resztkach pobudowlanych. Jaka tam ziemia jest, nie mam pojęcia, ale chyba różna, zależy czy korzeń trafi na cement, cegły czy wapno Pod spodem ma rododendrona, który lubi kwaśne ale też dzielnie rośnie. A był to taki przysychający krzaczek z wyprzedaży w markecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.04.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 u siebie sprobuje z magnoliami, chcociaz w pierwszym domu poleglam na magnoliach i rododendronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 24.04.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Dobra, przekonałyście mnie, bardzo poważnie pomyślę o magnoli. Agduś, czy Ty robiłaś to cudo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.04.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 chyba dopiero będzie robiła? Niemniej piękne, uwielbiam takie konorasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 24.04.2016 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) "Miejsce sadzenia przygotowujemy wykopując większy dół, ziemię wzbogacamy kompostem, obornikiem lub torfem. Posadzoną magnolię obficie podlewamy a glebę wokoło ściółkujemy korą lub trocinami czy igliwiem. Nie należy przydeptywać ziemi wokół posadzonej rośliny.Od marca do lipca warto kilkakrotnie nawozić magnolie niewielką ilością nawozów mineralnych wieloskładnikowych nie zawierających wapnia."Posadziłam, gdzie mi pasowało, chyba nie udeptywałam. Nie pamiętam, czy coś sypnęłam do dołka, ale wysoce prawdopodobne, że tak, bo nie wierzę w naszą ilastą ziemię i roślinkom, na których mi szczególnie zależy, podsypuję kompost albo ziemię z worka (zależy, co mam akurat na podorędziu). Rosła powoli, ale rosła. I w sumie nie zależy mi na tym, żeby się jakoś szczególnie spieszyła - niech sobie będzie raczej mała. Ewa ma rację, jak zawsze. Dopiero zaczęłam szycie tego drzewa. Dopiero zaczęłam, czyli spędziłam ładnych kilka-kilkanaście godzin na projektowaniu, cięciu materiałów, zszywaniu kolorowych kwadratów i układaniu wszystkiego na ścianie. Drzewo będzie miało jeszcze dłuższy pień, ale nie zmieścił się na ścianie. Resztę układam na podłodze.Też lubię takie kontrasty. Moja koleżanka szyła narzutę na zamówienie, więc, żeby móc policzyć, ile powinna kosztować, zapisywała sobie każdą godzinę pracy. Narzuta była duża, większa niż moja. Szycie trwało ponad 150 godzin. Dzisiaj niczego nie uszyłam, bo zakupy zajęły pół dnia (butów, takich, jakie chciałam, i tak nie mam, ale jakieś tam są, za to kupiliśmy agrest, bo za mało mamy), a później świętowaliśmy urodziny Małgosi. Edytowane 12 Maja 2016 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 25.04.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Dla Małgo mnóstwa uścisków i wodospady uścisków!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 25.04.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Wszystkiego najlepszego dla dziecięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 25.04.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 sto lat w zdrowiu i samych sukcesów dla Małgosi:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 25.04.2016 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Dzięki za życzenia i uściski. Przekażę rano, bo na razie dziecięcia oba grzecznie poszły spać po obejrzeniu pierwszego odcinka nowego sezonu Gry o tron. Kurczę, zimno tak, że zaczynam żałować wyniesienia zimowych kurtek na strych! Dzisiaj po południu musiałam użyć całej siły woli, jaką posiadam, a i tak na kopach sama siebie wyniosłam z domu, żeby iść na angielski. Do kitu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.04.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Sto lat A 150 godzin to 4 tygodnie czyli prawie etat na 1 miesiąc. Ciekawe ile zarabia miesięcznie? Choć najniższa krajowa jej wyjdzie? A może ona mało wydajna jest po prostu i jako pracownik powinna to zrobić w tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 25.04.2016 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Nie zarabia w ten sposób. Znajoma poprosiła o narzutę wedle zamówienia, więc jej uszyła. A że to nie była TAK bliska znajoma, to szyła za kasę. Nie wiem, ile dostała.A co do wydajności, to nie sądzę, żeby się dało szybciej. Pozornie główną częścią pracy jest to, co ja będę teraz robiła, czyli zszywanie kawałków. Tymczasem to jest najprzyjemniejsza i wcale nie najbardziej pracochłonna część tej zabawy. Muszę kiedyś policzyć, ile mi zajmuje uszycie czegoś. Z tym, że to ciężko porównywać, bo w jednym patchworku trudniejsze jest projektowanie, cięcie i układanie kawałków materiału (mój morski), w innym zszywanie malutkich elementów (im mniejsze, tym większej precyzji wymaga), w innym pikowanie, bo nie ma długich prostych linii, więc jest dużo krótkich zeszyć i mnóstwo upierdliwych niteczek do przeciągnięcia i zawiązania. W efekcie patchworki o tej samej powierzchni mogą być szyte x godzin i 2x, i 3x, i 5x też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.04.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 No ja wiem, że ona nie zarabia. Ja zastanawiałam się po prostu jak to by wyszło miesięcznie. Takie odniesienie do etatu No i zdaję sobie sprawę, że rękodzieło powinno być drogie, ale chyba w stosunku do włożonej pracy to szału nie ma. Czyli zostaje przyjemność. Cóż, ja też pracuję w dużej mierze dla przyjemności, bo jakoś zarobki niespecjalnie mam adekwatne w stosunku do włożonej pracy. Więc to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.04.2016 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Dlatego ja szyję dla przyjemności i boję się momentu, kiedy już nie będę potrzebowała kolejnej narzuty na łóżko, bo szycie poduszek mnie nie satysfakcjonuje na dłuższą metę. Natomiast zarabianie szyciem patchworków jest niemożliwe, bo nie da się sprzedać takiego dzieła za kasę, która by była godną zapłatą za pracę w nie włożoną. No ywentualnie mogę sobie wyobrazić, że chcę szyć, nie potrzebuję już niczego, więc realizuję swoje projekty dla satysfakcji i sprzedaję, żeby mieć na materiały do kolejnego projektu (a same materiały dobrej jakości też kosztują). Nadal zimno, ale przynajmniej pogodnie.Czy mnie się wydaje, czy to już od kilku lat tak jest, że zimę mamy do kitu, ale wiosna się dłuży i jakoś nie może rozpędzić? Bo pamiętam, że od co najmniej dwóch lat bardzo późno zabieram się za prace ogródkowe i sianie, albowiem nie chce mi się zaczynać, kiedy jest zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 27.04.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Jak Ci się łózka skończą to możemy pogadać o moich ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 27.04.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 u mnie leje od wczoraj:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.04.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Nadal zimno, ale przynajmniej pogodnie. Czy mnie się wydaje, czy to już od kilku lat tak jest, że zimę mamy do kitu, ale wiosna się dłuży i jakoś nie może rozpędzić? Bo pamiętam, że od co najmniej dwóch lat bardzo późno zabieram się za prace ogródkowe i sianie, albowiem nie chce mi się zaczynać, kiedy jest zimno. dokladnie mam to samo wrazenie, zima do d...y i wiosna rowniez do d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.04.2016 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 No dzisiaj to zdecydowanie przegięło!!! Leje od samego rana, zimno jak skurczysyn, ponuro, paskudnie, a ja musiałam z domu wyjść i się szlajać wśród tego paskudztwa. No naprawdę! Ja rzadko narzekam na pogodę, ale tej się nie da lubić! Jedyny sens istnienia czegoś takiego widzę jako pretekst do przesiedzenia całego dnia przy kominku i starannego nicnierobienia, bo nawet przejście do nieogrzanej kominkiem pracowni krawieckiej by mi nie odpowiadało. Niestety nie mogłam tak wykorzystać dzisiejszej aury. A koty mogły. Zazdrościłam im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 27.04.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 no u mnie też cały dzień lało jak złe, a do stolycy musiałam się bujać dzisiaj i też całą drogę lało jak złe:mad: dobrze że małżon prowadził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.04.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 u nas tak bylo przedwczoraj wieczorem, ulewa i gradoburze. dzis od rana slonce i nawet tak zimno nie bylo. dopiero pod wieczor chlodniej i wietrzniej. ale przyznam ze susza okropna, chociaz chwilowo nie pragne deszczu niech ten dach sie skonczy i ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 27.04.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 I u mnie dość wstrętnie... Chop się ze mnie podśmiwoł, że kurtkę zimową założyłam na spacer... potem przestał... jak padać zaczęło... a on w polarze szedł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts