braza 15.05.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Bo jak małe to żreć muszą, inaczej długo nie pociągną, a że za pińcet to nie dziwota, ja tez lubię to, co dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.05.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Agduś, kup ślimstop czy coś podobnego, w casto lub obi mają. Takie niebieskie granulki. Ślimaki je żrą z przyjemnością i padają masowo. Działa. Tarcia, twój emotikon oddaje mój stan ducha. Nie, tremy nie mam. Mam tylko dolecieć do Seulu i powiedzieć raptem 10 min. Sek w tym, że dolatać nie lubię a do mówienia wybrałam sobie temat, którym się zachłysnęłam zimą, jak go zgłaszałam. A teraz im więcej się wgryzam tym większy wstyd widzę. I coraz bardziej mam ochotę brać przykład z Rosjan, oni są uczestnikami-widmo. Są, ale zwykle nie na własnych wystąpieniach:lol2: No nic, jakoś to będzie... Zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.05.2016 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Wyczytałam właśnie, że im kawa nie smakuje (zboczone jakieś), więc muszę kawą popryskać roślinki. A fusy będę wysypywała na te trociny. Może uratuję roślinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.05.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 do Seulu, wow chcialabym tak poleciec ale tez sie boje mozna tez sola te slimaki, tylko ostroznie by rosliny nie ukrzywdzic. fusy kawowe zakwaszaja wiec miej na uwadze czy roslina tak lubi. za to podsypane jablonie fusami daly nam niesamowity zbior w zeszlym roku pysznych ligoli. fusy lubia tez rododendrony i azalie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.05.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 znalazłam - Snacol Bros. Byle tylko pies i koty go nie jadły...Kawa zakwasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.05.2016 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Wiem, że kawa zakwasza, ale przede wszystkim mam nią popryskać liście - ponoć nie będą smakowały. Trucizny nie wysypię - kocham nasze koty, nie chcę ryzykować. Ponoć są jakieś tabletki z nicieniami, które załatwiają ślimaki. Jeszcze muszę się upewnić, czy te nicienie są wysokospecjalistyczne - znaczy tylko w ślimakach żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.05.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Ja sypałam pod kwiatkami tą chemią, pies się nie zniża do jedzenia a koty wszystkie okoliczne żyją i mają się dobrze, więc chyba też nie jadły. Ale zawsze można trafić na nietypowego kota. Ale sypię albo między gęste liście albo kładę na obsypanym terenie na jakiś czas siatkę (taka cienka materiałowa, koty tego nie lubią a roślinom nie przeszkadza), którą przypinam szpilkami od namiotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.05.2016 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Może to jest jakaś myśl, ale od czasu, kiedy się Kaj zatruł, nie mogę nawet myśleć o truciznach w ogrodzie. Zaskoczyło nas dzisiaj święto - poszliśmy na wymianę książek, wystawę zdjęć i przy okazji do sklepu. Okazało się, że z okazji święta kościelnego wszystkie sklepy pozamykane. No, prawie wszystkie - towary pierwszej potrzeby można było nabyć - monopolowe były czynne. Boszszsz... gdzie my żyjemy??? Ja rozumiem, niech będą pozamykane w święto (inna sprawa, że mało kto wie, o co w tym święcie biega), ale jak wszystkie, to wszystkie! Czemu sprzedawczyni z monopolowego ma mieć gorzej niż ta ze spożywczego? Czy łatwiej żyć bez chleba, mleka itp. niż bez wódki?Jakoś ostatnio strasznie pesymistycznie patrzę na okoliczności i ze wszystkiego wyciągam jakieś dziwne wnioski. Czas się leczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.05.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 W święto może sprzedawać tylko właściciel. Chyba wyłączone są niektóre apteki i stacje benzynowe, tak poza tym, to tylko właściciel. On nie musi mieć święta, jeżeli nie chce go mieć. Widać woli zysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.05.2016 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Wiem, że właściciel. Czyżbym miała dzisiaj szczęście poznać osobiście właścicieli dwóch sklepów monopolowych w naszym pięknym mieście? Być może.Mnie zastanawia tylko, czemu akurat ten towar jest najłatwiej dostępny. Ot, takie filozoficzne raczej niż prawnicze pytanie retoryczne. PS Piwko, które mnie właśnie tak filozoficznie nastraja, kupiłam kilka dni temu. Mamy zadziwiająco bogaty wybór piw w jednym ze sklepów spożywczych. Z ciekawości kupuję kolejne na spróbowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 17.05.2016 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Dżizas, zimni ogrodnicy pospołu z zimną Zośką w tym roku przegięli pałę!!! Jest tak k...o zimno, że po powrocie z zebrania w szkole zastosowała terapię "4k" i dopiero teraz mi lepiej. Do tego wszystkiego od czasu do czasu (np. kiedy wracałam z pracy na rowerze) rzuca zimnym deszczem i pizga cały czas złem! Zimni ogrodnicy, zimna Zośka – zjawisko klimatyczne charakterystyczne dla środkowej Europy, kiedy w połowie maja, po okresie utrzymywania się wyżu barycznego nad Środkową i Wschodnią Europą (w tym nad Polską), następuje zmiana cyrkulacji atmosferycznej i przy słabnącym wyżu zaczyna napływać – wraz z niżem barycznym – zimne powietrze z obszarów polarnych. Analiza danych z lat 1881-1980, przeprowadzona przez Obserwatorium Astronomiczne Uniwersytetu Jagiellońskiego, pokazała, że w 95 spośród tych lat zaobserwowano istotne ochłodzenia w okresie 1-25 maja, przy czym aż w dziewięciu latach spadek temperatury z dnia na dzień przekraczał dziesięć stopni Celsjusza. Na podstawie tych danych ustalono, że najwyższe prawdopodobieństwo ochłodzenia występuje między 10 a 17 maja i wynosi aż 34%[1]. Nazwy pochodzą od patronów poszczególnych dni - zimni ogrodnicy to św. Pankracy (wspomnienie 12 maja), św. Serwacy (13 maja) i św. Bonifacy (14 maja), a zimna Zośka - św. Zofia (15 maja). Inny patron tego samego dnia, święty Izydor, również został utrwalony w tradycji ludowej, zyskując miano Oracza. No żeż w mordę, przecież już 17 maja jest! Wystarczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 17.05.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 zaobserwowano istotne ochłodzenia w okresie 1-25 maja, dzisiaj dopiero 17 no to kaj tam do 25:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 17.05.2016 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Ostatnia powinna być zimna Zośka - już była, więc wystarczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 17.05.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 no weź im tam na górze wytłumacz:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.05.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 najwyższe prawdopodobieństwo ochłodzenia występuje między 10 a 17 maja i wynosi aż 34%[1]. i sie zgadza, bo od jutra zapowiadaja poprawe a w weekend nawet do 20 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.05.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 no i wreszcie będę mogła wypakować hortensje z chochołów Jak nie odczekam do zimnej zośki, to mi nie kwitną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.05.2016 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ja czekam z sadzeniem pomidorków. Jeżeli się zrobi cieplej, to w piątek albo we wtorek kupię na targu sadzonki.Na razie jest konsekwentnie zimno i padało co chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 18.05.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 u nas dzisiaj wyraźnie cieplej po południu się zrobiło tak że mogłam w cienkiej bluzeczce z rękawkiem 3/4 latać po dworze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.05.2016 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Do nas jeszcze nie dotarło. Może jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 18.05.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Bluzka, polar, kamizelka puchowa...upały u mnie po cholerze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts