Agduś 10.10.2006 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 jk69 To jest myśl! Teraz lita ścianka z desek a za parę lat wyciągnąć co drugą i jest ażur. Tylko zastanawiam się ile tych lat będzie, bo ja do dosyć późnego wieku zjeżdżałam po poręczach. Może przykręcimy na nich takie paskudne guzki, które uniemożliwiały jazdę po poręczach w mojej podstawówce? Postawię Andrzejowi zadanie - musi wykombinować, jak te deski przymocować, żeby po wymontowaniu co drugiej w słupkach nie zostału dziury. Na pewno coś wymyśli.Siatka maskująca i dyskoteki szkolne na sali gimnastycznej ozdobionej balonikami... To były czasy. Nam jeszcze w dodatku przygrywał zespół złożony z żołnierzy służby zasadniczej! To dopiero był czad!Ale komers miałam w kawiarni a studniówkę w kasynie policyjnym!iga9 Też czasami dopadają mnie takie wizje. Najgorzej, gdy przypomnę sobie, co sama robiłam w dzieciństwie. Dobrze, że rodzice większości z tych wyczynów nie widzą, bo by osiwieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 10.10.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Normalnie dlaczego ta budowa musi zawsze tak wygladac Ciagle cos. I zawsze jedni zwalaja wine na drugich -nikt sie nigdy nie myli a bledy biora sie z powietrza Ale podzwiam was za wytrwalosc i duzy wklad pracy wlasnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 12.10.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Piękne plenery i sliczny domek-gratuluję! Też tak chcę! Ale jeszcze nie mam piętra Kiedy planujecie przeprowadzkę?Jeszcze w tym roku, czy na spokojnie po całkowitym wykończeniu? Pozdrawiam Sowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 12.10.2006 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 "Spokojnie"... hmmm... co to słowo znaczy? Wprowadzimy się, gdy tylko będzie to możliwe. Zakładamy, że pod koniec listopada lub na początku grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 12.10.2006 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 To ja poprosze o namiary na tych geodetow na priva.Mam troche ziemi w powiecie wielickim i pewnie bede potrzebowal prawdziwych fachowcow od pomiarow. Dobrze znac wszystkich , tych mniej prawdziwych tez. Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 13.10.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 "Spokojnie"... hmmm... co to słowo znaczy? Wprowadzimy się, gdy tylko będzie to możliwe. Zakładamy, że pod koniec listopada lub na początku grudnia. Super gratulacje -spytałam bo na moim początkowym etapie niektórzy sugerują przerwe zimową, ale u Ciebie to faktycznie byłoby bez sensu. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.10.2006 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Przerwa zimowa ma sens i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Wiem, że po wprowadzeniu się do tego domu będziemy płacili wyższe rachunki za grzanie, bo dużo w nim jeszcze będzie wilgoci. Wiem, że mogą powstawać na ścianach drobne pęknięcia, bo mury będą pracowały, fundamenty osiadały itp. Jednak w naszej sytuacji minusów mieszkania jeszcze do wiosny w wynajętym domu jest więcej niż plusów. I tak taniej będzie grzać tamten dom, niż płacić za wynajem. Na razie pomalujemy ściany na biało i poczekamy, aż popękają. Ostateczny szlif domek dostanie w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 13.10.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 My tez decydujemy się na pracę non stop, bo budujemy z kredytu i nie ma potrzeby czekania aż np. zapracujemy na dalszą inwestycję. Myslimy w związku z tym o położeniu płyt g-k zamiast tradycyjnych tynków, żeby nie musiało schnąć, ale jeszcze musze dokładnie zgłębic temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 13.10.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Hej, najszybsza budowo w powiecie krakowskim! A co Wam jeszcze zostało do zrobienia, żeby móc zamieszkać? Biały montaż i podłogi, tak? No bo ściany na biało a konieczne flizy ( to najśmieszniejszy wyraz z nowo/krakowskich) można wiosną. Bez parapetów żyć się da - ale bez schodów - trochę gorzej. Nie wspominam tu o przyłączach mediów zaczynających się na literę P oraz W, aby czegoś nie zapeszyć.... Cieszę się, że odzyskaliście Dziennik Budowy1 Euronit - sprawdzę. Dzięki. Resztę privem. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 13.10.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Hmm- mowicie, ze na bialo malowac. A na pewno popeka... Kurcze ja juz chcialam malowac na gotowo kolorkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.10.2006 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 My tez decydujemy się na pracę non stop, bo budujemy z kredytu i nie ma potrzeby czekania aż np. zapracujemy na dalszą inwestycję. Myslimy w związku z tym o położeniu płyt g-k zamiast tradycyjnych tynków, żeby nie musiało schnąć, ale jeszcze musze dokładnie zgłębic temat. Prace non stop? To znaczy, że nie macie zamiaru przerywac nawet zimą? Czy zamkniecie stan surowy przed śniegiem? Hej, najszybsza budowo w powiecie krakowskim! A co Wam jeszcze zostało do zrobienia, żeby móc zamieszkać? Biały montaż i podłogi, tak? No bo ściany na biało a konieczne flizy ( to najśmieszniejszy wyraz z nowo/krakowskich) można wiosną. Bez parapetów żyć się da - ale bez schodów - trochę gorzej. Nie wspominam tu o przyłączach mediów zaczynających się na literę P oraz W, aby czegoś nie zapeszyć.... - dokończyć poddasze (ocieplanie tu i ówdzie, ostatnie płyty gk na sufit w korytarzu, zabudowa rur płytami gk, zabudowa skosów w łazience gk) - ocieplanie z zewnątrz, tynkowanie, parapety zewnętrzne - kominek - podłogi - schody - pompa ciepła - rekuperator - przyłącza - wod - kan (biały montaż, wszelkie "końcówki") - okablowanie (rówzież "końcówki") - meble kuchenne i szafy wnękowe (własna robota Andrzeja i mojego brata) - malowanie na biało - parapety wewnętrzne - flizy - poprawienie montażu bramy garażowej - ogrodzenie (brama, furtka) - niwelowanie terenu - jakiś chodniczek i podjazd. Ufff, tyle mi przyszło do głowy tak na gorąco. Nie wiem, ile z tego zrobimy teraz, ile po zamieszkaniu. Faktem jest, że już jesteśmy zmęczeni tym tempem. Z drugiej strony pocieszam się, że w przyszłym roku już nie będę codziennie planowała, co mam zrobić następnego dnia, do kogo dzwonić, co kupić, załatwić, znaleźć, o co pytać kierbuda... Coś za coś. iga9 To nie ja wymyśliłam. Wszyscy mówią, że popęka, więc wierzę, choć mam nadzieję, że tylko troszkę. A co do malowania, to i tak pierwsze na tynki podobno trzeba zrobić na biało, a dopiero potem kolorowe. Też mi się marzyły juz te kolorki, ale chyba jakoś przeżyję do wiosny w białym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 17.10.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Pięknie! Czytam i jestem pod wrażeniem - włożonej pracy na budowie i sposobu opisu tego wszystkiego Co do Waszych planów - jakie są koszty takiego linoleum? I jak zamierzacie połączyć to z płytkami przy kominku? Bo wiem, że płytek nie lubisz, ale przy kominku panuje chyba temperatura nie wskazana dla tego typu podłogi? A linoleum chyba sporo cieńsze od płytek na kleju Generalnie ciekawy pomysł na podłogę, muszę gdzieś obejrzeć takie podłogi w rzeczywistości a nie na monitorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 17.10.2006 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Dziekuję!Myśląc o linoleum trzeba zacząć od 70 zł za m2 (materiał i położenie) do tego jeszcze specjalna wylewka samopoziomująca. Oczywiście wszystko zależy od ceny linoleum (producent, grubość). Zobaczyć linoleum najłatwiej w wyremontowanym szpitalu albo przedszkolu. Mnie najbardziej podobają się takie o możliwie jednolitym kolorze. Chociaż Forbo ma też jeden ładny wzór "siemieniaty". Do tego mają też różne bordery i "obrazki". Nie wiem tylko, ile te cuda kosztują.Oczywiście przy kominku planujemy troszkę płytek, chociaż podobno na linoleum można zakiepować papierosa i nie zostanie po tym żaden ślad. Co do sposobu połączenia, to zapytamy o radę speców. Myślę, że najładniej by to wyglądało połączone tylko jakąś fugą albo sznurem, którym łączy się dwa kawałki linoleum. Jeżeli nie, to pewnie jakaś listwa. Zresztą tak też będziemy łączyć linoelum z mozajką drewnianą. Różnica grubości między linoleum a mozajką nie jest aż tak duża - wylewka 3 mm + linoleum 2,5 mm = 5.5 mm, a mozajka 8 mm (nie wiem, ile doliczyć na klej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 17.10.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Czyli koszt i tak wyjdzie wyjdzie niższy niż np. deski barlineckiej jaką oglądałem (ok. 140zł/m2) a do której nie mam przekonania po lekturze forum My myślimy o panelach bo mamy w mieszkaniu od kilku lat i jakoś nie nażekamy, a trzeba ciąć koszty. Ale warto przemyśleć inne możliwości. Nie wiem ile potrzeba doliczyć na klej ale pewnie jeszcze ze 2-3 mm co najmniej dojdą A jesli chodzi o temperaturę to są materiały które przy zadziałaniu chwilowym nie ulegają zmianą, natomiast długotrwałe oddziaływanie wyższej temperatury może je zniszczyć. Nie wiem jak w przypadku linoleum ale pewnie podobnie . No ale skoro i tak dajecie płytki to chyba bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 17.10.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Agduś mam pytanie ile kosztował rekuperator, który zakładaliście u siebie wraz zmontażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.10.2006 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Z lenistwa po prostu wklejam odpowiednie fragmenty umowy z Globaltechem: Zamawiający zleca wykonanie:– instalacji nawiewno-wywiewnej opartej na centrali wentylacyjnej typu MISTRAL 400– instalacji płytowego gruntowego wymiennika ciepła PROVENT-GEO– instalacji grawitacyjnego rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka § 2Zakres zlecenia obejmuje:1. montaż centrali wentylacyjnej MISTRAL 400 firmy Pro-Vent2. montaż izolowanych kanałów wentylacyjnych nawiewnych i wyciągowych oraz elementów wentylacyjnych w obiekcie3. montaż i regulacja anemostatów oraz całego systemu Sam rekuperator Mistral 400 3960 zł.4. montaż instalacji gruntowego wymiennika ciepła PROVENT-GEO5. montaż instalacji grawitacyjnego rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka do pomieszczeń nr 12, 14, 16W przypadku jakichkolwiek zmian lub prac dodatkowych sporządzony zostanie aneks do niniejszej umowy § 3Zakres zlecenia nie obejmuje:1. wykonania instalacji elektrycznej zasilającej2. dodatkowego ocieplenia kanałów wentylacyjnych biegnących w strefie narażonej na działanie ujemnych lub dodatnich temperatur (np. przez strych nieocieplony)3. robót ziemnych (wykopów i zasypywania przy pomocy koparki)4. dostawy i zakupu piasku oraz żwiru do wymiennika gruntowego§ 7 1. Strony za wykonanie prac wymienionych w § 1 ustaliły kwotę ryczałtową w wysokości 22 000,00 zł netto + VAT 7%. Całość robót podzielona będzie na kolejne etapy.2. ETAP I. Po wykonaniu robót wymienionych w pkt. 2 § 2 Zamawiający zapłaci Wykonawcy kwotę 7 000,00 zł netto. Zapłata nastąpi gotówką lub przelewem w terminie 7 dni od dnia zakończenia wymienionych prac i podpisania protokołu odbioru.3. ETAP II. Po wykonaniu robót wymienionych w pkt. 4 § 2 Zamawiający zapłaci Wykonawcy kwotę 9 000,00 zł netto. Zapłata nastąpi gotówką lub przelewem w terminie 7 dni od dnia zakończenia wymienionych prac i podpisania protokołu odbioru.4. ETAP III. Po wykonaniu robót wymienionych w pkt. 1,3 § 2 Zamawiający zapłaci Wykonawcy kwotę 6 000,00 zł netto. Zapłata nastąpi gotówką lub przelewem w terminie 7 dni od dnia zakończenia wymienionych prac i podpisania protokołu odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 18.10.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Już mnie rozbolała głowa od tej kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.10.2006 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Sam rekuperator Mistral 400 kosztuje 3960 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 18.10.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Piękna kwota.... Ja liczę, że za wentylację zamknę się spokojnie w 14 tyś., chociaż jeśli do tego dojdzie GWC to pewnie wyjdzie podobnie... Dlaczego chcesz rozprowadzić ciepło z kominka grawitacyjnie? Moje "ale": czy grawitacyjne kanały rozprowadzenia ciepła z kominka nie będą zaburzać pracy wentylacji mechanicznej? Ja planuje zrobić wyciąg powietrza w salonie w okolicach kominka i puszczenie go wraz z pozostałym powietrzem wywiewanym przez reku. W razie gdyby było za ciepło to przepustnica sterowana jakimś termostatem do odcięcia tego wyciągu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 18.10.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 My tez decydujemy się na pracę non stop, bo budujemy z kredytu i nie ma potrzeby czekania aż np. zapracujemy na dalszą inwestycję. Myslimy w związku z tym o położeniu płyt g-k zamiast tradycyjnych tynków, żeby nie musiało schnąć, ale jeszcze musze dokładnie zgłębic temat. Prace non stop? To znaczy, że nie macie zamiaru przerywac nawet zimą? Czy zamkniecie stan surowy przed śniegiem? Hej, najszybsza budowo w powiecie krakowskim! A co Wam jeszcze zostało do zrobienia, żeby móc zamieszkać? Biały montaż i podłogi, tak? No bo ściany na biało a konieczne flizy ( to najśmieszniejszy wyraz z nowo/krakowskich) można wiosną. Bez parapetów żyć się da - ale bez schodów - trochę gorzej. Nie wspominam tu o przyłączach mediów zaczynających się na literę P oraz W, aby czegoś nie zapeszyć.... - dokończyć poddasze (ocieplanie tu i ówdzie, ostatnie płyty gk na sufit w korytarzu, zabudowa rur płytami gk, zabudowa skosów w łazience gk) - ocieplanie z zewnątrz, tynkowanie, parapety zewnętrzne - kominek - podłogi - schody - pompa ciepła - rekuperator - przyłącza - wod - kan (biały montaż, wszelkie "końcówki") - okablowanie (rówzież "końcówki") - meble kuchenne i szafy wnękowe (własna robota Andrzeja i mojego brata) - malowanie na biało - parapety wewnętrzne - flizy - poprawienie montażu bramy garażowej - ogrodzenie (brama, furtka) - niwelowanie terenu - jakiś chodniczek i podjazd. Ufff, tyle mi przyszło do głowy tak na gorąco. Nie wiem, ile z tego zrobimy teraz, ile po zamieszkaniu. Faktem jest, że już jesteśmy zmęczeni tym tempem. Z drugiej strony pocieszam się, że w przyszłym roku już nie będę codziennie planowała, co mam zrobić następnego dnia, do kogo dzwonić, co kupić, załatwić, znaleźć, o co pytać kierbuda... Coś za coś. iga9 To nie ja wymyśliłam. Wszyscy mówią, że popęka, więc wierzę, choć mam nadzieję, że tylko troszkę. A co do malowania, to i tak pierwsze na tynki podobno trzeba zrobić na biało, a dopiero potem kolorowe. Też mi się marzyły juz te kolorki, ale chyba jakoś przeżyję do wiosny w białym domu. Witam, Ponieważ jestem na etapie zródła ciepła, zapytam jaka pompę wybrałaś? Czytałam Twoje komentarze i spostrzegłam coś o clima konfort czy to własnie tą wybrałaś? Ile cię to kosztowało łacznie z wykonaniem? Z góry dziękuje za odp pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts