Agduś 13.07.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 No! We wnętrzu tego zabudowania gospodarczego z murem rodzynkowym (ten rodzaj muru też w Mińsku widziałam) muzeum urządziło pokazowy dom z okolicy. Jak powszechnie wiadomo, Złe wchodzi do domu przez komin. Zaradzić temu mają te dzielne lale w liczbie trzynastu, które są lepsze niż batalion ochroniarzy. Żadne Złe się nie prześlizgnie! A największą moc ma lala centralna. Oczywiście na wszelki wypadek nie mają oczu - Złe bywa podstępne. Na widok tych krajek dziewczynom oczy sie zaświeciły, bo one właśnie są na etapie produkowania takowych metodą tkactwa tabliczkowego. Uprzedzając fakty napiszę, że ostatniego dnia odwiedziłyśmy wielką księgarnię w asyście konsultanta językowego Jazepa. I tam nabyłam drogą kupna (ciut skomplikowaną, bo przeprowadzając się wciąż z jednej torebki do drugiej - znaczy z dwóch plecaczków i jednej torebki - zapodziałam karty i musiałam skorzystać z pożyczki) kilka książeczek z białoruskimi, czystą białoruszczyzną pisanymi, baśniami i wspaniałą księgę instruktażową z tradycyjnymi wzorami do tkania na różne sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 13.07.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Super Pani przewodniczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.07.2016 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Dziękuję Na koniec jeszcze ciekawostki: Biblioteka od środka i od zewnątrz. Pokazywałam ją osiem lat temu. Pamiętacie? Kupalne tańce i śpiewy przed dworkiem Wańkowiczów zobaczyłyśmy zupełnie przypadkiem. Pięknie śpiewali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.07.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 fajna wycieczka podoba mi sie taka bialorus:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.07.2016 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Mnie też. No to mogę się pochwalić swoimi liliami. Uprzejmie proszę o zwrócenie uwagi na ich dorodność, którą ukazuje pierwsze zdjęcie - pionowe, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.07.2016 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 I liliowce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.07.2016 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.07.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Wycieczka wspomnień. Tylko dwie córki były z tobą? Ta średnia już wygląda dorośle :)A moje lilie jeszcze nie kwitną a liście im żółkną??? Co im dolega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 14.07.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 moze za sucho maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 14.07.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 aaa i nie pochwaliłam liliijiiiiii sa przepiekne, ta pierwsza to odmiana drzewiastej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.07.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 moze za sucho maja? Jakie sucho??? toniemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.07.2016 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 To może za mokro? U nas dziwna pogoda. Dzisiaj na przykład (oj, to już wczoraj było!) rano lało, przed południem wyszło słońce, znów pokropiło i pełne słońce prze czas dłuższy, późnym popołudniem zerwał się okropny wiatr, tak sobie wiał i wiał, aż wreszcie przywiał czarne chmurzayska, ale tak je poganiał, że nie zdążyły się rozpadać. Nie mam pojęcia, czy to lilia drzewiasta. Normalnie cebulki do ziemi powsadzałam, ale to ta sama rabatka, na której rutewka przekroczyła dwa metry wzrostu. Ja nie wiem, co do tej ziemi dodałam... Rutewka swoją drogą kwitnie, ale poprzedni wiatr ją nieco pochylił i wtuliła się w klona, więc słabo te kwiatki widać. A może ktoś wie, co dolega klonowi? Liście mu schną od brzegów. Gałąź po gałęzi. Jedną to już chyba całkiem szlag trafił. Odpowiedzi przeczytam za dwa i pół tygodnia, bo dzisiaj wyruszamy na południe. W tym roku krótki wspólny wypad, więc blisko - Słowacja i Wiedeń. Kolejność miała być odwrotna, ale konie mają wakacje, więc sami rozumiecie... Wiedeń musiał się przesunąć na koniec wyjazdu, kiedy już wrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.07.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Cudowne te lilie!!!! Koło mnie chodzi tak po cichutku, na razie po dość dużym okręgu, lilia drzewiasta ... Może .... Bawcie się dobrze i do zobaczenia niedługo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 30.07.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Skoro chałupę musiałam "odpiaszczyć" to wpadłam i tutaj, żeby trochę pajęczyny zebrać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.08.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Dzięki za te porządki - gdybyś nie wpadła tu z miotłą, nie wiem, czy udałoby mi się dzisiaj przedrzeć przez pajęczyny. Kolejny kawałek wakacji za nami. Słowacki Raj, Tatry, kilka atrakcyjnych miast i zamków, dwie jaskinie, Bratysława i na deser Wiedeń. A przed nami odpoczynek, błogie lenistwo i tajemnicza praca w Brazoczysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.08.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 zapomniałaś że zdjęcia trzeba wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.08.2016 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Wusia, zdjęć to ja mam tysiące! Problem z nadmiarem - nie wiem, co wybrać.Co chcesz?Słowacki RajLewoczaZamek SpiskiPopradKieżmarkBańska Szczawnicainne miasteczka i wsie Słowackieceperskie wycieczki w słowackie TatryBratysławaWiedeń??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.08.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 ja tam bym najchętniej wszystkie:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.08.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Jasssne, a ja resztę wakacji spędzę wklejając zdjęcia!Może pokażę po kolei wszystko, ale proszę ustalić kolejność. Mogę dzisiaj zacząć jeden (JEDEN) temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.08.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 dla mnie bomba:lol2: no może być w kolejności wypisanej w poście powyżej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts