Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

No!

We wnętrzu tego zabudowania gospodarczego z murem rodzynkowym (ten rodzaj muru też w Mińsku widziałam) muzeum urządziło pokazowy dom z okolicy.

DSCN1513.jpg

Jak powszechnie wiadomo, Złe wchodzi do domu przez komin. Zaradzić temu mają te dzielne lale w liczbie trzynastu, które są lepsze niż batalion ochroniarzy. Żadne Złe się nie prześlizgnie! A największą moc ma lala centralna. Oczywiście na wszelki wypadek nie mają oczu - Złe bywa podstępne.

DSCN1515.jpg

Na widok tych krajek dziewczynom oczy sie zaświeciły, bo one właśnie są na etapie produkowania takowych metodą tkactwa tabliczkowego. Uprzedzając fakty napiszę, że ostatniego dnia odwiedziłyśmy wielką księgarnię w asyście konsultanta językowego Jazepa. I tam nabyłam drogą kupna (ciut skomplikowaną, bo przeprowadzając się wciąż z jednej torebki do drugiej - znaczy z dwóch plecaczków i jednej torebki - zapodziałam karty i musiałam skorzystać z pożyczki) kilka książeczek z białoruskimi, czystą białoruszczyzną pisanymi, baśniami i wspaniałą księgę instruktażową z tradycyjnymi wzorami do tkania na różne sposoby.

DSCN1516.jpg

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję :)

Na koniec jeszcze ciekawostki:

DSCN1575.jpg

DSCN1584.jpg

Biblioteka od środka i od zewnątrz. Pokazywałam ją osiem lat temu. Pamiętacie?

DSCN1533.jpg

DSCN1552.jpg

Kupalne tańce i śpiewy przed dworkiem Wańkowiczów zobaczyłyśmy zupełnie przypadkiem.

DSCN1570.jpg

Pięknie śpiewali.

To może za mokro?

U nas dziwna pogoda. Dzisiaj na przykład (oj, to już wczoraj było!) rano lało, przed południem wyszło słońce, znów pokropiło i pełne słońce prze czas dłuższy, późnym popołudniem zerwał się okropny wiatr, tak sobie wiał i wiał, aż wreszcie przywiał czarne chmurzayska, ale tak je poganiał, że nie zdążyły się rozpadać.

Nie mam pojęcia, czy to lilia drzewiasta. Normalnie cebulki do ziemi powsadzałam, ale to ta sama rabatka, na której rutewka przekroczyła dwa metry wzrostu. Ja nie wiem, co do tej ziemi dodałam... Rutewka swoją drogą kwitnie, ale poprzedni wiatr ją nieco pochylił i wtuliła się w klona, więc słabo te kwiatki widać.

A może ktoś wie, co dolega klonowi? Liście mu schną od brzegów. Gałąź po gałęzi. Jedną to już chyba całkiem szlag trafił.

Odpowiedzi przeczytam za dwa i pół tygodnia, bo dzisiaj wyruszamy na południe. W tym roku krótki wspólny wypad, więc blisko - Słowacja i Wiedeń. Kolejność miała być odwrotna, ale konie mają wakacje, więc sami rozumiecie... Wiedeń musiał się przesunąć na koniec wyjazdu, kiedy już wrócą.

• 2 weeks później...

Dzięki za te porządki - gdybyś nie wpadła tu z miotłą, nie wiem, czy udałoby mi się dzisiaj przedrzeć przez pajęczyny.

Kolejny kawałek wakacji za nami. Słowacki Raj, Tatry, kilka atrakcyjnych miast i zamków, dwie jaskinie, Bratysława i na deser Wiedeń. A przed nami odpoczynek, błogie lenistwo i tajemnicza praca w Brazoczysku.

Wusia, zdjęć to ja mam tysiące! Problem z nadmiarem - nie wiem, co wybrać.

Co chcesz?

Słowacki Raj

Lewocza

Zamek Spiski

Poprad

Kieżmark

Bańska Szczawnica

inne miasteczka i wsie Słowackie

ceperskie wycieczki w słowackie Tatry

Bratysława

Wiedeń

???