Moose 06.08.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Lubię Twoje opowieści powyjazdowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 06.08.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 chyba wszyscy je lubia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 :wiggle:Cieszę się bardzo, że lubicie. W takim razie dzisiaj ciąg dalszy. Po dwóch dniach deszczowych (no, prawie, bo drugiego przestało padać, kiedy wyszliśmy z jaskini) zrobiła się wycieczkowa pogoda. Nasi sąsiedzi wybrali się do Słowackiego Raju na szlak, który ja też wytypowałam na pierwszy ogień. My, mając więcej czasu, postanowiliśmy poczekać aż szlaki trochę obeschną i pojechać sobie jeszcze do Lewoczy i Spiskiego Zamku. Lewocza jest baaaardzo reklamowana w przewodniku, którego używamy, jako miasto godne odwiedzenia. No a Spiski Zamek... wystarczy jedno zdjęcie zobaczyć. Zaparkowaliśmy bez trudu i za darmo przy uliczce prowadzącej do rynku. Na końcu było widać bramę w murach miejskich, które zachowały się na oko w 3/4. Ruszyliśmy w stronę rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Rynki większości miast, które zwiedziliśmy na Słowacji miały wrzecionowaty kształt, ale Lewocza była wyjątkiem. Typowe było to, że pośrodku niego stały dwa kościoły i ratusz. Jak widać, ratusz jest przepięknie odnowiony, kościół katolicki - bazylika św. Jakuba - właśnie jest remontowany, a drugi kościół, ewangelicki, wyglądał całkiem nieźle. Bazylikę warto zwiedzić. Można to zrobić tylko z przewodnikiem o wyznaczonej godzinie (chyba co pół godziny), ale warto było poczekać. Niestety, zdjęć w środku nie było wolno robić. A szkoda, bo gotycki ołtarz mistrza Pawła z Lewoczy jest przepiękny. I nie tylko on. W bocznych uliczkach znaleźliśmy jeszcze dwa kościoły minorytów. Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 07.08.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Aguś w ostatnim poście same napisy załącznik:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Rzut oka w boczne uliczki: W perspektywie widać Bazylikę Najświętszej Panny Marii na Mariańskiej Górze. Niestety nie dotarliśmy do niej, bo resztę dnia zajęło nam zwiedzanie zamku. Wyszliśmy też za mury. Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Aguś w ostatnim poście same napisy załącznik:( Naprawiłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 (edytowane) Znowu wydziwia z ilością zdjeć w poście! Lewocza była kiedyś bardzo ważnym miastem, ale kiedy ominęła ją linia kolejowa, znalazła się na marginesie i przestała się rozwijać. Dzięki temu stare miasto zostało takie, jak dawniej. Zauważyłam, że najpiękniej odnowione są oprócz zabytków szkoły. Na przykład to gimnazjum: Edytowane 7 Sierpnia 2016 przez Agduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 07.08.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 tamten naprawiłaś za o następne znowu tylko napisy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Szlag! Zaczynam tracić cierpliwość do wklejania zdjęć!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 07.08.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Mącisz Wusia, sa zdjecia i tamte tez widzialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Nie, one najpierw są, potem znikają, a kiedy edytuję post, muszę je usunąć i wkleić jeszcze raz. Dlatego zamek będzie jutro, bo mnie inaczej szlag trafi jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 07.08.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Ja widzę wszystkie może dlatego, że edytowane ... Gimnazjum piękne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 I ogromne, jak na tak małe miasteczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 07.08.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Świetna wycieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 07.08.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 nio teraz wsio pięknie widać piękne zdjęcia i super opisy, zawsze się czuję jak bym tam była jak czytam to co Aguś pisze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 07.08.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Tez zauważyłam ten ogrom. I jestem pod wrażeniem! Słowacja jest piekna!. Dawno temu byliśmy z Szanownym w Bardejowie i Starej Liubowni. Gdzieś mam zdjęcia, ale takie tradycyjne. Może kiedyś się skłonię ku zeskanowaniu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 07.08.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 o w Starej Lubowni to i ja byłam ... kasztelik super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.08.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 nadal nie wiem co mają hiszpańskie konie a.. i dlaczego tro coś na rynku (ratusz?) ma arkady? Wpływy arabskie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.08.2016 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Konie z Hiszpańskiej Szkoły Jazdy mają w lipcu wakacje. Nie można wtedy zobaczyć pokazów (na które i tak nas nie stać) ani treningów porannych (na które chcieliśmy się wyżyłować). Pierwszy trening po wakacjach był 2. sierpnia, a my 3. sierpnia musieliśmy wracać. Tak, to ratusz, ale nie kojarzył mi się z niczym arabskim. Raczej z renesansem. Śliczny jest swoją drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts