Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:wiggle:Cieszę się bardzo, że lubicie.

W takim razie dzisiaj ciąg dalszy.

Po dwóch dniach deszczowych (no, prawie, bo drugiego przestało padać, kiedy wyszliśmy z jaskini) zrobiła się wycieczkowa pogoda. Nasi sąsiedzi wybrali się do Słowackiego Raju na szlak, który ja też wytypowałam na pierwszy ogień. My, mając więcej czasu, postanowiliśmy poczekać aż szlaki trochę obeschną i pojechać sobie jeszcze do Lewoczy i Spiskiego Zamku.

Lewocza jest baaaardzo reklamowana w przewodniku, którego używamy, jako miasto godne odwiedzenia. No a Spiski Zamek... wystarczy jedno zdjęcie zobaczyć.

Zaparkowaliśmy bez trudu i za darmo przy uliczce prowadzącej do rynku.

DSC_0068.jpg

Na końcu było widać bramę w murach miejskich, które zachowały się na oko w 3/4.

Ruszyliśmy w stronę rynku.

DSC_0070.jpg

DSC_0078.jpg

DSC_0097.jpg

DSC_0104.jpg

Rynki większości miast, które zwiedziliśmy na Słowacji miały wrzecionowaty kształt, ale Lewocza była wyjątkiem. Typowe było to, że pośrodku niego stały dwa kościoły i ratusz.

DSC_0102.jpg

DSC_0077.jpg

DSC_0099.jpg

Jak widać, ratusz jest przepięknie odnowiony, kościół katolicki - bazylika św. Jakuba - właśnie jest remontowany, a drugi kościół, ewangelicki, wyglądał całkiem nieźle. Bazylikę warto zwiedzić. Można to zrobić tylko z przewodnikiem o wyznaczonej godzinie (chyba co pół godziny), ale warto było poczekać. Niestety, zdjęć w środku nie było wolno robić. A szkoda, bo gotycki ołtarz mistrza Pawła z Lewoczy jest przepiękny. I nie tylko on.

W bocznych uliczkach znaleźliśmy jeszcze dwa kościoły minorytów.

DSC_0090.jpg

DSC_0122.jpg

Edytowane przez Agduś

Rzut oka w boczne uliczki:

DSC_0095.jpg

W perspektywie widać Bazylikę Najświętszej Panny Marii na Mariańskiej Górze. Niestety nie dotarliśmy do niej, bo resztę dnia zajęło nam zwiedzanie zamku.

DSC_0083.jpg

Wyszliśmy też za mury.

DSC_0088.jpg

DSC_0090.jpg

Edytowane przez Agduś

DSC_0114.jpg

Znowu wydziwia z ilością zdjeć w poście!

Lewocza była kiedyś bardzo ważnym miastem, ale kiedy ominęła ją linia kolejowa, znalazła się na marginesie i przestała się rozwijać. Dzięki temu stare miasto zostało takie, jak dawniej.

DSC_0118.jpg

DSC_0123.jpg

Zauważyłam, że najpiękniej odnowione są oprócz zabytków szkoły. Na przykład to gimnazjum:

DSC_0124.jpg

Edytowane przez Agduś

Tez zauważyłam ten ogrom. I jestem pod wrażeniem!

Słowacja jest piekna!. Dawno temu byliśmy z Szanownym w Bardejowie i Starej Liubowni. Gdzieś mam zdjęcia, ale takie tradycyjne. Może kiedyś się skłonię ku zeskanowaniu ....

Konie z Hiszpańskiej Szkoły Jazdy mają w lipcu wakacje. Nie można wtedy zobaczyć pokazów (na które i tak nas nie stać) ani treningów porannych (na które chcieliśmy się wyżyłować). Pierwszy trening po wakacjach był 2. sierpnia, a my 3. sierpnia musieliśmy wracać.

Tak, to ratusz, ale nie kojarzył mi się z niczym arabskim. Raczej z renesansem. Śliczny jest swoją drogą.