Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

A to była najbardziej lajtowa dolinka...

DSC_0134.jpg

Po krótkim odpoczynku na polanie postanowiliśmy zaliczyć jeszcze krótki szlak w innej dolinie. Taką pętelkę tam wyznaczyli. W sumie chyba ze dwie godzinki z dojściem i powrotem.

Niestety okazało się, że tamten szlak jest zamknięty. Nie było żadnej informacji, dlaczego. Po prostu znak z przekreślonym ludzikiem, a reszta w domyśle. Mając w pamięci poprzednią, woleliśmy nie ryzykować wejścia na zamknięty szlak. Tylko czy nie można było informacji o zamknięciu tej pętelki umieścić choćby na drogowskazie przy schronisku na Klasztorisku? No widać się nie dało... Nic to - zrobiliśmy sobie ładny spacerek.

O taki:

DSC_0136.jpg

W drodze powrotnej wyczuliśmy obok szlaku ciekawy punkt widokowy. Zeszliśmy ze ścieżki, ale jako że punkt widokowy wydał mi się z daleka mocno eksponowany, kazałam dzieciom przemieszczać się w jego stronę ostrożnie. (No dobra, przyznam się, lęk wysokości objawia się u mnie dziwnie.... swędzeniem tylnej części ciała... Takoż zazwyczaj krzyczę na nie, żeby nie podchodziły do przepaści, bo mnie tyłek będzie swędział.)

Dzieci posłuchały.

DSC_0146.jpg

Warto było tam iść.

DSC_0152.jpg

DSC_0160.jpg

Magda zauważyła coś rudego poruszającego się po skałach po drugiej stronie. Udało mi się to wypatrzyć, wiec chwyciłam aparat Andrzeja, który ma lepszy zoom.

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wróciliśmy na polanę.

DSC_0167.jpg

Minęliśmy schronisko. Do ruin nie można było podejść, bo są cały czas "remontowane", ale powyżej zauważyliśmy resztki murów kaplicy i symboliczny cmentarz ofiar gór.

DSC_0172.jpg

Długa lista ofiar Słowackiego Raju nie wpłynęła dobrze na moje morale...

DSC_0173.jpg

DSC_0176.jpg

Ludzie z tablicy pamiątkowej są w tej chwili w prawdziwym raju ... Moje morale runęło po zobaczeniu tego zdjęcia...

Kozica mnie zauroczyła! A ciebie to ja naprawdę podziwiam za odwagę!

P.S. Nie mam pojęcia, czy Szanowny dojedzie na czas, koniec i początek kontraktu to zawsze termin bardzo umowny.

DSC_0177.jpg

No dobra, to inne zdjęcie tego samego momentu. W dziupli znaleźliśmy zeszyt wejść i dziewczyny wpisały nas do niego.

DSC_0179.jpg

Na środku widać pomnik ratowników i pilotów, którzy zginęli dokładnie rok wcześniej podczas akcji ratunkowej. Tablicę w miejscu wypadku minęliśmy idąc wzdłuż Hornadu.

Z polany ruszyliśmy w dół czerwonym szlakiem. "W dół"? No nie do końca, bo szlak na początku kilka razy podchodził, ale później nadrobił obniżając się coraz bardziej stromo.

DSC_0181.jpg

DSC_0185.jpg

Jarzmianka moja wymarzona... Kupię sobie w przyszłym roku koniecznie!

DSC_0189.jpg

Na ostatnim odcinku stromego zejścia moje skrzypiące kolana coraz wyraźniej mówiły mi, co o mnie myślą. Bluźniły strasznie, wiec starałam się ich nie słuchać.

Pętla się zamknęła - w dole widać Hornad i wejście na szlak, którym wyruszyliśmy rano.

A tak w ogóle, to Hrabuszice są dobrym miejscem na zamieszkanie, kiedy chce się zwiedzać Słowacki Raj, bo do mostku, przy którym stoi kasa biletowa i zaczynają się szlaki, szliśmy spod domu jakieś 20 minut zaledwie i to przyjemną polną drogą.

DSC_0192.jpg

Widać mostek i tuż przy nim daszek budki, w której rano kupiliśmy trzydniową wstupenkę do parku. To większe dalej, to domek obsługi wyciągu narciarskiego.

Mimo ledwie dychającego morale, które padło po odwiedzeniu symbolicznego cmentarza i kwiczało ino cichutko, wstupenka zobowiązywała do dalszych wysiłków w kolejnych dniach. Zapłacone? Trza zeżreć, choćby się miało porzygać...

No dobra, tak źle nie było, ale przyznam, że mając świadomość pokonania najłatwiejszego z planowanych szlaków, czułam duży respekt przed kolejnymi.

653,36 zł kosztują w sumie podręczniki dla uczennic 3. klasy gimnazjum i 6. klasy podstawówki. Gdybym każdą z nich urodziła rok później, podręczniki byłyby za darmo... Żeby to człowiek wiedział, to by wziął na wstrzymanie i poczekał ten rok...