Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A już się zastanawiałam, kto po nas pojedzie, że kicz ;) Wygodny jest - zasypuje się przez daszek, ziarenka w miarę wyjadania sypią się na podstawkę. Wydawało mi się, że ona taka niewygodna i wąska, ale ma zalety - ptaszki s...ją poza nią ;).

Ja mam klasyczny ale część ziaren wysypuję pod karmnik, bo niektóre ptaki wolą jeść z ziemi. Nie wiem, dlaczego? Np kosy a nawet kwiczoły buszują zwykle pod karmnikiem. U mnie mniej elegancko (;) ) ale za to ziarenka kupuję oskubane, mają mniej pracy. Tylko sroki płoszą drobnicę....

Śliczny ten karmnik! Skąd go macie? Ja nadal się nie dorobiłam, wieszam słoninkę na leszczynie. Psy nawet próbują nauczyć się latać z tego powodu...

Wszystkie chabazie zostawiam, jak już pisałam, ale jakoś zbyt wielu chętnych na nie nie ma. Do dzikiego bzu, który mnie wkur...a zza płotu też nikt nie przylatuje. O jabłkach nie słyszałam. Można je powiesić np. na sznurku?

Karmnik z Lidla. Bardzo się cieszę, że go otworzyli w Niepołomicach.

U nas jabłka wiszą na sznurkach, tylko trzeba je było skrócić, żeby sójki mogły się gać siedząc na grubszych gałęziach. W akcji widziałam tylko sikorkę, co mnie zdziwiło, ale o wydziobane w innych jabłkach dziury podejrzewam właśnie kwiczoły i sójki. Może też sroki.

Znowu odwilż. Już się chyba nie doczekamy śniegu w tym roku.

U nas trawę ciągle widać. W sobotę spotkaliśmy w puszczy desperata na biegówkach. Zastanawiam się, czy dłuższe odcinki pokonywał na nartach, czy z nartami w rękach. Fakt, że całkiem niedaleko śnieg leży, ale nasze dzieci zawsze zostawiają sobie całe mnóstwo rzeczy do zrobienia na weekend, więc z wyjazdów nici.

Myśmy biegali ze śliskością. Na szczęście kiedyś nabyłam chyba w Lidlu takie cóś z kolcami pod buty i dzięki temu się nie uszkodziłam.

Jeszcze tylko tydzień do ferii! Dwa dziecka wybędą na obóz, a później jedno dziecko przybędzie się byczyć. No i na narty wreszcie pojedziemy.

No taka gumowa nakładka na podeszwę. Na każdego buta pasuje. Zakłada się na palce i piętę, a od spodu ma kolce. Znaczy nie dosłownie, to raczej krótkie kołki metalowe są, ale dobrze się trzymają na lodzie. Zakładam na buty do biegania, bo w lesie, tam, gdzie jeszcze jest biało, to już raczej lód albo zlodowaciały, wyślizgany śnieg jest. Po asfalcie da się w tym chodzić, chociaż czuć od spodu te kołki. Na dłuższą metę bym zdejmowała, ale tam muszę tylko przez uliczkę przejść. No a w lesie, jeżeli nie ma śniegu, to po miękkim też da się biegać w kolcach.

Takie hacele...

Dawno, niestety. Sama nie pamiętam, kiedy. Ale mają takie coś w Decathlonie. Podobnie wyglądają, tylko droższe są. Znaczy ja nie pamiętam, ile tamte kosztowały, ale dwóch par po cztery dychy tak "na wszelki wypadek" to ja bym nie kupiła. No ale skoro szukasz, to masz http://www.decathlon.pl/nakadki-antypolizgowe-na-buty-arpenaz-100-grip--id_8301747.html

Na Allegro też pełno takich różnych jest.

Edytowane przez Agduś