Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

TAR-cia super że znalazłaś takiego ekstra "faceta";)

EZS nawet nie mam jak do apteki skoczyć:bash: ale nie wiem czy on nie wchodzi przypadkiem w skład tej skutecznej trutki którą popijam:rotfl:

matko jak ja nienawidzę być taka ubezwłasnowolniona:mad:

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No! Pini jest pyyyszny! W czasach dzieciństwa żałowałam, że rzadko choruję. Pini zastępował słodycze. I jeszcze takie tabletki na gardło do ssania. Przyznaję, że czasem je kupowaliśmy w aptece zamiast cukierków.

Ja kaszlę przez smog chyba. No bo wredny suchy kaszel dopada mnie po powrocie do domu albo w trakcie dłuższego łażenia po polu. Dzisiaj nie kaszlałam wcale, bo nie wychodziłam. Miało być dzisiaj lepiej, bo deszcz wczoraj popadał i ciśnienie spadło, a tu guzik, wciąż airmagedon. Przynajmniej słońce nie kusiło do spacerów.

no teraz alergię w każdym wieku można złapać:( sama jestem przykładem bo nigdy nic a ostatnio mnie się jakaś na oczach zrobiła nie wiadomo na co i dlaczego ale po lekach na alergię na oczka dawanych i ogólnie przeszło, znaczy rodzinny z okulistą rację mieli że alergia:(

a Ty nie na smog tylko na coś co w dymku jest i przy smogu dużo tego i dlatego kaszlesz a jak nie masz kontaktu to nie kaszlesz

Ale wiara, że to alergia, też...

Jakieś nowe ptaszysko dzisiaj przyleciało do nas. Rano po trawniku kicało mnóstwo kwiczołów i kilka tych innych.

3 (10).jpg

Przeglądałam atlas ptaków i poza drozdem obrożnym. Problem w tym, że na większości zdjęć one mają wyraźną białą obrożę albo raczej śliniaczek. Jednakowoż na kilku znalazłam drozdy z takim ledwie zaznaczonym, jakby brudnym. Drugi problem, że one występują w górach, w piętrze kosodrzewiny. No ale o tej porze roku to w tej kosodrzewinie ciężko dżdżownicę znaleźć. A może to całkiem inny ptak? Jakieś pomysły?

A tutaj kwiczoły wiosenne. Te na zimowych zdjęciach były napuszone i okrąglutkie, teraz są smukłe.

3 (11).jpg

Na deser królik nadrzewny:

3 (5).jpg

jeeeeeeee fajny królik na drzewie:lol2:

ale jak uwierzysz że to może być alergia to dziabniesz jakieś łagodne przeciw i będzie Ci lepiej;) to tak jak moja mama nie uwierzyła pediatrze jak jej mówił że ma początki astmy i żeby fajki rzuciła;) dostała leki na astmę i uwierzyła:rotfl:

Ja się nie znam, ale wydaje mi się, że alergia to przesadna reakcja na coś, na co się reagować nie powinno, a smog to coś, na co organizm ma święte prawo reagować. Dzisiaj mamy znacznie lepsze powietrze (tylko Nie jest najlepiej. Jeśli możesz, zostań w domu.), więc nie kaszlałam wcale. Jutro idziemy biegać, jeżeli się nie zepsuje. W puszczy jest lepiej.

Też się zastanawiałam nad kosem, ale on ma wyraźnie ciemniejszy koniec dzioba, a kos powinien mieć równomiernie żółty.

http://www.clanga.com/index.php/gallery/show_by_birdname/Ptaki%20rzadkie%20i%20nieliczne/drozd+obro%BFny/1

Popatrz, na tej stronie są zdjęcia drozdów obrożnych, które nie mają wyraźniej plamki. Może samice albo młode? (pierwsze i jedenaste zdjęcie)

A dzisiaj odwiedził nas kolejny gość.

4 (9).jpg

4 (4).jpg

Śmy byli na "Sztuce kochania" - polecam. A co do La la land, to sama nie wiem. Początek z innej bajki, środek z innej, koniec z jeszcze innej... W sumie jednak warto iść, chociaż na początku byłam zniechęcona.