Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka dni temu miałam pouczającą dyskusję z kolegą z pracy. Wychodziliśmy razem i pyta mnie - do drugiej pracy? Ja na to, że akurat mam ten jedyny dzień w tygodniu, kiedy wracam do domu. On, że ma taki dzień jutro. W pozostałe dni bywamy o 21 najwcześniej a i to mogłoby być gorzej, bo żadne z nas nie dyżuruje, wtedy byśmy nie wracali wcale. On ma choć żonę, ja nawet tego nie :(

oczywiście, że lepiej. Jakby żona zrobiła to, co ja muszę jako żona, to ja bym miała święte życie. No, jeszcze jest opcja gosposi i zastanawiam się nad tym od roku. I nie wiem, jak się do tego zabrać. Z jednego powodu.... może i dziwnego. Otóż ja nie mam zwyczaju kontrolować moich pracowników. Uważam, że każdy powinien wiedzieć, co ma robić i robić to najlepiej, jak umie. I pracuję z ludźmi, którzy w zasadzie tak robią. A jak mi przyjdzie jakaś gosposia, którą będę musiała sprawdzać? A jak do tego będzie pyskata? użerać się z taką? Ja chcę mieć święty spokój a nie dodatkowe problemy :(

Eeee, to ja mam luzik. Wracam zazwyczaj po piątej, jem obiadek ugotowany przez męża i spokojnie zabieram się za przygotowanie do lekcji następnego dnia. Wypracowania i sprawdziany zostawiam sobie na weekendy. No i mam święta (czasem z jakimś dyżurem w świetlicy), ferie, wakacje (nieco krótsze, niż się ludziom wydaje, ale mam). I ja nie chcę narzekać (no może czasem trochę na brak czasu, ale wiem, że inni też go nie mają), bo gdybym nie chciała robić tego, co robię, poszukałabym pracy, w której można pieprznąć szufladą o określonej godzinie i nie myśleć o niej do dnia następnego, w której nikt nie oczekuje, że w "ramach etatu" będę dyspozycyjna przez 40 godzin w miejscu pracy, a później pójdę do domu, żeby się przygotować do następnego dnia zajęć. Tak, to właśnie mnie wkurza - nie przygotowywanie lekcji, sprawdzanie wypracowań, sprawdzianów, kartkówek, dyktand itp, nie wycieczki, "noce w szkole", wyjazdy na konkursy, do teatru, kina itp, wkurza mnie hasło "no przecież pani ma etat 40 godzin, więc proszę zostać/iść/zrobić to..." i jeszcze drugie "nauczyciel, nierób, pracuje cztery godziny dziennie i jeszcze chce zarabiać jak za cały etat".

Wracając do rzeczy przyjemniejszych, to pokój mamy wytapetowany i pomalowany. Szkoda tylko, że weekend gdzieś się zapodział po drodze. Nie pokażę, bo na razie bajzel tam mamy i pewnie jeszcze długo mieć będziemy. Jutro rada gogiczna, więc wrócę baaardzo późno.

Udało się, żyję!

Wczoraj pojechaliśmy do kina. Zazwyczaj impulsem do podjęcia takiego wyzwania jest... jakaś impreza dzieci. Wieczorna i w Krakowie. Poczuwam się, bo to była nasza decyzja, a nie ich, coby zamieszkać na zawsiówku. No i teraz dzieci mają wszędzie daleko. Nie żeby na to narzekały, doceniają uroki jednego z dwudziestu najbardziej zasmrodzonych smogiem miasteczek w Europie, ale mają daleko. Tydzień temu jechały na premierę teledysku, w którym występowały w roli tła (wrzuciłam na fb) - widzieliśmy z tej okazji Bohemian Rhapsody. Dooobry film. Później, coby dzieci mogły się integrować, poszlajaliśmy się po starym mieście i posiedzieliśmy w kawiarni prawie do zamknięcia (jakoś tak po drugiej w nocy było). No i dzięki dzieciom mieliśmy romantyczny wypad do Krakowa. Wczoraj dzieci wybrały się na koncert zespołu kolegi Magdy. Już na jednym była, ale Małgo też chciała zobaczyć, więc poszły na drugi, a my na Gentelmana z rewolwerem. Historyjka zabawna i urocza, ale film trochę nużył dłużyznami. Ja wiem, że to pewnie miało być takie nastrojowe, ale nie zawsze ten nastrój czułam. Później znowu włóczyliśmy się po ulicy. Jakie tam są tłumy w nocy!!! Ludzi jak w dzień w środku sezonu turystycznego! Skończyło się wcześniej, poszliśmy jeszcze na Rynek, bo dzieci nasze i ich znajomi chcieli coś zjeść, a że tam kiermasz świąteczny nie zamyka straganów z jedzeniem przed północą (po północy to jeszcze nie wiem), to wcinali pajdy z dodatkami. Przy okazji nakarmiliśmy dwóch bezdomnych, którym nie chcieliśmy dawać kasy. Zastanawiałam się, czy dzisiaj nie jechać na zakupy do Krakowa, ale stwierdziłam rano, że jednak nie - wolę coś w domu zrobić. No i zrobiłam - cały dzień siedziałam z nosem w internecie i... zakupy robiłam. No ale prezenty mam już kupione albo przynajmniej namierzone (te do kupienia w realu, bo w necie już wszystko zanabyte). Może jutro zabiorę się za porządki i przy okazji jakieś zdjęcia strzelę.

A w poniedziałek ta kłopotliwa klasa będzie na wycieczce, więc... byle wtorek i środę przeżyć...

Sklepy to dziś chyba są zamknięte, bo niedziela kościelna.

Ja prezentów nie mam, bo co idę do netu szukać, to trafiam na coś, co mnie jest potrzebne i się zniechęcam. Znaczy nie chcę kupować sobie, bo kasa potrzeba na świeta a przestaję szukać dla innych. Sobie to zmieniłam samochód, wystarczy.

Jak queen dobry, to może się wreszcie wybiorę.

W dwa dni odwaliłam swoje tygodniowe pensum z małą dokładką. Od jutra powinnam tylko w domu siedzieć do końca tygodnia i oczywiście drugie tyle przepracować przygotowując się do lekcji, dokształcając itp. Chyba jednak nic z tego - osiem godzin mam w planie na jutro. Ot, taki tydzień...

Czekaj, czekaj. Na razie nie mam czasu się ... podrapać. Kurczę, powinnam chyba iść śladem strajkujących i na L4 się udać, tyle że uczciwe, ale jak? Jutro muszę powtórkę zrobić, coby w czwartek mogli sprawdzian napisać. Jeżeli przeniosę na po świętach, to zapomną wszystko. W środę mam etykę i fajny temat zaplanowany, też nie może mnie nie być. W czwartek rzeczony sprawdzian. W piątek wigilia klasowa, mam wychowawstwo, muszę być... A tymczasem w moich zatokach trwają przygotowania do wystrzelenia rakiety na Księżyc, cywilizacja się rozwija w szalonym tempie...