Agduś 09.03.2019 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Nie znam się na rybach. To moja znajoma-nieznajoma wrzuciła jakiś nawiedzony artykuł. Udało mi się wyspać, smogu nie ma, bo piździ niemożebnie (coś za coś), na zakupy pojechałam na rowerze, przycięłam róże (na pewno nie w porę, ale trudno, niech sobie radzą - ja muszę sobie radzić i nikt się nie wzrusza nade mną), przesadziłam storczyki (wreszcie! a niech spróbują nie docenić tego faktu!), ogarnęłam kawałek chałupy, ale bez przesady, poprawiłam kartkówki i wystawiłam pał od cholery (zapowiedziałam, że będę powtarzała te kartkówki, póki klasa nie osiągnie średniej 4), zaraz wpiszę oceny w Librus, przygotuję kolejną kartkówkę na wtorek i... trochę luzu sobie zrobię, bo w poniedziałek jadę się szkolić i wrócę na ostatnią swoją lekcję, dwie godziny kółka i zebranie zespołu. Przebiśniegi kwitną i krokusy, przedwiośnie niewątpliwie. Ptactwo śpiewa, ale z karmnika nie zrezygnowało. Dzisiaj z rozpędu go napełniłam, ale chyba pora przestać dokarmiać towarzystwo. Takie coś ukleiłyśmy wspólnie z Małgo, bo mnie jedno pudło natchnęło. A takie zrobiłam po wizycie w OBI. Pojechaliśmy po coś innego, ale właśnie mają tam mnóstwo gotowych ogródków słoikowych i mnóstwo małych roślinek do słoików. Zanabyłam roślinki, słoiki już miałam i takie wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 09.03.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 bajeranckie słoiki Ci wyszedły pudła też niczego sobie:lol: ale z tą pracowitością to przesadzasz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 09.03.2019 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Też tak uważam. Jutro się polenię. Dzisiaj jeszcze dzieci zaciągnęły mnie do grania w Wiedźmina. Ładna gra, ale na razie nie nadążam ze wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.03.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Agdus, nie porzucaj jeszcze dokarmiania ptakow. wbrew pozorom teraz jest im najtrudniej. malo pokarmu, owocow zadnych, nasion tez nie maja, a robale pochowane, beda oslabione po zaswiergolaniach i jakos przeciez musza nakarmic te maluchy co sie wkrotce wykluja. swoje bede dokarmiac do konca kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 10.03.2019 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Nie przerwałam dokarmiania, karmnik napełniony (mam taką dużą butelkę ze specjalną zakrętką. Jedno napełnienie wystarcza ptakom co najmniej na tydzień. Kule tłuszczowo-ziarnowe też jeszcze wiszą. Po prostu wyczytałam na fejsbuczkowym profilu ptakolubów, że czas przestać dokarmiać. W piątek byliśmy na festiwalu uczniowskich teatrów. Organizuje go II LO z Krakowa i co roku, tradycyjnie, go wygrywa. Wystawiają trzy-cztery spektakle, zawsze zajmują pierwsze i drugie miejsce oraz dostają wyróżnienie. W tym roku nie było inaczej - za cztery spektakle wystawione zgarnęli pierwsze i drugie miejsce oraz jedno wyróżnienie. Rok temu było tak samo. Ale ja nie o tym. Nie znam się, może są rzeczywiście aż tak wspaniali. Festiwal trwa dwa dni, ja widziałam jeden i akurat tych nagrodzonych spektakli nie miałam okazji zobaczyć. Miałam napisać o jednym spektaklu z dwójki właśnie, który widziałam. Dwóch chłopaków stojących na tle wielkiego krzyża lotaryńskiego (nie wiedzieć czemu) zaczęło od wyłożenia teorii o dwóch połówkach duszy pochodzącej z greckiej mitologii. Przypomnę, że wedle tej teorii ludzie kiedyś mieli albo płeć żeńską, albo męską albo obie. Jako że byli wtedy zbyt silni i zagrażali bogom, Zeus postanowił ich podzielić, każdego na dwie połowy. I stąd te dwie połówki duszy, które szukają się po Ziemi, by stworzyć szczęśliwe stadło Jako że istoty żeńsko-żeńskie i męsko-męskie szukają swoich drugich połówek tak samo, jak żeńsko-męskie, mit ten tłumaczy zjawisko homoseksualizmu. Choć sam spektakl moim zdaniem nie porywał, byłam ciekawa, do czego doprowadzi. W pewnym momencie jeden z aktorów powiedział, że w tym miejscu mieli zamiar zacytować słowa małopolskiej pani kurator oraz niektóre wypowiedzi z dyskusji na fb o tęczowym piątku w ich szkole, ale zrezygnowali z tego na rzecz odczytania fragmentu utworu. Nie o jakość artystyczną tego spektaklu mi chodzi - jestem niezmiernie ciekawa reakcji małopolskiej kurator oświaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 14.03.2019 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 To we mnie ta podwójna dusza tkwi nadal radośnie... Słoiczki ładne ale jak je pielęgnować? A co, gdy zacznie to rosnąć? Może to i głupie obawy... Za dużo pracujesz i mnie to męczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.03.2019 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Też uważam, że za dużo pracuję. Zbliżają się egzaminy, a mnie kopnął zaszczyt bycia zastępcą ....(tu jakiś długi tytuł, nieważne...) i muszę mnóstwo rzeczy zrobić w dodatku przygniata mnie brzemię odpowiedzialności, chodzi o organizację całego egzaminu ósmych klas. Jakby tego było mało, jestem też w komisji na egzaminie gimnazjalnym, ale na szczęście tam już tylko szeregowcem. Słoiki są bezproblemowe. Andrzej już im zrobił pokrywki z korka, więc teraz tylko trzeba poczekać aż się ilość wody w środowisku ustabilizuje. Ma być zaparowany rano i wysychać w ciągu dnia. Jeśli jest za dużo wody i para nie znika, trzeba na chwilę zdjąć pokrywkę, jeśli jest za sucho i rano nie paruje - podlać. Później już się zatyka i spokój. Jeśli roślinki urosną za duże, wyjmuje się je i sadzi inne. Fakt, że takie słoikowe ciężko się adaptują do warunków zewnętrznych, ale cóż - najwyżej kupię większe słoiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.03.2019 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Może nie będzie egzaminu???Z jednej sama nie wiem, czy taki brak egzaminu wkurzy ludzi na nauczycieli czy na władzę. Bo wkurzy na pewno. Bałagan totalny a jeszcze to? Ale z drugiej strony jak nie teraz, to następna okazja za rok. Ja rozumiem nauczycieli, ale nie mam dziecka szkolnego. Jakbym miała, to nie wiem, czy bym rozumiała nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 17.03.2019 23:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Ja mam dziecko w ósmej klasie. Mieszane uczucia? Owszem, bo te dwa roczniki mają tak przerąbane, że głowa mała dzięki szalonemu pomysłowi pisiorów na deformę oświaty. Z jednej strony chcę, żeby ta powalona rekrutacja nie była jeszcze bardziej powalona, z drugiej chcę z moim stażem pracy i stopniem awansu zarabiać więcej niż początkujący kasjer w Lidlu. I wcale nie zazdroszczę kasjerom, bo ciężko pracują. Po prostu uważam, że nauczyciele powinni zarabiać więcej. Dlatego przyłączę się do strajku, jeżeli do niego dojdzie. Zresztą gdyby nawet egzaminy w jednych szkołach odbyły się normalnie, a w większości nie, to przecież nie mogą rekrutować tylko dzieci z tych pierwszych albo dać im pierwszeństwa w przyjęciu do liceów. To już by było skur..stwo poziom hard. Inna sprawa, że po tej ekipie można się spodziewać wszystkiego. Także i takiego zabiegu, coby jeszcze bardziej obrzydzić rodzicom strajkujących nauczycieli. Powiedzą: "Popatrzcie, dzieci ze szkół, w których nie było strajku, już są w liceach i to nawet jeśli mieli słabsze oceny niż wasze, których nauczyciele strajkowali. To wszystko wina nauczycieli." Właśnie spędziłam weekend nad wypracowaniami i mam w efekcie tego trochę przemyśleń. Za późno jednak teraz na ich artykułowanie, bo nie wiem, czy mi się uda myśli do kupy pozbierać, coby to zrozumiale wyszło. A jeszcze powinnam teraz przygotować na jutro lekcję do jednej klasy. Dwie pozostałe na szczęście już mam gotowe. W sobotę byliśmy na Preludium słowiańskim. Ja i Magda po raz piąty, Andrzej i Małgo szósty. Ciekawe, kiedy wyjdę z sali i pomyślę, że już wystarczy. Na razie wiem, że za rok będę chciała jeszcze raz na to iść. Wspaniałe pod każdym względem. Polecam, bo jeżdżą z tym spektaklem po Polsce, więc nie tylko w Krakowie można go zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.03.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 "Popatrzcie, dzieci ze szkół, w których nie było strajku, już są w liceach i to nawet jeśli mieli słabsze oceny niż wasze, których nauczyciele strajkowali. To wszystko wina nauczycieli." Agduś, nie wpadłam na to, ale teraz, jak to napisałaś, to ... lepiej, żeby nie było. Powiem ci, że z kim rozmawiam, to ma te mieszane uczucia. I popiera i nie popiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.03.2019 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Właściwie to mi zależy głównie na tym, żeby moje własne dziecko dostało się do liceum. To lekki absurd jest, bo Młoda ma średnią grubo powyżej 5 od lat, a ja się martwię, czy się dostanie do liceum z "wyższej klasy średniej". Wiem, że średnia nie jest wyznacznikiem niczego poza chorą ambicją rodziców czasami, ale moje dziecię to nie jest typ kujona, który na tę średnią ciężko pracuje - po prostu tak jej wychodzi. I gdyby nie durna deforma (czytaj totalny rozpiździaj) oświaty, to bym się przez moment nie zastanawiała nad wynikami rekrutacji. A co do pracy i perspektyw, to jeżeli nie dadzą nauczycielom podwyżki, ciężko się zdziwią. Naprawdę wielu ludzi mówi o odejściu z zawodu. Jeżeli tylko połowa z tych mówiących to zrobi, wielu przedmiotów będą musieli uczyć katecheci. Wiem, oni dadzą radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 27.03.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 ...i to jak dadzą radę! Taż na wszystkie pytania znają odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 27.03.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 I śmieszno i straszno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.03.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 bardziej straszno:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 01.04.2019 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Błeee! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 03.04.2019 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2019 Nooo, błeeee! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 05.04.2019 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 No dobra, trochę mniej "błeee". Wiosna jest, a ja trochę się wyprostowałam i chociaż wciąż nie cieszę, się tym, że już niedługo święta (czytaj - wolne), bo to za krótko, żeby odpocząć, to zauważyłam parę kwitnących krzaczków w ogrodzie, których wcześniej nie dostrzegałam. Ba, nawet dzisiaj znów ruszyłam z sekatorem na róże. Nie krzyczcie - tylko całkiem suche gałęzie wycinałam. Jednakowoż bociana jeszcze nie widziałam. Zasuwam na trasie dom-szkoła, a tam po drodze akurat żadnego gniazda nie ma. Sznureczek już nie jest biało-czerwony, dzieci mnie pytają, czy jeszcze bociana nie widziałam, raportują, gdzie one gniazdują, a ja nic. Piątek... i co z tego, skoro mam kartkówki z trzech klas i wypracowania z dwóch?Za to Andrzej postawił konstrukcję pod cytryńca i kiwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.04.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 To po co robisz tyle kartkówek? I dzieci się męczą i nauczyciel się męczy a może być tak pięknie U mnie kwitnie brzoskwinia. Nie dobrze, ma być -1 w środę w nocy. Co mam z nią zrobić? Owinąć czymś czy przetrwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 08.04.2019 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 No, w sumie racja. Zawzięłam się, że muszą zrozumieć to, co jest w programie szóstej klasy, bo w siódmej i ósmej będzie armagedon - program trzech lat gimnazjum wciśnięty w dwa lata. Nawet mniej, bo trzeba przed egzaminami się wyrobić. Męczę dzieci i siebie...Ledwie poprawiłam wypracowania sprzed wycieczki (do drugiej w nocy siedziałam, bo zaszalałam i zrobiłam sobie wolną sobotę, więc trza było w niedzielę odpokutować), a już muszę kolejne zrobić. Tyle dobrze, że nie będę się spieszyła z poprawianiem. W przyszłym tygodniu egzaminy, więc lekcji nie będzie, a po nich święta.Nie pytajcie - nie strajkujemy, bo to szkoła niepubliczna. Widziałam bociana. Zmoknięty był i żałośnie wyglądał. Sznureczek wisi na jarzębinie. U nas drzewa mają już duże pąki, ale jeszcze się nie otworzyły. W winnicach w razie przymrozków palą ogniska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.04.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Kuszewiaki już są od dwóch tygodni, żurawie dzioby drą od miesiąca. Rośliny jak pogięte wypuszczają listki i sucho jak piorun! Wiosna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts