Sail 18.10.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Witam, Ponieważ jestem na etapie zródła ciepła, zapytam jaka pompę wybrałaś? Czytałam Twoje komentarze i spostrzegłam coś o clima konfort czy to własnie tą wybrałaś? Ile cię to kosztowało łacznie z wykonaniem? Z góry dziękuje za odp pozdrawiam Może Agduś mnie nie zabije jak odpowiem za nią Odpowiedź w tym wątku: KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.10.2006 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Piękna kwota.... Ja liczę, że za wentylację zamknę się spokojnie w 14 tyś., chociaż jeśli do tego dojdzie GWC to pewnie wyjdzie podobnie... Dlaczego chcesz rozprowadzić ciepło z kominka grawitacyjnie? Moje "ale": czy grawitacyjne kanały rozprowadzenia ciepła z kominka nie będą zaburzać pracy wentylacji mechanicznej? Ja planuje zrobić wyciąg powietrza w salonie w okolicach kominka i puszczenie go wraz z pozostałym powietrzem wywiewanym przez reku. W razie gdyby było za ciepło to przepustnica sterowana jakimś termostatem do odcięcia tego wyciągu... Właśnie tak bedziemy mieli. Pomysł grawitacyjnego rozprowadzania ciepła odszedł w niepamięć. Globaltech zrobi nam całą instalację doprowadzającą powietrze z kominka do wentylacji. Tam jest jakaś przepustnica, wentylatorek i w dodatku automat, który tym steruje. Tyle, ze to nie będzie wyciąg w pobliżu kominka, tylko regularne podłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 18.10.2006 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Może Agduś mnie nie zabije jak odpowiem za nią Odpowiedź w tym wątku: KLIK Nie zabiję. Wręcz przeciwnie, tym bardziej, że nie umiałabym tak zgrabnie wkleić linka. No to sobie annkier poczyta, bo ten wątek dłuuuuugi jest bardzo. Streszczę: wybraliśmy Thermogolv. A dlaczego? To już w tamtym wątku, bo długo by trzeba pisać. Od czasu, kiedy skończyłam się w nim udzielać, rozmawialiśmy z użytkownikiem tej pompy. Zadowolony był. Mam nadzieję, że my też będziemy. Acha, na razie niewiele nas to kosztowało, bo kupiliśmy tylko kolektory ziemne. Zapłaciliśmy jakieś 3000 zł. Z resztą czekamy na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 19.10.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Pomysł grawitacyjnego rozprowadzania ciepła odszedł w niepamięć. Globaltech zrobi nam całą instalację doprowadzającą powietrze z kominka do wentylacji. Tam jest jakaś przepustnica, wentylatorek i w dodatku automat, który tym steruje. Tyle, ze to nie będzie wyciąg w pobliżu kominka, tylko regularne podłączenie. O właśnie, czyli masz gotowe rozwiązanie Czy mogłabyś w takim razie jeśli znajdziesz czas włączyć się do dyskusji w tym temacie: DGP i REKUPERATOR bo jak na razie prowadzimy tam chyba czysto teoretyczną dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 19.10.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Wręcz przeciwnie, tym bardziej, że nie umiałabym tak zgrabnie wkleić linka. Dzięki Acha, na razie niewiele nas to kosztowało, bo kupiliśmy tylko kolektory ziemne. Zapłaciliśmy jakieś 3000 zł. Z resztą czekamy na prąd. Czy kolektory macie już zakopane? Jeśli tak to sami to zrobiliście, czy komuś zleciliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.10.2006 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Nie sa jeszcze zakopane. Gryziemy się właśnie, czy robić to samodzielnie, czy poczekać na ekipę pana Kuraszyka. Planowaliśmy robić sami (oczywiście wynająwszy koparkę łańcuchową), ale trochę przy tym trzeba bardzo uważać, zeby na zakręcie nie załamać rurki, bo wtedy klops. No i zaczęliśmy się zastanawiać, czy jednak nie poczekać na fachowców, oczywiście zaglądając do wykopów, czy aby nie załamali. Z pewnościa mają w tym wprawę. Mam jeszcze zamiar podpytać innych, czy ktoś układał kolektory sam i czy są one takie chętne do załamywania się, czy też można przy odrobinie ostrożności tego uniknąć. Chyba nie jest to aż taka filozofia, tym bardziej, że będziemy je układać dosyć prosto (z pętlą w połowie długości). Skoro da się je ułożyć spiralnie...A co do tej dgp, to nie czuję sie ekspertem. Poczytałam troche o tym, potem pan z Globaltechu wyłożył mi, jak mają zamiar to zrobić, wiadomości się pokrywały z wiedzą teoretyczną, co mnie uspokoiło i przestałam zgłębiać temat. Pewnie się tym jeszcze zainteresuję, ale to dopiero, gdy będą się zabierali za robienie tegoż ustrojstwa. Na razie się nie spieszymy. Jakoś nie mam aż tak dużej wiary w ludzką uczciwość, żeby zostawiać rekuperator w niezamieszkanym domu na dłużej. Samo jego instalowanie nie potrwa chyba zybt długo, więc postaramy się z tym wycelować w przeprowadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 20.10.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Agduś,ja nie wiem czy móhj priv działa poprawnie bo w skrzynce Do wysłania czekają moje 3 posty (m.in.) do Ciebie i się z niej nie wydostają. Ponieważ żadne to tajemnice nie są - wklejam tutaj treść. spotkanie w niedzielę, na moich włościach w Ochojnie! Godzina ok. 15.00. Ponownie serdecznie zapraszam - dajcie znać, czy możecie przyjechać? Chcę przesłać Ci plan dojazdu do Ochojna i opis dojazdu , ale chętnie na email, by ominąć fotosik i te wklejanki... no i ponieważ piszę to tak "otwarcie" , to sama rozumiesz... Podeślij mi swój e-mail - na mój (poniżej). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 21.10.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Agduś - a jaką poś w końcu wybrałaś - BIOEKO? Czytałem gdzieś że od 1 I 2006 zmieniły sie przepisy i na budowę poś nie trzeba pozwolenia - wystarczy samo zgłoszenie o rozpoczęciu budowy. I jeszcze jedno pytanie - jak chcesz zlokalizować oczyszczalnię?PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 21.10.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Agdus ale ślicznie u was się robi.. patrząc na twój stryszek tak się zastanawiam czemu ja nie wpadłam na pomysł okienka na stryszku? przydałoby sie oj przydało... jakos nikt nam nie zwrócił uwagi że tam taki duzy stryszek wyjdzie... pytanko mam ile dałaś wełny w sufti nad poddaszem użytwkoym a ile w dach nad nieuzytkowym? i czym ocieplasz? gratuluje postępów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.10.2006 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Agduś - a jaką poś w końcu wybrałaś - BIOEKO? Czytałem gdzieś że od 1 I 2006 zmieniły sie przepisy i na budowę poś nie trzeba pozwolenia - wystarczy samo zgłoszenie o rozpoczęciu budowy. I jeszcze jedno pytanie - jak chcesz zlokalizować oczyszczalnię? Pozdr M Bioeko. Tak, wiem, że "tylko" zgłoszenie, ale dostaliśmy decyzję odmowną i to właściwie jeszcze przed złożeniem papierów w dzienniku podawczym. Formalnością było wysłanie nam jej. Andrzej napisał o wyłączenie pań, z którymi, delikatnie mówiąc, nie mogliśmy się porozumieć. Jednak te panie właśnie wydały decyzję odrzucającą nasze zgłoszenie. Teraz w urzędzie wojewódzkim będą się zastanawiali, co z tym fantem zrobić. A my czekamy... Sama oczyszczalnia bedzie przed domem pomiędzy podejściem a podjazdem do domu, a studnia chłonna między podjazdem a ogrodzeniem. Przedstawiciel Bioeko zarzeka się, że nic nie będzie śmierdziało... Chyba zażyczymy sobie wpisania tego do umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.10.2006 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Agdus ale ślicznie u was się robi.. patrząc na twój stryszek tak się zastanawiam czemu ja nie wpadłam na pomysł okienka na stryszku? przydałoby sie oj przydało... jakos nikt nam nie zwrócił uwagi że tam taki duzy stryszek wyjdzie... pytanko mam ile dałaś wełny w sufti nad poddaszem użytwkoym a ile w dach nad nieuzytkowym? i czym ocieplasz? gratuluje postępów... My mamy nawet 3 okienka - po jednym w ścianach szczytowych i wyłaz dachowy z oknem. Nad poddaszem użytkowym 20 cm wełny między krokwie + 5 cm na krokwie. Na strychu tylko 20 cm między krokwie. Do tego 15 cm w stropie nad poddaszem użytkowym, między jętkami. Zastanawiamy się jeszcze nad zużytkowaniem pozostałych ścinków styropianu - zamiast płacić za ich wywóz chcemy je pokruszyć i wsypać w strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 24.10.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Cześć,nie pamiętam czy wy już macie podbitkę - szukam opinii dlaczego robić ją z dachem, a dlaczego robić ją później z ociepleniem i tynkami zew. W pierwszym wariancie elementy wieźby są widoczne. Czy tak jest u Was? Wiem, że podbitka to nie jest to, co spędza Wam obecnie sen z powiek, ale może dotrzecie pamięcią do źródeł podbitkowych decyzji.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 24.10.2006 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Podbitka właśnie się robi. Wczoraj po południu (oczywiście poszłam bez aparatu ) zobaczyłam pierwszy kawałek dachu z podbitką. Spodobała mi się, bo, chociaż pomalowana białym drewnochronem, widać, że drewniana, a nie żadne pcv. Trochę się tego bałam, ale słoje są widoczne nawet z dołu. A co do kolejności wykonywania prac, to decyzja podjęła się sama - cieślodekarz bardzo się spieszył, więc mowy o robieniu przez niego podbitki nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 24.10.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Dzięki za gościnę Upewniłem się, że mój wybór materiału na ściany to dobry wybór. No i mogę sobie czytać i myśleć o styropianie Dziennik nadal będę śledził, aby dowiedzieć się o wynikach waszej współpracy z firmą od PC no i zobaczyć jak się spisze w większe mrozy Temat dla mnie o tyle istotny, że mogę podciągnąć gaz, chociaż nie wiem jeszcze ile by to kosztowało, ale rezygnując z podłączenia gazu i budowy komina trochę zaoszczędze, w związku z czym nadal skłaniam się ku temu by zainwestować w PC... Swoją drogą osiągnęliście ciekawy efekt - w przeciwieństwie do większości oglądanych przeze mnie domów Wasz nie wygląda na taki duży z zewnątrz, a jest duży w środku, zwykle nie wiedzieć czemu jest odwrotnie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 24.10.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 już po wysłaniu poprzedniego postu uświadomiłam sobie, że przecież wczoraj oglądałam Twoje zdjęcia, na których widać było malowaną w salonie podbitkę! Więc jesteś baaaardzo w temacie! To prawda (odpowiadam też na post z moich komentarzy) - odkryta pasuje do rustykalnych klimatów. A u mnie taki jest mieszaniec - niby nowocześnie a niby wsiowo. Na wizualizacjach domu, widać jednak, że podbitka powinna być odkryta. To znaczy - trzeba podjąć decyzję co do jej koloru . Idę sobie wyobrażać! Pa, A Wasz dom to już prawdziwy dom!!!!!!!!!!! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 24.10.2006 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Dzięki za gościnę Upewniłem się, że mój wybór materiału na ściany to dobry wybór. No i mogę sobie czytać i myśleć o styropianie Dziennik nadal będę śledził, aby dowiedzieć się o wynikach waszej współpracy z firmą od PC no i zobaczyć jak się spisze w większe mrozy Temat dla mnie o tyle istotny, że mogę podciągnąć gaz, chociaż nie wiem jeszcze ile by to kosztowało, ale rezygnując z podłączenia gazu i budowy komina trochę zaoszczędze, w związku z czym nadal skłaniam się ku temu by zainwestować w PC... Swoją drogą osiągnęliście ciekawy efekt - w przeciwieństwie do większości oglądanych przeze mnie domów Wasz nie wygląda na taki duży z zewnątrz, a jest duży w środku, zwykle nie wiedzieć czemu jest odwrotnie...... Styropian to świetny temat do przemyśleń na długie jesienne wieczory... Kiedyś, gdy byliśmy mniej więcej na takim etapie jak Wy, spędzaliśmy długie godziny, dni, tygodnie... na przemyśleniach (z czego ściany, która pc, jakie okna). Potem ruszyło i rozpędzało się. Niektóre decyzje trzeba było podejmować na placu budowy. Nabraliśmy wprawy w szybkim decydowaniu się. Jednak, póki macie czas, przemyślcie jak najwięcej, bo "co nagle, to po diable". A jeżeli nie będzie większych mrozów? Z gazem mamy podobnie - też moglibyśmy podciągnąć. Może nawet zrobiłaby to gazownia - podobnie było z wodą - podciągnęli za friko, bo i tak w przyszłości mieli to zrobić dla całego osiedla. Jednak te ciągłe przepychanki z sąsiadami (tymi dużymi), niepewność cen gazu... Lepiej mieć pc. Cieszę się, że dom sprawia takie wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 31.10.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Dodam komentarz do zdjęcia w Dzienniku Agduś, przedstawiającego gry i zabawy... Otóż: urocze, młode damy z szablami i mieczami oraz tygrysica na pierwszym planie (zwana też Mustangiem!) to dzieło Agdusi i jej męża. Natomiast samotny rodzynek w czerwonym sweterku w tle wymachujący szabelką, to moja 1/3 przychówku! Reszta nie zmieściła się w kadrze! Było nam bardzo miło gościć w niskich progach oraz w niskich framugach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 31.10.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Nie znam sie zbytnio na kolorach , ale ten dom zwraca uwage.Dobrze dobrane te kolory. Nawet okna biale pasuja. Ciemna stolarka co prawda bardziej mi sie podoba , ale w tym domu biala wyglada swietnie.Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.10.2006 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Nie znam sie zbytnio na kolorach , ale ten dom zwraca uwage. Dobrze dobrane te kolory. Nawet okna biale pasuja. Ciemna stolarka co prawda bardziej mi sie podoba , ale w tym domu biala wyglada swietnie. Gratulacje. Dziękuję, miło mi, że się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 03.11.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Tak to juz jest z tymi emailami ja wybieram ze 3 firmy i dzwonie. Dopiero pozniej wysylam email lub fax. A oni i tak, ze najlepiej przyjechac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts