Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt CALINECZKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Uśmiechnęłam się, jak zobaczyłam ten post. Był to projekt, który w momencie wyboru poważnie braliśmy pod uwagę, szukałam bowiem malutkiego domku, ale zeby miał odpowiednią ilość pokoi.

Pokoje na górze są tycie-tycie, ale są :lol: , aż trzy. Salon tez jest nieduży, ale przy otwartej kuchni i ciekawej aranżacji można go świetnie urządzić.

U nas projekt odpadł, gdy odwiedziłam kolegę, który się wybudował i stwierdziłam, że... nie cierpię skosów :lol: Wybrałam również nieduży projekt domu, ale piętrowego

• 2 weeks później...

Czy ktoś wybudował lub buduje ten dom?

Zastanawiam się nad kupnem tego projektu?

Martwią mnie te pokoje sypialne 7.5 i 9m czy to dobre pokoje dla dzieci?

Czy kosztorys, który podaje pracownia jest realny?.

Schęcią obejrzał bym wykonany dom.

• 8 months później...

Witam i ponawiam pytanie Gibbona (po roku chyba już wypada :wink: )

Bywa tu ktoś, kto Calineczkę sobie sprawił?

Po przewertowaniu kilku setek rysuneczków roztaczajacych rajskie pejzaże z domkiem w centrum Calineczka z Archipelagu nas przekonuje do siebie - ale miło było by posłuchać kogoś kto taką chtkę zamieszkuje.

• 2 months później...

Witam

Calineczka byla jedna z 3 projektow, ktore wybralem do zamodelowania w 3D i zrobienia kosztorysu. Odpadla glownie dlatego, ze nie dalo sie zrobic pelnej lazienki na dole (a zalezalo mi na etapowaniu budowy) i byly duze problemy z aranzacja pokoi na gorze (po prostu byly zbyt male i mialy za niska scianke kolankowa).

U mnie zwyciezyl projekt domu "Cieply" z http://www.domek.net.pl

pozdrawiam

Konrad

• 7 months później...

Po dłuuuuugim czasie witam i nieco życia w Calineczkowy wątek tchnąć zamierzam.

My zdecydowaliśmy się jednak na Calineczkę nie tylko w formie papierowych szkiców, czy też wymodelowanych parazdjęć, ale postawić ją jako zywo na naszej działce.

I szczerze mówiąc nasze wyobrażenia o tym domku spełniają się w kazdym calu (poprawniej europejsko w centymetrach być powinno ;) ). Każdy buduje to czego oczekuje (tak przynajmniej w zamiarach być powinno) i my juz dzisiaj możemy powiedzieć, że tego nam trzeba było.

Jutro może juz wiecha zadynda na więźbie :) A więc chatynka juz stoi i wędrować po niej można. Za dwa tygodnie połacie zalśnią przyprószone dachówką i w ten sposób stan surowy otwarty się ziści.

Dla mających chrapkę na ten projekt mamy kilka sugestii drobnych (drobniutkich wręcz) zmian by Calineczka ideałem dla poszukujących przytulności się stała.

Radośni spośród ziszczających się marzeń pozdrawiamy

PS

tak się zastanawiamy czyżby to jedna z nielicznych archipelagowych Calineczek na polskiej ziemi?

• 1 month później...

Witaj Stiff,

przepraszam za opóźnienie ale sezon urlopowo-pracowniczy ;)

zastanawiam się jakich (więcej) informacji oczekujesz (albo o czym ;)

oto stan obecny naszej budowy

http://www.przemekh.republika.pl/images/e25.jpg

... niech tak sobie chatynka odpocznie przez zimę.

kosztorys wykonany przez archipelag jest w miarę wiarygodny, ale.....

No właśnie zawsze jest jakieś ale. Po lewej stronie kosztorysu na stronie archipelagu znajduje się link "jak liczymy kosztorysy" i tam wszystko jest napisane (m.in. jaki procent koncowej ceny obejmuje kosztorys przedstawiony). No i trzeba pamietac o drobiazgach jak np. VAT na materiały budowlane itp.

Co do błędów to w samym projekcie jest kilka drobiazgów i jeden większy wynikający z błędnego przeliczenia wysokości otworów okiennych względem posadzki. Poza tym to jest kilka dodatkowych rozwiązań, na które dla nas juz za późno a zdały by się.

Pozdrawiam

• 6 months później...
  • 1 month później...

Witajcie!! Zdecydowałam się na projekt CALINECZKA z garażem, oferowany przez pracownię Archipelag. Jest bardzo skromny i nie tak piękny jak inne, które od lat ogladałam w katalogach, ale niestety nasze zasoby finansowe weryfikują marzenia :cry: Pragnę wybudować dom mały(3 osobowa rodzinka), tani w budowie i późniejszej eksploatacji. Proszę dzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami z etapu budowy i po również.

Pozdrawiam

• 1 year później...

Witam,

Własnie jesteśmy na etapie wyboru projektu. I calineczka jest naszym faworytem.

Czy są jeszcze jacyś właściciele calineczki? Jakieś spostrzeżenia?. Może ktoś ma jakieś zdjęcia z realizacji zwłaszcza wnętrza?

Przemekh, też jesteśmy z Poznania, jeśli jeszcze tu zaglądasz to możesz podać ściślej swoją lokalizację?

Pozdrawiam