monig 17.05.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Jestem po odświeżeniu parkietu olejowanego. Z obserwacji wynika, że błyszczy ponownie po reolejowaniu i polerowaniu. Parkiet olejowany sam z siebie nigdy niebędzie tak odbijał światła jak np. kamień czy lakier. Użytkowany już po kilku miesiącach nie jest taki błyszczący jak na początku. Żeby mieć błyszczący i głęboki kolor i taki świeżo odnowiony trzeba go olejować i polerować raz na kwartał - ja to robię max. 2 razy w roku. Przypomnę, że koszt odświeżenia np. 85 m2 to w Wa-wie nawet 500 zł oczywiście połowa z tego to materiały ale za to po 2 godzinach podłoga jak nowa. Trudność nie tylko jest przy nałożeniu oleju ale przede wszystkim przy polerowaniu - wydaje się że maszyna zrobi to o wiele lepiej niz ręcznie a od tego zależy połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 18.05.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Jestem po odświeżeniu parkietu olejowanego... ...- wydaje się że maszyna zrobi to o wiele lepiej niz ręcznie a od tego zależy połysk. Maszyna wcale nie zrobi tego lepiej tylko szybciej. Nałożenie ręczne 85 m2 to robota na jakieś 4-5 godzin (ręczne wcieranie wzdłuż klepek przy pomocy bawełnianego tamponu). A efekt jest podobny jak nie lepszy (po polerkach widać czasem kółka na podłodze). Olejowanie podłogi olejami "na zimno" i olejami pielęgnacyjnymi nie wymaga specjalistycznego sprzętu tylko troszeczką wiedzy i umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts