Dokker 19.02.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Pytając w gminie Raszyn o warunki techniczne dostawy wody, dowiedziałem się, że będę musiał uiścić opłatą adiacencką. Czy ktoś może mi wyjaśnić, jakie przepisy regulują te opłaty, czy są nie do uniknięcia i wogóle przybliżyć ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.02.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Opłata ta wynika ze wzrostu wartości nieruchomości. Przykładowo - mieszkasz sobie na "zadupiu", aż tu pewnego pięknego poranka sypnęli kamyszkiem i wylali Ci asfalcik. Pani z urzędu stwierdza, że ponieważ Twoja działka jest warta teraz 15000 a nie 5000, więc musisz się tym "zyskiem" podzielić z urzędem. Nie ważne jest, że ty nie chcesz tego asfaltu i tych kamyszków. Mi też groziły te opłaty, ale coś było nie tak z nimi (jakaś niezgodność z Konstytucją) i zawiesili ich pobieranie, a ponoć razem z nimi zawiesili dalsze remonty dróg osiedlowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 19.02.2003 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Dzięki Frankai za odpowiedź. Z tego co piszesz wynika, iż opłatę tę narzucają, gdy jesteś właścicielem nieruchomości i porzez wybudowanie "czegoś tam" rośnie jej wartość. Ale ja dopiero co kupiłem działkę i wyżej wymienione "coś tam", czyli w tym przypadku wodociąg, w momencie zakupu działki już tam był. Co prawda od niedawna (jakieś 2-3 lata) ale był. Czy w takim przypadku mogą ode mnie wymagać tej opłaty?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.02.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 mam taka sytuacje, kupilem ziemie, ktorej wzrosla wartosc po zrobieniu jej z rolnej na budowlana, po jej sprzedazy musze zaplacic podatek od wzrostu wartosci. Jednak gdybym nie sprzedal jej przed uplywem 5 lat to takiej oplacie nie podlegam. tak jest w mojej gminie, z tego co wiem od osoby odpowiedzialnej za to w naszej gminie jeszcze nigdy nie pobrano takiego podatku. Gmina na podjecie ww podatku ma 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.02.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Szczerze mówiąc nie pamiętam jak dokładnie to robią. Może po prostu podnoszą podatek od gruntu? Inna sytuacja jest wówczas, gdy podzielisz działkę lub przekształcisz z rolnej w budowlaną - wtedy mogą Ci obliczyć wzrost wartości i kazać zapłacić jej część (chyba nie więcej niż 50%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 19.02.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Opłaty adiacenckie wynikają z art. 36 Ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. o zagospodarowaniu przestrzennym. Zgodnie z ustępem 3 tego artykułu :Jeżeli wartość nieruchomości wzrosła, w związku z uchwaleniem lub zmianą miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, a właściciel lub użytkownik wieczysty zbywa tę nieruchomość, wójt, burmistrz albo prezydent miasta pobiera jednorazową opłatę, określoną, w stosunku procentowym do wzrostu wartości nieruchomości, w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Wysokość opłaty nie może być wyższa niż 30 proc. wzrostu wartości nieruchomości. weż pod uwage także ust. 5i 6 który mówi o terminach pobierania opłat i art. 68 tej ustawy który wyłącza spod opłat adiacenckich grunty objete planami zagospodarowania przestrzennego pochodzacymi sprzed 1995 roku. 14 II uchwalono nową ustawę o zagopodarowaniu przestrzennym ale nie wiem jami ma ona kształt (jeszcze musi przejść przez senat, prezydenta i 2 miesieczne vacatio legis) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 19.02.2003 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Z tego co piszecie, a także z tego co udało mi się ustalić, to opłata adiacencka obowiązuje tych właścicieli, którzy byli nimi przed i w trakcie zdarzenia, podnoszącego wartość nieruchomości. W takim razie jak można żądać opłaty adacenckiej od kogoś, kto kupił działkę w ubiegły piątek (14 lutego 2003), a wodociąg był wybudowany kilka lat temu? Czegoś tu nie rozumiem, może pomożecie mi wyjaśnić moje wątpliwości.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.02.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Dokker, wg mojej wiedzy placi poprzedni wlasciciel a nie Ty, u mnie tak jest. Bylem wlascicielem w trakcie zmiany gruntu z rolnej na budowlana a sprzedajac ja musze zaplacic, kupujacego to nie interesuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 19.02.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Jasne,że oplatę adiacencką płaci sprzedający,przecież Ty już jemu zaplacileś za działkę z mediami.Nowa ustawa z 12.02. przewiduje,podobnie jak poprzednia oplatę w wys.do 30% wzrostu wartości nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.02.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 DOKKER od ciebie nie moga zadac opłaty adiacenckiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts