Peterek 08.04.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Witajcie ogrodnicy i nie tylko.Czy i kiedy mam wykonać oprysk moich drzewek? W zeszłym roku mszyce grasowały na potęgę i nie chciałbym w tym roku mieć to samo. Przycinkę wykonałem wcześniej i do domu zabrałem gałązki by ładnie zakwitły. I zakwitły, ale na tych gałązkach pojawiły się zielone gąsienice, które zabrały się za liście. Domyślam się, że na drzewach będzie to samo. Proszę o pomoc: jakim środkiem i kiedy mam opryskać drzewka, by pozbyć się szkodników. pozdrawiampeterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.04.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 http://www.ochronaroslin.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 09.04.2006 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Dzięki Mirku za link, ale z biologii to ja 3 miałem . Chciałbym by ktoś mi powiedział (jak chłopu.....) czym i kiedy. pozdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.04.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Nie da się! Mogę i owszem wypisać kalendarz ochrony śliw, ale to bez sensu. Najpierw trzeba rozpoznać, co żre, dopiero pryskać. Co do mszyc- teraz są jaja , a wylęgną się, jak się ociepli, podobnie gąsiennice motylków, a kiedy- trzeba pilnować. W sadownictwie jest coś takiego, jak sygnalizacja pojawu szkodników i chorób, po prostu różnie w różnych latach. Nie da się tak np. 15 V opryskaj takim to a takim świństwem. Jest np oprysk na zielony pąk, na różowy pąk (kwieciak) a termin jest różny w rózne lata. Jeżeli jest mszyca, to pryskamy! I UWAGA!!!!! To nie kwiatki i iglaczki, to się je. Uwaga na okres karencji preparatu i dobierajmy jak najmniej toksyczne dla nas i środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 10.04.2006 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Mirku na pewno były to zielone gąsienice, które były przytwierdzone do spodniej części liści i te liście były jakby pokryte pajęczynką. Co do mszyc to pewnie w tym roku też będą , a wolałbym mieć ich jak najmniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.04.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 No dobra, śliwy, szkodniki-misecznik śliwowiec-mszyca śliwowo-trzcinowa-owocnica żółtoroga-owocówka śliwkóweczka-przędziorek owocowiec-pordzewiacz śliwowy-piędzik przedzimek Śliwy, choroby:-brunatna zgnilizna pestkowych (monilioza)-brunatna zgnilizna ziarnkowych-torbiel śliw-dziurkowatość liści pestkowych-srebrzystość liścino i wirusowe, najważniejsza szarka oraz choroby fizjologiczne (np. gumoza) Na jabłoni występuje kilkanaście chorób i ponad 30!! szkodników. Z grubsza terminy opryskow są na stronie:http://www.sadownictwo.com.plszukaj programu ochrony jabłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts