Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgierki i parę jabłonek.

Recommended Posts

Witajcie ogrodnicy i nie tylko.

Czy i kiedy mam wykonać oprysk moich drzewek? W zeszłym roku mszyce grasowały na potęgę i nie chciałbym w tym roku mieć to samo. Przycinkę wykonałem wcześniej i do domu zabrałem gałązki by ładnie zakwitły. I zakwitły, ale na tych gałązkach pojawiły się zielone gąsienice, które zabrały się za liście. Domyślam się, że na drzewach będzie to samo.

Proszę o pomoc: jakim środkiem i kiedy mam opryskać drzewka, by pozbyć się szkodników.

pozdrawiam

peterek

Nie da się! Mogę i owszem wypisać kalendarz ochrony śliw, ale to bez sensu. Najpierw trzeba rozpoznać, co żre, dopiero pryskać. Co do mszyc- teraz są jaja :D , a wylęgną się, jak się ociepli, podobnie gąsiennice motylków, a kiedy- trzeba pilnować. W sadownictwie jest coś takiego, jak sygnalizacja pojawu szkodników i chorób, po prostu różnie w różnych latach. Nie da się tak np. 15 V opryskaj takim to a takim świństwem. :D Jest np oprysk na zielony pąk, na różowy pąk (kwieciak) a termin jest różny w rózne lata. Jeżeli jest mszyca, to pryskamy!

I UWAGA!!!!! To nie kwiatki i iglaczki, to się je. Uwaga na okres karencji preparatu i dobierajmy jak najmniej toksyczne dla nas i środowiska

No dobra, śliwy, szkodniki

-misecznik śliwowiec

-mszyca śliwowo-trzcinowa

-owocnica żółtoroga

-owocówka śliwkóweczka

-przędziorek owocowiec

-pordzewiacz śliwowy

-piędzik przedzimek

Śliwy, choroby:

-brunatna zgnilizna pestkowych (monilioza)

-brunatna zgnilizna ziarnkowych

-torbiel śliw

-dziurkowatość liści pestkowych

-srebrzystość liści

no i wirusowe, najważniejsza szarka oraz choroby fizjologiczne (np. gumoza)

Na jabłoni występuje kilkanaście chorób i ponad 30!! szkodników. Z grubsza terminy opryskow są na stronie:

http://www.sadownictwo.com.pl

szukaj programu ochrony jabłoni