Dokker 19.02.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Czy macie jakieś doświadczenia z załatwianiem formalności z gazem we wszelkiego rodzju urzędach - począwszy od pierwszego kroku. Ile trwa poszczególny etap, koszty itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgosica 14.03.2003 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 No właśnie.... Też jestem ciekawa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazy 15.03.2003 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2003 Witajcie, Najpierw truchcikiem do gazowni (punkt obsługi klienta) i składamy wniosek o warunki przyłączenia do sieci gazowej... wypełniamy na miejscu lub w domu po ściągnięciu formularza z internetu Ja dostałem warunki po 3 tygodniach - gazownia daje je bezpłatnie... Następnie sami, lub lepiej za pośrednictwem geodety, bo on się na tym lepiej zna a i tak robił wam przecież mapki do celów projektowych, udajemy sie do ZUDu i uzgadniamy przebieg przyłącza trwa to minimum około dwu tygodni, "mój" geodeta liczy sobie za to 200,- za pierwsze 100,- za następne przyłącze (bo robi prąd, gaz, wodę i kanalizację) Macie ZUD - możecie robić projekt, oczywiście nie sami tylko uprawniony projektant: w około dwa tygodnie za około 800,- (moze byc drozej, ale i taniej zależy od miejsca i siły przekonywania) jak projektant ma pod górkę w gazowni, a to się zdarza, to czekamy dłużej... z projektem do gminy po pozwolenie na budowę (zakładam, że decyzja o warunkach zabudowy opiewała oprócz domu też na przyłącze gazowe, bo jeśli nie, to trzeba wystąpić o takową decyzję - najlepiej na początku drogi przez mękę...) na pozwolenie czekać mozna około miesiąca (w dobrej gminie krócej, a w niektórych dłużej..... ) Z pozwoleniem na budowę idziemy do wykonawcy... ale tu doświadczeń już nie mam... Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 ... a dalej jest tak: wykonawca robi przyłącz (warto, się dogadać, żeby przy okazji zrobił instalację wewnętrzną) i montuje skrzynkę na licznki. Zostawia papiery dla gazowników. Potem musi być odbiór przyłącza przez ZG. U mnie był to monter zaprzyjaźniony z ZG, więc była to formalność, choć trwało około tygodnia. Mając odebrane przyłącze można już dzwownić do ZG i umawiać się na podłączenie. Tu uwaga: to wymaga podpisania umowy z ZG, co też zwykle zajmuje trochę czasu. Wreszcie ostatnia pułapka: wiele ZG żąda, aby w momencie podłączania gazu w domu był już jakiś odbiornik gazu. Niby oczywiste, ale w budowanym domu, to może być problem, więc trzeba to uwzględnić negocjując z instalatorem np. kotła c.o..W sumie gaz wspominam ze wszysktich spraw formalno-budowlanych jako najdłużej trwające i wymagające najwięcej papierów. Dłużej trwało nawet niż zdobycie pozwolenia na budowę domu. jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 19.03.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 A czy nie lepiej zlecic wszystko Gazowni tzn. podpisać z nią umowę w I wariancie i czekać aż wykonają ? Dlaczego Wy tak kombinujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts