BauTec 09.04.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 jezeli chce sprzedac dzialke budowlana to czy musze zaplacic podatek...kiedys to nazywalo sie "podatek od wzbogacenia" albo cos tak .i ile procent taki podatek jest od sumy ktora otrzymam za dzialke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 09.04.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 10% jesli sprzedajes przed upływem 5 lat od zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 09.04.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Wykupiłam służbowe mieszkanie, teraz chcę je sprzedać. Minęło dopiero 2 lata. Pieniądze przeznaczę w 100% na budowę domu, to też trzeba zapłacić ten 10% podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BauTec 09.04.2006 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 dzialke kupilem w 1995 ale czy suma uzyskana za sprzedarz nie podnosi moich dochodow i w takim wypadku np. od 50 tys. bede placic podatek dochodowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.04.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 dzialke kupilem w 1995 ale czy suma uzyskana za sprzedarz nie podnosi moich dochodow i w takim wypadku np. od 50 tys. bede placic podatek dochodowy.... nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 10.04.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Wykupiłam służbowe mieszkanie, teraz chcę je sprzedać. Minęło dopiero 2 lata. Pieniądze przeznaczę w 100% na budowę domu, to też trzeba zapłacić ten 10% podatek? nie, ale w ciągu 14 dni od sprzedaży musisz złożyć ośw. w skarbówce, że całość przeznaczysz w ciągu 2 lat na cele mieszkaniowe + Pit 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 10.04.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Wykupiłam służbowe mieszkanie, teraz chcę je sprzedać. Minęło dopiero 2 lata. Pieniądze przeznaczę w 100% na budowę domu, to też trzeba zapłacić ten 10% podatek? nie, ale w ciągu 14 dni od sprzedaży musisz złożyć ośw. w skarbówce, że całość przeznaczysz w ciągu 2 lat na cele mieszkaniowe + Pit 23 dziękuję bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 11.04.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 dzialke kupilem w 1995 ale czy suma uzyskana za sprzedarz nie podnosi moich dochodow i w takim wypadku np. od 50 tys. bede placic podatek dochodowy.... w naszym kraju nie można podwójnie opodatkować tej samej czynności Inny przykład: kupiłem dom w 2004r. daję go go komuś w 2005r. to nie płacę ww. podatku 10%. (bo to dotyczy umowy sprzedaży).. tylko obdarowany płaci podatek od darowizny..(chyba że krewny i korzysta z ulgi, tzw. "szesnastki" ustawy o podatku od spadku i darowizn, ale to inna bajka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 12.04.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 jak szestanstka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 17.04.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 chodzi o art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn... który zwalnia od opodatkowania dom mieszkalny o pow. 110m2 (mieszkanie też), jeśli nie ma sie innego lokum (lub się go pozbędziemy), i będzie się przez 5 lat w otrzymanym spadku mieszkać.. (Ważny jest fakt mieszkania, możemy sprzedać mieszkanie komuś, dać ale musimy mieszkać - np. możemy ustanowić służebnosć- ja tak zamierzam zrobić..) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts