Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podatek od sprzedazy...

BauTec

Recommended Posts

Wykupiłam służbowe mieszkanie, teraz chcę je sprzedać. Minęło dopiero 2 lata. Pieniądze przeznaczę w 100% na budowę domu, to też trzeba zapłacić ten 10% podatek?

nie, ale w ciągu 14 dni od sprzedaży musisz złożyć ośw. w skarbówce, że całość przeznaczysz w ciągu 2 lat na cele mieszkaniowe + Pit 23

Wykupiłam służbowe mieszkanie, teraz chcę je sprzedać. Minęło dopiero 2 lata. Pieniądze przeznaczę w 100% na budowę domu, to też trzeba zapłacić ten 10% podatek?

nie, ale w ciągu 14 dni od sprzedaży musisz złożyć ośw. w skarbówce, że całość przeznaczysz w ciągu 2 lat na cele mieszkaniowe + Pit 23

dziękuję bardzo za pomoc

dzialke kupilem w 1995 ale czy suma uzyskana za sprzedarz nie podnosi moich dochodow i w takim wypadku np. od 50 tys. bede placic podatek dochodowy....

w naszym kraju nie można podwójnie opodatkować tej samej czynności :lol:

Inny przykład:

kupiłem dom w 2004r. daję go go komuś w 2005r. to nie płacę ww. podatku 10%. (bo to dotyczy umowy sprzedaży).. tylko obdarowany płaci podatek od darowizny..(chyba że krewny i korzysta z ulgi, tzw. "szesnastki" ustawy o podatku od spadku i darowizn, ale to inna bajka)

chodzi o art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn... który zwalnia od opodatkowania dom mieszkalny o pow. 110m2 (mieszkanie też), jeśli nie ma sie innego lokum (lub się go pozbędziemy), i będzie się przez 5 lat w otrzymanym spadku mieszkać.. (Ważny jest fakt mieszkania, możemy sprzedać mieszkanie komuś, dać ale musimy mieszkać - np. możemy ustanowić służebnosć- ja tak zamierzam zrobić..) itd.