pyniek89 09.04.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 kupujemy dom w stanie surowym, zamkniętym, kto¶, kto budował nie zrobil komina pod kominek, czy możliwa jest deinstalacja czę¶ci dachu i dobudowa komina, czy ktos wie ile to może kosztować??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przempior 09.04.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Z tego co wiem to można dobudować nowy komin z gotowych elementów (tzw. systemy kominowe) Znajomy coś takiego dostawiał w swoim domu. Zrobił nową kotłownię w garażu przylegającym do budynku mieszkalnego a komin póścił "przyklejony" do zewnętrznej ściany domu. Budynek 2-upiętrowy plus poddasze. Komin dodatkowo łączył ze ścianom budynku klamrami/opaskami własnej roboty(wygięte odpowiednie płaskowniki). Przez dach z tym nowym kominem też jakoś przeszedł więc się da. Gotowe elementy kupował w firmir Pianex z Krakowa /www.pianex.pl/. Podobno bardzo dobre są systemy schiedla /www.schiedel.pl/ ale jak porównywałem ceny to w pianexie jest dużo taniej.Może w czymś pomogłem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyniek89 09.04.2006 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Przempior, dziękuję za radę i zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 09.04.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Kominy doklejone do ściany budynku to ponoć wieczny kłopot.Pękanie tynku, kłopoty z ociepleniem, brak ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przempior 09.04.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Cypek, pewnie masz rację z tym ciągiem. Taki komin szybciej się studzi to i "cug" jest słabszy, a różnice temperatur są też większe niż w "normalnym" kominie więc tynk ma prawo pękać. Ale jak ktoś nie ma wyjścia to lepsze takie rozwiązanie niż żadne. Pyniek89 ma o tyle dobrze że chata w stanie surowym to może uda mu się ten komin wstawić w środku domu choć tu jest już więcej problemów bo i stropy po drodze do przejścia i miejsce też musi na to być Strzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 10.04.2006 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Ja tylko tak sygnalizuję pewne niedogodności tego rozwiązania.Choć pewnie jak się do tego od początku przystąpi z profesjonalnym podejściem wielu rozczarowań da się uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.tor 10.04.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Z tego co wiem to planując budowę komina należy jego lokalizację uwzględnić już na etapie wylewania ławy i fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 10.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Pyniek 89.Czy ten komin ma być na zew ścianie czy wewnątrz domu.Z czego dachówka i czy nie będzie kolizji z więżbą.Co w tej chwili jest na podłodze na gruncie.Jaki strop czy nie będą przeszkadzać belki stropowe.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts