lukrad 09.04.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witam, Proszę o poradę w następującej sprawie:Kupiliśmy działkę, są wydane warunki zabudowy (jeszcze na poprzedniego właściciela, ale już przeniesione na mnie). Plan zagospodarowania przestrzennego jest w trakcie opracowywania - ponoć cała procedura z nim związana ma być zakończona pod koniec roku (łącznie z opublikowaniem/ogłoszeniem planu).Te warunki zabudowy trochę nas ograniczają (wys. elewacji 3m, kąt dachu: 30-35 st.). Z tego, co się dowiedziałem, nie dostanę nowych warunków zabudowy ani zmiany już wydanych ponieważ opracowywany jest plan zagospodarowania przestrzennego.Chcielibyśmy budowę zacząć w tym roku. Tym bardziej, że jest szansa na znalezienie kupca na nasze obecne lokum, który nie będzie chciał czekać do przyszłego roku na przeprowadzkę. A bez sprzedaży nie zaczniemy budowy. W związku z tym wszystkim wymyśliłem coś takiego:1. Projektant opracowuje projekt domu parterowego z dachem 30 st. (na pewno będzie indywidualny, a nie typowy) na bazie obecnych WZ. Projekt miałby tylko minimalną zawartość, niezbędną do uzyskania pozwolenia na budowę2. Rozpoczynamy budowę w tym roku, robiąc piwnice i parter (łącznie ze stropem nad parterem)3. Jak plan zagospodarowania przestrzennego będzie uchwalony, projektant modyfikuje nasz projekt. Zmiana w nim polega na dodaniu ściany kolankowej o wys. 120-150 cm i spłaszczeniu dachu do ok. 25 st. Projekty instalacji muszą zatem uwzględnić użytkowe poddasze, etc.4. Występujemy o nowe pozwolenie na budowę lub zmianę już wydanego5. Kończymy budowę w przyszłym roku na podstawie drugiego pozwolenia na budowę. Wiadomo, że praca projektanta będzie tutaj więcej kosztowała niż "normalnie". Pewnie w urzędzie za papierologię trzeba będzie więcej zapłacić. Ale co jeszcze? Może to w ogóle nie ma sensu (dlaczego)? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.04.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 sens jest, jesli masz absolutną pewnosc, że w uchwalonym planie będą zapisy pozwalające na budowe domu, jaki sobie planujesz. W przeciwnym razie stracisz dużo nerwów i pieniędzy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrad 09.04.2006 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Dzięki za odpowiedź. Rozmawiałem już wielokrotnie z osobą opracowującą plan zagospodarowania przestrzennego dla mojego rejonu. Wynika z niego, że prawie wszystko będzie można tam wybudować. Ale dopiero po całej procedurze związanej z opracowaniem planu.Czy oprócz kosztów, o których wspomniałem w pierwszym poście, jeszcze coś innego mnie czeka? Zakładam, że dom byłby od razu budowany tak, jakby miał mieć poddasze użytkowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.04.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 nie, projekt moze byc od razu przygotowany jako z uzytkowym poddaszem i innym dachem, a rysunki i opis mozna zmienic pod istniejącą WZkę. Pozniej przygotowac i zlozyc projekt zamienny. Takie kombinacje są nawet częste w naszym pięknym kraju powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts