Bartt 19.02.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Odwiedziłem dziś sprzedawcę Mistrali. Sam rekuperator jest OK. cena 3300-3800 w zależności od modelu, 3 stopniowa regulacja (dało by się dogadać co do płynnej), ma system antyzamrożeniowy (nie wymaga grzałki), niewielkie gabaryty, łatwość obsługi. Ale te rury ....... Izolowane typu spiro to kolosy. Rura fi 16 z zewnątrz ma już ponad 20 cm średnicy, a wygląda jak by misła 25. gdzie to ukryliście Schowanie w ścianie i podłodze odpada zupełnie, a montowanie sufitu obniżanego o 20 cm na parterze brzmi jak koszmar. Są jeszcze przewody plaskikowe 5*15cm, ale widok ich nie zachęca - bez dodatkowej izolacji będą raczej huczeć Jak rozumiem nie są to rury konkretnego producenta i chyba przy każdym rekuperatorze będzie podobny problem 1 - wesprzyjcie mnie duchowo i powiedzcie, że to da się schować 2 - podajcie jakie fi rur macie we własnych projektach Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.02.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Może tak jak ja wynmyśliłem sobie z DGP - obudowana rura u sufitu parteru, wzdłuż ściany korytarza. Będzie to wyglądało jak występ, ja wiem, 25x25 cm. W ten sposób nie trzeba obniżać całego sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 19.02.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Bartt, u nas, rekuperator będzie na poddaszu ( ponad poddaszem użytkowym ), więc problem odpada. Rury fi 160, fi 200 to te od rekuperatora, do anemostatów łączysz fi 75,100,max125 poprzez trójniki wcześniej oczywiście. "Wyciągi" i nawiewy z parteru projektujemy w przewodach wentylacyjnych razem z kominem. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Przepraszam za nie zbyt mądre pytanie, ale co to jest rekuperator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 19.02.2003 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 są dwie możliwści uzyskania odpowiedzi na pytanie "co to jest rekuperator".1. w prawym górnym rogu tej strony w nawiasach [ ] jest słowo szukaj. kliknij wpisz słowo rekuperator, kliknij i poczytaj.2. uprzejmie proszę ( prosimy ) o zarejestrowanie się w tym forum i chętnie napiszę choćby książkę na ten temat. Rehjestracja trwa góra 45 sekund. Mam mieszane odczucia co do odpowiedzi anonimom.I nawet jeśli używasz nicka, to jesteś KIMŚ, a nie duchem jak pięknie określił to Pan Wojciech Nitka. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.02.2003 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Karina, a kto wam robił projekt rozprowadzenia, tzn. dobierał średnice rur i rozmieszczenie anemostatów - mój sprzedawca tego nie robi. Ma za to jedną miłą cechę - zgadza się, na rozliczenie bez fakury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 20.02.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Projekt robiłem samrury te grube 200 są w piwnicy (o tam wielkie słowo piwnica, takie pomieszczonko o wys 170 cm ) następnie obok komina (dymnego) idą 2 kanały na wentylację takie murowane (masa izoluje dzwięki) komin jest prawie centralnie, od tego głównego kanału odchodzą przewody elastyczne ale już średnicy 80 które to mozna łatwo schować na poddaszu w stropie podwieszonym, na parterze w stropie powieszonym w łażience takie obniżenie dla halgenów. idzie sobie z tym poradzić.ta centralka to jednak droga zachecam do zrobienia samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 BartRekuperator montujesz na poddaszu, do pomiszczen na piętrze rury są na poddaszu , a w stropach montujesz odpowiednie anemostaty.Do pomieszczeń na parterze rury ciągniesz np. narożnikami pomieszczeń wyższych kondygnacji a wszysko ładnie wykańczasz karton-gipsową ścianką i masz pięknię ścięty narożnik w pokoju, który możesz ciekawie potem zaaranżować ... ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.02.2003 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 niestety u mnie będzie stał w kotłowni na parterze, ale jakoś to rozprowadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti_ 20.02.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Ja mam podobna sytuacje jak Januszek - niska piwnica (1.50m). Umieszcze w niej rury rozprowadzajace powietrze na parterze (anemostaty w podlodze, albo jakos w scianie). Z kolei dla pokojow na poddaszu system rur bedzie znajdowal sie na strychu (anemostaty w suficie). Rekuperator planuje umiescic na parterze , w kotlowni razem z piecem CO. Z tamtad poprowadze magistralna rure na strych i do piwnicy. W ten sposob nie mam problemu ze szpecacymi rurami. Mowimy tutaj o systemie orurowania dla rekuperatora, mam w zwiazku z tym pytania do osob, ktore uzytkuja juz tego typu systemy:Slyszalem cos o rezonansie (odglosy przeplywajacego powietrza), aby go uniknac nalezy miec odpowiednio zaprojektoawny system albo poprostu stosowac tlumiki.Czy ktos zetknal sie z tym problemem? I ewentualnie jak go rozwiazal/uniknal?Czy ktos ma w swoim systemie tlumik - czy to duzo pomaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.02.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 aby ukryc instalacje warto pomyslec o szachtach. mozna tam tez schowac instalacje wody, co i kanalizacji. ale ukrycie rur wentylacji to nie wszystko. najwazniejsza jest ich wyciszenie (czesto chodzi tez o zmiane czestotliwosci chalasu). jakosc wykonania instalacji jest tu niebagatelna. kazda "niedorobka" generuje dodatkowy halas. jak sie ktos uprze moze zrobic lutowane kanaly z ocynku (ksztalt wg zyczenia nawet 25mm x XX). oczywiscie wtedy moze powstac problem z polaczeniem tego z anemostatami. idealnym rozwiazaniem jest nieuzytkowe poddasze i wszystko tam zainstalowane, ale coz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.02.2003 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 ja czesciej robie sterowanie do ukladow BMS w tym wentylacji ale juz kilka razy spotkalem sie z problemem halasu w instalacjach z tlumikami. co zauwazylem to raczej pomagaja one jedynie w wyciszeniu pracy jedynie samej centrali/rekuperatora (montowane sa blisko centrali wen/rekuperatora). Ale rekuperator umieszczony jest raczej w postronnym miejscu i tak nie przeszkadza. wiekszym problemem moze byc instalacja ktora ciagnie sie po calym domu. nie powinna ona stykac sie bezposrednio ze scianami (infradzwieki) ani kanaly nie powinny byc umieszczane obok siebie (rezonans). kazdy kanal oddzielnie dobrze wykonany i zaizolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 20.02.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Hałas to wielki problem mimo iż poziom jego jest niewielki za dnia nieszłyszalny to w nocy nawet 25dBa może wkur...z tego co wiem nie należy stosować rur twardych sztywnych (blacha ocynk) wszelkie przewody winny być elastyczne, również i tłumiki winny być elastyczne, rekuperator winien być odizolowany od budynku aby nie przenosił drgań. pytanie do tom soyerna jakich układach robisz te sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.02.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 ukladach?np tez dla pelnych "wypasow" w szpitalach - z chlodzeniem agregatowym, z ogrzewaniem elektrycznym albo wodnym, np podwojnymi filtrami, rekuperatorem krzyzowym albo obrotowym, z/bez podmieszania itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.02.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 januszek co do kanalow z ocynku - masz racje ze trudniej je wygluszyc, ale maja one ta zelete ze ich ksztalt i przekroj jest niemal dowolny - to mialem na mysli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 20.02.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 chodzi mi o mikrokontroler, procesor lub jak tam wolicz (taka czarna kosteczka z nóżkami) :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 20.02.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Ja mam układ: urządzenie w piwnicy, główne piony - rury w szafach wnękowych, z piwnicy poprzez parter na piętro. Dalej mam taki pomysł, żeby odgałęzienie dla parteru dać w podłocze piętra i nawiew/wywiew zrobić w suficie. Z piętrem nie ma problemu bo jest trochę przestrzeni ponad sufitem a dachem i tam wrzucę rury. Czy ktoś z grupy ma taki patent, i jak z hałasem. Trochę mnie przerażają te rury w podłodze, bo jak będzie coś nie tak to "po ptokach".Karp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 20.02.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Bartt, jesli chcialbys zobaczyc jak Mistral dziala w praktyce to zapraszam na budowe do nas, kolo Opola. Z Wroclawia masz niedaleko.Jakos ciezko mi sobie wyobrazic, jak na parterze poprowadzisz te rury...Nie da rady inaczej??? Podwieszane sufity sa dosc drogie.Nam projekt robil moj maz, kierujac sie wytycznymi producenta. Co do faktury, moze popros o taka, na ktorej jest "montaz instalacji" i masz 7%. U nas kanaly na poddaszu ukryjemy w zabudowie meblowej scianek kolankowych (rekuperator jest wyzej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Ja mam układ: urządzenie w piwnicy, główne piony - rury w szafach wnękowych, z piwnicy poprzez parter na piętro. Dalej mam taki pomysł, żeby odgałęzienie dla parteru dać w podłocze piętra i nawiew/wywiew zrobić w suficie. Z piętrem nie ma problemu bo jest trochę przestrzeni ponad sufitem a dachem i tam wrzucę rury. Czy ktoś z grupy ma taki patent, i jak z hałasem. Trochę mnie przerażają te rury w podłodze, bo jak będzie coś nie tak to "po ptokach".Karp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 20.02.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 A jakby poprowadził odgałęzienia od rekuperatora w przewodach wentylacyjnych? Tylko czy to nie spowoduje ich wychłodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts