automik 19.02.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Chcę wybudować oczyszalnię ścieków na działce budowlanej. Na 50% wiem , że sąsiedzi się nie zgodzą. Słyszałem jednak że Sejm przegłosował nowe prawo budowlane , w którym na POŚ wystarczy zgłoszenie a nie pozwolenie.Jesli wystąpię o pozwolenie na POŚ to zanim znajdę sąsiadów, zanim zgłoszą zastrzeżenia minie wieczność . Po odrzuceniu trzeba b ędzie składać wniosek o szambo.Myślę więc , by uzyskać pozwolenie na budowę szamba a wybudować oczyszczalnię . Przecież nikt nie będzie sprawdzał , czy to pod ziemią ma trochę inną budowę. Sąsiedzi co prawda nieświadomi , ale założę się że niektórzy zrobili nieszczelne szamba które nieźle trują.Czy ma ktoś POS bez pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 19.02.2003 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Pozwolenie na budowę jest potrzebne. Nie jest już potrzebne pozwolenie wodno-prawne. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 19.02.2003 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 To ja wiem ,ale pozwolenie wiąże się ze sprzeciwem sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 19.02.2003 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 To ja wiem ,ale pozwolenie wiąże się ze sprzeciwem sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.02.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Mam to szczęście że jestem pierwszy na nowej "porcji" działek i w rezultacie póki pojawią się sąsiedzi "z prawdziwego zdarzenia", zdążę pewnie zbudować tę oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.02.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Cytat On 2003-02-19 21:15, automik wrote: Myślę więc , by uzyskać pozwolenie na budowę szamba a wybudować oczyszczalnię . Przecież nikt nie będzie sprawdzał , czy to pod ziemią ma trochę inną budowę. U mnie powiedzieli, że jak będę miał szambo, to będą kontrolować rachunki za wywóz odpadów płynnych i porównywać ilość wywiezionego szamba ze zużyciem kranówy. Właśnie po to, żebym nie wpadł na pomysł robienia szamba otwartego albo wylewania zawartości gdziekolwiek. Za to jak zrobię oczyszczalnię, dadzą mi z tym spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 19.02.2003 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Tak PIK. Ale pamiętaj , że sąsiedzi , to nie tylko działki przyległe. Ten z drugiej strony drogi też dostanie zawiadomienie.Po drugie w Muratorze był ciekawy patent rury w ogrodzeniu do szambiarki. Z POS tez trzeba wybierać . Nie myślałeś , żeby taką rurę zastosować? Tylko czy nie zaburzy to jakiś procesów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.02.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Apropos sąsiadów, na razie są to dotychczasowi właściciele sprzedanej mi działki. Z kolei jeśli chodzi o pozwolenie, to oczyszczalnię mam zamiar umieścić w prpojekcie zagospodarowania i podejść do tego za jednym zamachem z pozwoleniem na budowę domu. Ewentualnych sąsiadów którzy kupią działki obok - myślę że przekonam bez problemów żeby zrobili sobie oczyszczalnie. Nie wiem jeszcze, jak rozwiązać sprawę odpadów z POŚ. Myślę że jak pójdę do firmy, to fachowcy od takich spraw coś mi podpowiedzą. Problem jest jeszcze chyba taki, że całe to ustrojstwo będzie musiało znaleźć się w ogródku na tyłach domu. Na szczęście oczyszczalnie oczyszcza się podobno raz na 2-3 lata. I wcale nie jestem pewny czy szambiarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2003 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Kombinuję w podobnym kierunku na stronie" prawo i pieniądze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts