Gość 11.04.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 ... Czyli takie Ogniwo z dolnym spalaniem byloby lepsze? Co bys ostatecznie radzil kupic? Decyzje musze podjac w ciagu najblizszych kilku dni . Ogniwo ma górne spalanie (chyba, ze zaczeli jakas nowa produkcja niedawno ...) ale to solidna firma i dobry kocioł tak więc na dolne spalanie, (jak sie chce takie) trzeba sobie samemu - niestety -kocioł zmodernizowac ... drzwiczki ma skonstruowane "pod węgiel", do drzewa są mniej wygodne ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyon 11.04.2006 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Dzieki za rady Ogniwo ma górne spalanie (chyba, ze zaczeli jakas nowa produkcja niedawno ...) Wlasnie mialem sie poprawic. Wprowadzono mnie w blad :/. Ogniwo to gorne spalanie. I teraz znowu mam problem. Jak na razie z dolnym spalaniem znalazlem tylko kotly Zywca KDO-U. Zna ktos jeszcze jakies firmy z kotlami na dolne spalanie? Hef odpada bo nie ma elektroniki. Przejechal sie ktos na Zywcu? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.04.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 A Ferrum Suwałki przejrzałeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 11.04.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Ja posiadam kocioł ze Stšporkowa (gdyż polecił mi to zadowolony klient)http://www.kotlyco.plmoc 14kW typ UKN (spalanie dolne) z nadmuchem i sterownikiemkomora zasypowa chyba 32 litry,przy pełnym załadunku węgla trzyma minimum 9h (przy obecnych temperaturach do -30 stopni A.D. 2005/2006)"Podstawowym paliwem stosowanym w kotłach UKN jest mieszanka węgla kamiennego typu 32,1 sortymentu O II z węglem kamiennym typu 32,1 sortymentu M II w stosunku masowym 1:1 o wartoci opałowej 25000kJ/kg."Rzetelna informacja co do parametrów kotłów na stronie producenta Nie wierzę, gdy kto zachwala swój podobny produkt piszšc że przy takim samym załadunku opału piec trzyma "od 12h do 24 h" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostan15 11.04.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 W tym temacie zostało powiedziane prawie wszystko!, a Zyon dalej nic niewie.A producenta kotłów za Ciebie nikt nie wybierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyon 11.04.2006 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 W tym temacie zostało powiedziane prawie wszystko!, a Zyon dalej nic niewie. A producenta kotłów za Ciebie nikt nie wybierze. A kto Ci powiedzial, ze nic nie wiem? Dowiedzialem sie bardzo duzo. Jutro przyjezdza instalator robic kosztorys instalacji. Piec to Zywiec KDO-U 22kW dlatego chce sie jeszcze cos dowiedziec o tych piecach. Denerwuja Cie moje pytanie to omijaj ten topic. Dzieki wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 12.04.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Mieszkam koło Zywca i opinia o tych kotłach wcale nie jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostan15 12.04.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 ADAMOS48 i to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.04.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Ale w Żywcu mają dobre kotły do ważenia piwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 12.04.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 A jakieee piwooo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostan15 12.04.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Jak w reklamie piwooo, no może jeszcze góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.04.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 A jakieee piwooo? Oooooooooo! Jakie zainteresowanie Piwo warzone na górskiej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 13.04.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Mała uwaga w kwestii ................... ortograficznej. Piwo jest raczej warzone. Oczywiście może być również ważone - ale trzeba mieć do tego wagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomy 13.04.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Ja posiadam piec z dolnym spalaniem firmy SEKO z Dębicy. Domek 100mkw, piec 15/18kW. Palę mieszanką ekogroszku i miału 2:1. Przy największych mrozach zasyp 20L pali się 12-13 godzin przy temperaturze zadanej 44 st. Dosypać można w każdej chwili. Z doświadczenia wynikło, że dosypywać nie potrzeba. Temperatura w domu nie spadała po niżej 18 stopni.Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 13.04.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Ja też mam blisko do żywca .... piwo dobre, na górskiej wodzie .....co do kotła to kupiłem kocioł z oferty http://www.slawex.pl prosty 20 kW piec z nadmuchem. Pali sie świetnie. Nie tylko węglem, również drobniejszymi odpadami. Polecam. Do życzenia pozostawia jedynie estetyka wykonania, ale to raczej nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 13.04.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Mała uwaga w kwestii ................... ortograficznej. Piwo jest raczej warzone. Oczywiście może być również ważone - ale trzeba mieć do tego wagę. Masz 109% racji. Poprawiłem . Wstyd mi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 14.04.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ja posiadam piec z dolnym spalaniem firmy SEKO z Dębicy. Domek 100mkw, piec 15/18kW. Palę mieszanką ekogroszku i miału 2:1. Przy największych mrozach zasyp 20L pali się 12-13 godzin przy temperaturze zadanej 44 st. Dosypać można w każdej chwili. Z doświadczenia wynikło, że dosypywać nie potrzeba. Temperatura w domu nie spadała po niżej 18 stopni. Pozdrawiam Tomek to tak a propos stałocieplnoci podawanych przez producenta w isntrukcji od mego pieca jest zakaz ustawiania temperatury poniżej 56 stopni (ze względu na skropliny) czytajšc na tym forum posty o wkładach kominowych, i problemach z kominami w zupełnoci się zgadzam z tym zapisem Po prostu zauważyłem ,że gdy nastawiłem temperaturę poniżej ww. to w cała komora pokryła się czarnym luzem..(który jest żršcy) Mylę więc że podobnie komin,, reasumujšc szkoda pieca i komina aha Piec 15/18kW dla domu 100metrów jest za duży,, (mi niektórzy producenic odradzali nawet zakup 14kW- z perspektywy użtkowania widzę, że słusznie) nawet w moim nieocieplonym domu, dlatego ww. Kolega musi obniżać temperaturę (poniżej 56 stopni) reasumujšc: mam ustawionš temepraturę zgodnie z instrukcjš powyżej 56 stopni (i zgodnie z poradami wielu innych producentów- w tym producentów wkładów kominowych) i w rosku temperatura jest OK.. Myslę, że w przypadku docieplenia budynku (nie ma żadnego!!!) będzie po prostu za ciepło... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.