Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy piec na wegiel?

Zyon

Recommended Posts

... Czyli takie Ogniwo z dolnym spalaniem byloby lepsze? Co bys ostatecznie radzil kupic? Decyzje musze podjac w ciagu najblizszych kilku dni :(.

Ogniwo ma górne spalanie (chyba, ze zaczeli jakas nowa produkcja niedawno ...) :-?

ale to solidna firma i dobry kocioł

tak więc na dolne spalanie, (jak sie chce takie) trzeba sobie samemu - niestety -kocioł zmodernizowac ...

drzwiczki ma skonstruowane "pod węgiel", do drzewa są mniej wygodne ... :-?

pzdr

Dzieki za rady :)

Ogniwo ma górne spalanie (chyba, ze zaczeli jakas nowa produkcja niedawno ...) :-?

Wlasnie mialem sie poprawic. Wprowadzono mnie w blad :/. Ogniwo to gorne spalanie. I teraz znowu mam problem. Jak na razie z dolnym spalaniem znalazlem tylko kotly Zywca KDO-U. Zna ktos jeszcze jakies firmy z kotlami na dolne spalanie? Hef odpada bo nie ma elektroniki.

Przejechal sie ktos na Zywcu?

Pozdrawiam!

Ja posiadam kocioł ze Stšporkowa (gdyż polecił mi to zadowolony klient)

http://www.kotlyco.pl

moc 14kW typ UKN (spalanie dolne) z nadmuchem i sterownikiem

komora zasypowa chyba 32 litry,

przy pełnym załadunku węgla trzyma minimum 9h (przy obecnych temperaturach do -30 stopni A.D. 2005/2006)

"Podstawowym paliwem stosowanym w kotłach UKN jest mieszanka węgla kamiennego typu 32,1 sortymentu O II z węglem kamiennym typu 32,1 sortymentu M II w stosunku masowym 1:1 o wartoœci opałowej 25000kJ/kg."

Rzetelna informacja co do parametrów kotłów na stronie producenta

Nie wierzę, gdy ktoœ zachwala swój podobny produkt piszšc że przy takim samym załadunku opału piec trzyma "od 12h do 24 h"

W tym temacie zostało powiedziane prawie wszystko!, a Zyon dalej nic niewie.

A producenta kotłów za Ciebie nikt nie wybierze.

A kto Ci powiedzial, ze nic nie wiem? Dowiedzialem sie bardzo duzo. Jutro przyjezdza instalator robic kosztorys instalacji. Piec to Zywiec KDO-U 22kW dlatego chce sie jeszcze cos dowiedziec o tych piecach.

Denerwuja Cie moje pytanie to omijaj ten topic.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam! :)

Ja posiadam piec z dolnym spalaniem firmy SEKO z Dębicy. Domek 100mkw, piec 15/18kW. Palę mieszanką ekogroszku i miału 2:1. Przy największych mrozach zasyp 20L pali się 12-13 godzin przy temperaturze zadanej 44 st. Dosypać można w każdej chwili. Z doświadczenia wynikło, że dosypywać nie potrzeba. Temperatura w domu nie spadała po niżej 18 stopni.

Pozdrawiam Tomek

Ja też mam blisko do żywca .... piwo dobre, na górskiej wodzie .....

co do kotła to kupiłem kocioł z oferty http://www.slawex.pl prosty 20 kW piec z nadmuchem. Pali sie świetnie. Nie tylko węglem, również drobniejszymi odpadami. Polecam. Do życzenia pozostawia jedynie estetyka wykonania, ale to raczej nie ma znaczenia.

Ja posiadam piec z dolnym spalaniem firmy SEKO z Dębicy. Domek 100mkw, piec 15/18kW. Palę mieszanką ekogroszku i miału 2:1. Przy największych mrozach zasyp 20L pali się 12-13 godzin przy temperaturze zadanej 44 st. Dosypać można w każdej chwili. Z doświadczenia wynikło, że dosypywać nie potrzeba. Temperatura w domu nie spadała po niżej 18 stopni.

Pozdrawiam Tomek

to tak a propos stałocieplnoœci :p podawanych przez producenta

w isntrukcji od mego pieca jest zakaz ustawiania temperatury poniżej 56 stopni (ze względu na skropliny)

czytajšc na tym forum posty o wkładach kominowych, i problemach z kominami w zupełnoœci się zgadzam z tym zapisem

Po prostu zauważyłem ,że gdy nastawiłem temperaturę poniżej ww. to w cała komora pokryła się czarnym œluzem..(który jest żršcy)

Myœlę więc że podobnie komin,,

reasumujšc szkoda pieca i komina :wink:

aha Piec 15/18kW dla domu 100metrów jest za duży,, (mi niektórzy producenic odradzali nawet zakup 14kW- z perspektywy użtkowania widzę, że słusznie) nawet w moim nieocieplonym domu,

dlatego ww. Kolega musi obniżać temperaturę (poniżej 56 stopni)

reasumujšc:

mam ustawionš temepraturę zgodnie z instrukcjš powyżej 56 stopni (i zgodnie z poradami wielu innych producentów- w tym producentów wkładów kominowych) i w œrosku temperatura jest OK..

Myslę, że w przypadku docieplenia budynku (nie ma żadnego!!!)

będzie po prostu za ciepło...

Pozdrawiam