Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urząd Skarbowy i odliczenia mieszkaniowe - znowu!

MarzannaPG

Recommended Posts

Sprzedaję mieszkanie przed upływem 5 lat od chwili nabycia, więc muszę w ciągu 2 lat rozliczyć się z US na podstawie faktur, że wydatkowałam wszysko na cele mieszkaniowe. Przy czym US przez cele mieszkaniowe rozumie te wydatki, które są ujęte w uldze remotowej. No i pięknie, tyle że interpretacja tych przepisów może doprowadzić do takiej sytuacji, że po 2 latach czegoś tam US nie uzna i dowali podatek z odsetkami. Czytam ci ja zatem rozp. ministra d/s ulgi i pytam:

- mogę odliczyć zabudowę kuchni? W rozp. jest tak: "Przebudowa układu funkcjonalnego budynku, obejmująca:

1) sanitariaty i kuchnie," Natomiast koleżanka pracująca w US twierdzi, że zabudowy kuchni czy jakbym na fakturze nie ujęła, nie przyjmą. A to coś około 10. 000 w plecy! :(

- mogę odliczyć kuchnię elektryczną (piekarnik i płytę) do zabudowy? Koleżanka mówi, że nie (żadne AGD). W rozp. min. jest: "Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji budynku, obejmujące rozprowadzanie po budynku instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących:

1) instalacji sanitarnych,

2) instalacji elektrycznych, odgromowych i uziemienia,"

Może ja coś źle interpretuje, ale czytałam tu na forum, że niektórzy poodliczali. Jak to zrobiliście? I jak to de facto jest? Pomocy, bo za chwilę zaczynam kompletować faktury...

co urzšd to inna interpretacja, najlepiej zrobisz jak wystapisz do swojego z proœba o interpretacje - bedziesz miec na pismie co i jak.

W znanych mi urzędach (woj. slšskie)

- zabudowy kuchni nie odliczysz absolutnie nigdzie,

- płytę odliczysz w kazdym, piekarnik w niektorych tak w innych nie,

- wymienione przez Ciebie instalacje odliczysz wszędzie,

A dlaczego można odliczyć zabudowę wnęki w postaci np. szafy Komandor a kuchni już nie? :evil:

Rozporządzenie mówi: "wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących:

1) instalacji sanitarnych,

2) instalacji elektrycznych, odgromowych i uziemienia,"

Czy piekarnik elektryczny do zabudowy nie podpada pod to urządzenie instalacji elektrycznych?

Mogę napisać do urzędu, czemu nie, tylko do którego? Jeszcze jestem w jednym a za 3 miesiące w drugim. Papiery składam w tym pierwszym... I bądź tu mądry i pisz wiersze... :(

zabudowę szafy możesz odliczyć - bo jest w tym rozporządzeniu wprost napisane !

z zabudowy kuchni tylko szafkę pod zlewozmywak - jest to w rozporządzeniu

piekarnik.... hm... instalacja elektryczna? tym samym lampa też mogłaby być.... dlatego różne masz interpretacje, ostatnio częściej spotykam, ze odliczyć można

napisz do tego urzędu, w którym będziesz się rozliczać

Inka, masz szczegółowy tekst? Możesz podrzucić linka? Ja 'w swoim' nie widzę żadnej szafki zlewozmywakowej...

Z drugiej strony, jeśli można szafę do zabudowy to dlaczego nie zabudowę kuchni? :o No, ale nie ja te przepisy wymyślałam... No i jak odliczyć tę szafkę zlewozmywakową? Przecież to będzie rachunek za całość? :o

Robertus - złożyć muszę oświadczenie w ciągu 14 dni od sprzedaży, że przeznaczę pieniążki na cele mieszkaniowe. To, o czym piszesz dotyczy spadku albo darowizny, jak słusznie zauważyła Inka.

Inka, masz szczegółowy tekst? Możesz podrzucić linka? Ja 'w swoim' nie widzę żadnej szafki zlewozmywakowej...

Z drugiej strony, jeśli można szafę do zabudowy to dlaczego nie zabudowę kuchni? :o No, ale nie ja te przepisy wymyślałam... No i jak odliczyć tę szafkę zlewozmywakową? Przecież to będzie rachunek za całość?

Remont i modernizacja lokalu mieszkalnego

Remont, modernizacja lub wykonanie nowych elementów w lokalu mieszkalnym:

1.1. ścianek działowych, sufitów, tynków i okładzin wewnętrznych,

1.2. podłóg i posadzek,

1.3. okien, świetlików i drzwi,

1.4. powłok malarskich i tapet,

1.5. elementów kowalsko-ślusarskich,

1.6. izolacji przeciwwodnych, przeciwwilgociowych, dźwiękochłonnych i cieplnych,

1.7. pozostałych elementów (np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf wnękowych, obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników).

Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji w lokalu mieszkalnym, obejmujące rozprowadzenie po lokalu instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących:

2.1. instalacji sanitarnych,

2.2. instalacji elektrycznych,

2.3. instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych,

2.4. instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych,

2.5. instalacji i urządzeń grzewczych,

2.6. przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych

Musisz miec oczywiście na fakturze wyszczególnioną oddzielnie obudowę zlewozmywaka, inaczej nie odliczysz ;)