MarzannaPG 09.04.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Sprzedaję mieszkanie przed upływem 5 lat od chwili nabycia, więc muszę w ciągu 2 lat rozliczyć się z US na podstawie faktur, że wydatkowałam wszysko na cele mieszkaniowe. Przy czym US przez cele mieszkaniowe rozumie te wydatki, które są ujęte w uldze remotowej. No i pięknie, tyle że interpretacja tych przepisów może doprowadzić do takiej sytuacji, że po 2 latach czegoś tam US nie uzna i dowali podatek z odsetkami. Czytam ci ja zatem rozp. ministra d/s ulgi i pytam: - mogę odliczyć zabudowę kuchni? W rozp. jest tak: "Przebudowa układu funkcjonalnego budynku, obejmująca: 1) sanitariaty i kuchnie," Natomiast koleżanka pracująca w US twierdzi, że zabudowy kuchni czy jakbym na fakturze nie ujęła, nie przyjmą. A to coś około 10. 000 w plecy! - mogę odliczyć kuchnię elektryczną (piekarnik i płytę) do zabudowy? Koleżanka mówi, że nie (żadne AGD). W rozp. min. jest: "Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji budynku, obejmujące rozprowadzanie po budynku instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących: 1) instalacji sanitarnych, 2) instalacji elektrycznych, odgromowych i uziemienia," Może ja coś źle interpretuje, ale czytałam tu na forum, że niektórzy poodliczali. Jak to zrobiliście? I jak to de facto jest? Pomocy, bo za chwilę zaczynam kompletować faktury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 10.04.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 co urzšd to inna interpretacja, najlepiej zrobisz jak wystapisz do swojego z proba o interpretacje - bedziesz miec na pismie co i jak.W znanych mi urzędach (woj. slšskie)- zabudowy kuchni nie odliczysz absolutnie nigdzie,- płytę odliczysz w kazdym, piekarnik w niektorych tak w innych nie,- wymienione przez Ciebie instalacje odliczysz wszędzie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.04.2006 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 A dlaczego można odliczyć zabudowę wnęki w postaci np. szafy Komandor a kuchni już nie? Rozporządzenie mówi: "wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących: 1) instalacji sanitarnych, 2) instalacji elektrycznych, odgromowych i uziemienia," Czy piekarnik elektryczny do zabudowy nie podpada pod to urządzenie instalacji elektrycznych? Mogę napisać do urzędu, czemu nie, tylko do którego? Jeszcze jestem w jednym a za 3 miesiące w drugim. Papiery składam w tym pierwszym... I bądź tu mądry i pisz wiersze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 10.04.2006 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Może ktoś ma lepszy link niż ja do rozporządzenia a zwłaszcza do wykazu materiałow jakie można odliczać w uldze remontowej. Był tu kiedyś taki post, naszukałam się, ale nie znalazłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 11.04.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 zabudowę szafy możesz odliczyć - bo jest w tym rozporządzeniu wprost napisane ! z zabudowy kuchni tylko szafkę pod zlewozmywak - jest to w rozporządzeniu piekarnik.... hm... instalacja elektryczna? tym samym lampa też mogłaby być.... dlatego różne masz interpretacje, ostatnio częściej spotykam, ze odliczyć można napisz do tego urzędu, w którym będziesz się rozliczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 11.04.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Pamiętaj jeszcze, że w US musisz złożyć na piśmie oświadczenie iż w ciągu 6 miesięcy od daty sprzedaży mieszkania uzyskasz pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 11.04.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Pamiętaj jeszcze, że w US musisz złożyć na piśmie oświadczenie iż w ciągu 6 miesięcy od daty sprzedaży mieszkania uzyskasz pozwolenie na budowę. to jest ważne w przypadku spadku, jeśli sprzedaje własne lokum - nie ma kryterium 6 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 11.04.2006 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Inka, masz szczegółowy tekst? Możesz podrzucić linka? Ja 'w swoim' nie widzę żadnej szafki zlewozmywakowej... Z drugiej strony, jeśli można szafę do zabudowy to dlaczego nie zabudowę kuchni? No, ale nie ja te przepisy wymyślałam... No i jak odliczyć tę szafkę zlewozmywakową? Przecież to będzie rachunek za całość? Robertus - złożyć muszę oświadczenie w ciągu 14 dni od sprzedaży, że przeznaczę pieniążki na cele mieszkaniowe. To, o czym piszesz dotyczy spadku albo darowizny, jak słusznie zauważyła Inka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 11.04.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 witam Polecam bardzo dobre forum doradców podatkowych i o dziwo bardzo życzliwych dla pytajników http://www.olenka.pl/forum.php Wyszukiwarka jest tam podstawą penetracji. A szczególnie wątek http://www.olenka.pl/forum.php?action=show&group=1&id=16370 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 11.04.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Inka, masz szczegółowy tekst? Możesz podrzucić linka? Ja 'w swoim' nie widzę żadnej szafki zlewozmywakowej... Z drugiej strony, jeśli można szafę do zabudowy to dlaczego nie zabudowę kuchni? No, ale nie ja te przepisy wymyślałam... No i jak odliczyć tę szafkę zlewozmywakową? Przecież to będzie rachunek za całość? Remont i modernizacja lokalu mieszkalnego Remont, modernizacja lub wykonanie nowych elementów w lokalu mieszkalnym: 1.1. ścianek działowych, sufitów, tynków i okładzin wewnętrznych, 1.2. podłóg i posadzek, 1.3. okien, świetlików i drzwi, 1.4. powłok malarskich i tapet, 1.5. elementów kowalsko-ślusarskich, 1.6. izolacji przeciwwodnych, przeciwwilgociowych, dźwiękochłonnych i cieplnych, 1.7. pozostałych elementów (np. pawlaczy, trwale umiejscowionych szaf wnękowych, obudowy wanien, zlewozmywaków, grzejników). Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji w lokalu mieszkalnym, obejmujące rozprowadzenie po lokalu instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących: 2.1. instalacji sanitarnych, 2.2. instalacji elektrycznych, 2.3. instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, 2.4. instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych, 2.5. instalacji i urządzeń grzewczych, 2.6. przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych Musisz miec oczywiście na fakturze wyszczególnioną oddzielnie obudowę zlewozmywaka, inaczej nie odliczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts