Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UMOWA z wykonawcą budowy- SZUKAM PILNIE KAROLINY!!!!!

ryb_ka

Recommended Posts

Witam forumowiczów-bywalców :smile:)))))

W numerze jubileuszowym był wywiad z KAROLINĄ, która miała super-umowę z wykonawcą budowy. Mam na piątek (!!!!!!!!) przygotować umowę a zgubiłam podczas przeprowadzki te wzory, które były w którymś Muratorze. RATUNKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niech mi ktoś pomoże, jak rany, bo nie wiem, od czego zacząć i czego mam nie zapomnieć!!!!!!!!!!!! Piszcie na maila [email protected].,a będzie Wam to wynagrodzone w niebie :smile:))

PS. Ruszam na wiosnę i jak usłyszałam od budowlańca, że mam kupic 40 ton żwiru, to mało nie zemdlałam - to dużo czy mało??????????

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Smok - masz rację - jakoś przeoczyłem tą drobną różnicę (no bo o ile się różni ziarenko piachu od żwiru :wink: ), że chodzi o żwir. Wobec tego i tak się nie ma za bardzo co dziwić - w ławy i płytę zerową weszło mi na pewno więcej niż 40m3 betonu. Jeżeli więc ktoś chce sam kręcić, no to będzie tego potrzeba faktycznie duzo żwiru.

W bardzo ciekawej umowie sporządzonej przez Karolinę jest jeden słaby punkt. w par. 8 pkt. 2 a. (kary umowne) jest powiedziane, że inwestor płaci 0,5% od wartości umowy za każdy dzień zwłoki. Taka kara jest bardzo dotkliwa i wysoka - lepiej, żeby inwestor płacił 0,5% od wartości danego etapu.

Zauważcie, że wykonawca płaci za zwłokę 0,5% wynagrodzenia ustalonego "na dany etap".

Dział prawny "Muratora"

Rzeczywiście, pomyłka dość istotna. Wprawdzie w naszych warunkach nie stanowiła zagrożenia (nasza Pani Kierownik to uosobienie odpowiedzialności), ale może mieć dla innych poważne konsekwencje. Bardzo dziękuję Redakcji za tę uwagę, a wszystkim, którym wysłałam umowę wysyłam również poprawkę.

Pozdrawiam,

Karolina

• 2 weeks później...