scieburow 10.04.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam wszystkich! Szukałem odpowiedzi na forum, lecz ze względu na ograniczony dostep do internetu nie znalazłem odpowiedzi na mój problemz odziedziczonym domem: chodzi o wentylacje, jak ją "zrobić" w 2 sytuacjach: 1. pokój o pow. 20m2 dobudowany do domu (z 1957r,) w 1993 roku, ściana 3-warstowa hi hi (z pustaka, styropianu 5 cm i cegły dziurawki) nie posiada żadnej wentylacji, okna proszą o wymianę, strop gęstożebrowy, podłoga na gruncie. Problem wilgoci w pomieszczeniu..aż strach pomyśleć co będzie po wymianie okien (2 okna) Co radzicie? Budowa kominu sensu stricte nie wchodzi w gre. Czy wystarczy kupić okna z nawiewnikami? (a jak powietrze ma się wydostawać na zewnątrz skoro nie ma komina? 2. dom z 1957r. z cegły pełnej, szczelne okna, komin spalinowy (2 przewody, 1 zatkany- służył do odprowadzana spalin z kuchni kaflowej i pieca kaflowaego, do 2-ego podłączony kocioł c.o. w piwnicy) strop drewniany bez docieplenia i tylko dzięki temu nie ma dużej wilgoci, pomimo szczelnych okien. Aż strach pomysleć co będzie w przypadku docieplenia stropu. czy można zaadaptować jakoś komin spalinowy (ten 1 przewód nieużywany) dla celów wentylacji? w jaki sposób? czy może raczej przebić scianę? a jak zamontować nawiewniki aha w łazience jest "nibywentylacja" czyli rura w suficie wyprowadzona na poddasze nieużytkowe..oczywiście wskutek braku ciągu efekt mizerny . Czy można ją przedłużyć poprzez scianę poddasza na zewnątrz? w jaki sposób? Czy będzie działała pod kątem ok. 30 stopni? czy może zainstalować wentyaltorek w łazience? Dodam że ze względu na perspektywę budowy nowego domu za ok. 3-6 lat, nie zamierzam inwestować dużej kasy (której nie mam ) w ten domek..budowa komina i przebijanie się przez dach nie wchodzi więc w grę.. Z góry dzięki za odpowiedź. Jak tylko będę miał okazję to jeszcze poszukam odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 10.04.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 aha w łazience jest "nibywentylacja" czyli rura w suficie wyprowadzona na poddasze nieużytkowe..oczywiście wskutek braku ciągu efekt mizerny . Czy można ją przedłużyć poprzez scianę poddasza na zewnątrz? w jaki sposób? Czy będzie działała pod kątem ok. 30 stopni? czy może zainstalować wentyaltorek w łazience? Wyciągnij pan ta rura na dach Wariant droższy: gotowa dachówka z kominkiem. Wariant tańszy (ja tak zrobiłem) nawiercasz otwór w dachówce wkładasz rurę i uszczelniasz silikonem dekarskim. Dachówke nawiercałem u kamieniarza/nagrobkarza oni maja takie frezy do wycinania otworów w nagrobkach. Stawiasz dachówkę pod odpowiednim kątem i robisz otwór (oczywiście delikatnie i z wyczuciem) koszt niewielki ode mnie wzieli 10zł/otwór a robiłem tego chyba z 7 szt, w tym 2szt pękły + kominek za 15zł i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 11.04.2006 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Zapomniałem napisać, że zarówno dom jak i dobudowany pokój sš kryte blachš trapezowš (czy jak to się tam zwie ) pomysł dobry, pytanie o wykonanie: 1. dach jest 2spadowy..gdzie wyprowadzić ten prowizoryczny komin? czy musi być powyżej kalenicy dachu? czy może być z boku? (tzn. bliżej rynny) 2. z czego zrobić kanał wentylacyjny? 3. czy nie trzeba go ocieplić by nie skraplała się para? 4. czym zakończyć "rurę" kanału by do niej nie padał deszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 11.04.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 1. Tam gdzie Ci wyjdzie,najlepiej gdzieś po środku dachu. No może nie za blisko komina. Koło rynny mogłoby wyglądac trochę dziwnie.2.Jak mam podłączone rurą spiro, która przechodzi przez poddasze nieurzytkowe, nic nie ocieplałem i żadnego wykraplania się pary ni zauważyłem.3. j/w4.Taka najprostrza rura z daszkiem tyle, że jak jest wiatr to troche gwiżdże, ale można dać taką trochę mądrzejszą z taką okrągłą osłoną ale mnie się ona osobiście nie podoba. W każdej hurtowni z rurami dostepne za naście złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 11.04.2006 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 oki1. a co z nawiewnikami? czy lepsze jest dziurawienie okna z PCV? czy też kucie muru (cegła pełna chyba ze 40 cm)? 2. a jaki pomysł na wentylację w dobudowanej czeći? tam jest strop gęstożebrowy z prawie płaskim dachem nad nim, krytym blachš. Kwestia przebicia się wymaga nie lada zachodu..czy można wybić dziurę w cianie i zrobić wylot rury z boku ciany? czy będzie cišg? czy też raczej będzie wtłaczało powietrze? na jakiej wysokoci umiecić kratkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 11.04.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 1. A nie lepiej rozszczelniać okna?2.Dokładnie tak. Popatrz sobie na stare przedwojenne budynki, bardzo często tak jest zrobiona wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 13.04.2006 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 1. A nie lepiej rozszczelniać okna? . Jestem zdecydowanym przeciwnikiem rozczelniania okien.. to najlepsze zaproszenie dla złodzieja.nawet amatora.... pozostaje kwestia nawiewników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts