Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładź wapienna zamiast gipsowej

Recommended Posts

Czy ktoś stosował gładź wapienną, jakieś doświadczenia, jak z twardością, trwałością, czy faktycznie łatwiej ją nałożyć niż gips? Zastanawiam się dlaczego nie są tak popularne jak gładzie gipsowe.

Linki producetnów:

http://www.kreisel.pl/pol/aktualnosci_produkty.php?id=341

http://www.maxit.pl/produkt_szczegoly.php?id=1888&groupID=135&backOffset=10

http://www.baumit.com/baumit/pl/main4/sub2/08752/index.shtml

zdecydowanie nie polecam!!!

połozyłem u siebie --porażka

nie da się tego świństwa prawie wcale szlifować --miałem akurat baumita

nawet najdrobniejszy papier pozostawia rysy i gładz sie sypie

to samo u mojego sasiada...a robiła inna ekipa

musiałbyś miec jakiegos superspeca , który umiałby połozyć gładz bez póżnieszego szlifowana--od razu na gotowo

musiałem to swiństwo trzykrotnie gruntować i przykryłem to gipsówą megarona---problem znikł

:D :D :D

zdecydowanie nie polecam!!!

...musiałbyś miec jakiegos superspeca , który umiałby połozyć gładz bez póżnieszego szlifowana--od razu na gotowo..

Tyle, że ja właśnie chcę połozyć ją na gotowo, na mokro filcować lub gąbkować, żeby właśnie wyeliminować szlifowanie którego mam dość. Czy u Ciebie były te gładzie filcowane lub gąbkowane?

u mnie gładz wapienna była robiona dwojako...

--- na piętrze wcierali ją w świezy tynk cement-wap. a po wyschnięciu delikatnie szlifowali drobnym papierem---cały zabieg do dupy jw.

mokre na mokre...

--- na parterze juz tak nie robiłem, odczekałem az tynki wyschną i dopiero nałożyłem gładz wapienna

efekt w jednym i drugim przypadku opłakany...

juz nigdzie w domu nie mam tego scierwa :D :D :D

wina nie lezała po stronie gipsiarzy ponieważ, ci sami połozyli mi pózniej gładz gipsowa i mozna powiedzieć ,ze mam w lustro w domu

gładz jest idealna bez żadnych rys, itp. niespodzianek

w innych częsciach domu dla urozmaicenia mam na ścianach strukturę zrobioną cekolem,

putz 2 baranek ------------------oczywiście mam na myśli wnetrze

zresztą to twój wybór

rób jak chcesz

został mi prawie cały worek gładzi wapiennej--oddam w prezencie! :D

• 2 years później...
No to odświeżam wątek. Przyznam, że pierwotnie mailem zamiar położyć gładzie gipsowe ale wtedy właściwości fizyczne tynku c-w biorą w łeb (higroprzepuszczalność). Inna sprawa to fakt, że nie chcemy na ścianach lustrzanej gładkości. Wykonywanie podobno też jest mniej pracochłonne i uciążliwe bo taką gładź można zacierać na mokro. Mam zamiar kupić kilka kilo takiej gładzi i wypróbować jaki będzie efekt. Proszę o opinie użytkowników i wykonawców takich gładzi. Do rozpoczęcia pracy pozostały mi niecałe dwa tygodnie więc muszę się sprężyć z podjęciem decyzji

No to odświeżam wątek. Przyznam, że pierwotnie mailem zamiar położyć gładzie gipsowe ale wtedy właściwości fizyczne tynku c-w biorą w łeb (higroprzepuszczalność). Inna sprawa to fakt, że nie chcemy na ścianach lustrzanej gładkości. Wykonywanie podobno też jest mniej pracochłonne i uciążliwe bo taką gładź można zacierać na mokro. Mam zamiar kupić kilka kilo takiej gładzi i wypróbować jaki będzie efekt. Proszę o opinie użytkowników i wykonawców takich gładzi. Do rozpoczęcia pracy pozostały mi niecałe dwa tygodnie więc muszę się sprężyć z podjęciem decyzji

Opinie użytkowników masz powyżej :)

Ja stosowałem gładź gipsową, mniej problemów z nakładaniem, ewentualne nierówności można przeszlifować, nie ma problemu z gruntowaniem - same zalety.

Oj to chyba watek dla mnie. :o

Tak jak ostatnio moda nakazuje :lol: nie chcialem miec gladkich scian wiec tynki CW. Tynkarze mieli zrobic tynki "na gotowo" pod malowanie. Struktura jaka chce osiagnac to grubsza satyna.

Robota na 2 warstwy czyli obrzutka i filcowanie nie dala dobrego efektu - piach w tynku 0-2 ma za gruba ziarnistosc a do tego piach i tak byl slaby.

Wymyslilem ze zrobimy tynki kategorii IVf czyli z ostatnia warstwa gladzi wapiennej z piaskiem kwarcowym. A tu czytam ze to sie nie sprawdza ???? :o

To jak sie wykonuje tynki kwarcowe z ktorych ludzie sa zadowoleni ??? Bo chyba nie polega to na obsypywaniu mokrej 2 warstwy tynku piachem kwarcowym i filcowaniu/gabkowaniu tego ?

pozdrawiam

No to pojawiło sie światełko w tunelu :) Czy możesz napisać mi na priv. troche więcej szczegółów tzn. jaka technika wykonania, jakie narzedzia, czy ciężko się je wykonuje, ile warstw kładłeś, jaka faktura wyszła, itp. Będę wdzięczny za szybką i w miarę szczegółową odpowiedź... :D