Pucek 10.04.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Czy ktoś stosował gładź wapienną, jakieś doświadczenia, jak z twardością, trwałością, czy faktycznie łatwiej ją nałożyć niż gips? Zastanawiam się dlaczego nie są tak popularne jak gładzie gipsowe.Linki producetnów: http://www.kreisel.pl/pol/aktualnosci_produkty.php?id=341http://www.maxit.pl/produkt_szczegoly.php?id=1888&groupID=135&backOffset=10http://www.baumit.com/baumit/pl/main4/sub2/08752/index.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 10.04.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 zdecydowanie nie polecam!!! połozyłem u siebie --porażka nie da się tego świństwa prawie wcale szlifować --miałem akurat baumita nawet najdrobniejszy papier pozostawia rysy i gładz sie sypie to samo u mojego sasiada...a robiła inna ekipa musiałbyś miec jakiegos superspeca , który umiałby połozyć gładz bez póżnieszego szlifowana--od razu na gotowo musiałem to swiństwo trzykrotnie gruntować i przykryłem to gipsówą megarona---problem znikł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 10.04.2006 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 zdecydowanie nie polecam!!! ...musiałbyś miec jakiegos superspeca , który umiałby połozyć gładz bez póżnieszego szlifowana--od razu na gotowo.. Tyle, że ja właśnie chcę połozyć ją na gotowo, na mokro filcować lub gąbkować, żeby właśnie wyeliminować szlifowanie którego mam dość. Czy u Ciebie były te gładzie filcowane lub gąbkowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.04.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Pucek, a co będzie jak Ci się taka gładź uszkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 10.04.2006 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Pucek, a co będzie jak Ci się taka gładź uszkodzi? Dlaczego ma sie uszkodzić nie za bardzo rozumiem, czy pytasz co będzie jeśli wyjdzie kicha i nie da się szlifować, hmmm w ostateczności położę gipsową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.04.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Nie, pytam o czas pomiędzy budową a remontem A to trzeba przesunąć kontakt, a to tynk zarysuje się przy wnoszeniu mebli, a to odprysnie przy wieszaniu obrazków. Głax gipsowa naprawisz, z gładzią wapienna będzie klopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 10.04.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 u mnie gładz wapienna była robiona dwojako... --- na piętrze wcierali ją w świezy tynk cement-wap. a po wyschnięciu delikatnie szlifowali drobnym papierem---cały zabieg do dupy jw. mokre na mokre... --- na parterze juz tak nie robiłem, odczekałem az tynki wyschną i dopiero nałożyłem gładz wapienna efekt w jednym i drugim przypadku opłakany... juz nigdzie w domu nie mam tego scierwa wina nie lezała po stronie gipsiarzy ponieważ, ci sami połozyli mi pózniej gładz gipsowa i mozna powiedzieć ,ze mam w lustro w domu gładz jest idealna bez żadnych rys, itp. niespodzianek w innych częsciach domu dla urozmaicenia mam na ścianach strukturę zrobioną cekolem, putz 2 baranek ------------------oczywiście mam na myśli wnetrze zresztą to twój wybór rób jak chcesz został mi prawie cały worek gładzi wapiennej--oddam w prezencie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brams 10.04.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 został mi prawie cały worek gładzi wapiennej--oddam w prezencie! Wezmę, ale gdy dopłacisz. Wtedy kupię gips... i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomek 10.04.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Ja położyłem u siebie gładz wapienną BAYOSANA , w sumie wszystko jest OK ,tylko nie wiem dlaczego po wyschnięciu zrobiła się siatka.Trochę się wkurzyłem,ale na szczęście farba wszystko przykryła,pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 11.04.2006 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 No to już chyba wiem dlaczego gładzie wapienne nie są tak popularne jak gipsowe, jednak chyba spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 07.08.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 No to odświeżam wątek. Przyznam, że pierwotnie mailem zamiar położyć gładzie gipsowe ale wtedy właściwości fizyczne tynku c-w biorą w łeb (higroprzepuszczalność). Inna sprawa to fakt, że nie chcemy na ścianach lustrzanej gładkości. Wykonywanie podobno też jest mniej pracochłonne i uciążliwe bo taką gładź można zacierać na mokro. Mam zamiar kupić kilka kilo takiej gładzi i wypróbować jaki będzie efekt. Proszę o opinie użytkowników i wykonawców takich gładzi. Do rozpoczęcia pracy pozostały mi niecałe dwa tygodnie więc muszę się sprężyć z podjęciem decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 07.08.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 No to odświeżam wątek. Przyznam, że pierwotnie mailem zamiar położyć gładzie gipsowe ale wtedy właściwości fizyczne tynku c-w biorą w łeb (higroprzepuszczalność). Inna sprawa to fakt, że nie chcemy na ścianach lustrzanej gładkości. Wykonywanie podobno też jest mniej pracochłonne i uciążliwe bo taką gładź można zacierać na mokro. Mam zamiar kupić kilka kilo takiej gładzi i wypróbować jaki będzie efekt. Proszę o opinie użytkowników i wykonawców takich gładzi. Do rozpoczęcia pracy pozostały mi niecałe dwa tygodnie więc muszę się sprężyć z podjęciem decyzji Opinie użytkowników masz powyżej Ja stosowałem gładź gipsową, mniej problemów z nakładaniem, ewentualne nierówności można przeszlifować, nie ma problemu z gruntowaniem - same zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 07.08.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Oczekuję jednak na więcej opinii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 07.08.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Oczekuję jednak na więcej opinii... Hmmm podejrzewam, że ich niewielka ilośc wynika z nikłego zastosowania gładzi cementowej - to już chyba coś sugeruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 07.08.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Oj to chyba watek dla mnie. Tak jak ostatnio moda nakazuje nie chcialem miec gladkich scian wiec tynki CW. Tynkarze mieli zrobic tynki "na gotowo" pod malowanie. Struktura jaka chce osiagnac to grubsza satyna. Robota na 2 warstwy czyli obrzutka i filcowanie nie dala dobrego efektu - piach w tynku 0-2 ma za gruba ziarnistosc a do tego piach i tak byl slaby. Wymyslilem ze zrobimy tynki kategorii IVf czyli z ostatnia warstwa gladzi wapiennej z piaskiem kwarcowym. A tu czytam ze to sie nie sprawdza ???? To jak sie wykonuje tynki kwarcowe z ktorych ludzie sa zadowoleni ??? Bo chyba nie polega to na obsypywaniu mokrej 2 warstwy tynku piachem kwarcowym i filcowaniu/gabkowaniu tego ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 07.08.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Oczekuję jednak na więcej opinii... Hmmm podejrzewam, że ich niewielka ilośc wynika z nikłego zastosowania gładzi cementowej - to już chyba coś sugeruje. Nie chodzi o gładź cementową tylko wapienną do wygładzenia wykonanego już tynku c-w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 07.08.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Przejrzałem jeszcze trochę materiałów w necie na temat gładzi wapiennych i nadal jestem na rozdrożu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cinek23 07.08.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Nie zastanawiaj się dłużej tylko bierz tą gładź i wypróbuj. Ja mam położoną gładź wapienną na tynki C-W i jest super. Żadnego gipsu i szlifowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 08.08.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 No to pojawiło sie światełko w tunelu Czy możesz napisać mi na priv. troche więcej szczegółów tzn. jaka technika wykonania, jakie narzedzia, czy ciężko się je wykonuje, ile warstw kładłeś, jaka faktura wyszła, itp. Będę wdzięczny za szybką i w miarę szczegółową odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.08.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Ja mam położoną gładź wapienną na tynki C-W i jest super. Żadnego gipsu i szlifowania a po co gładź na tynk cw? Ja mam właśnie tynki cw i nie planuję gładzi - ani gipsowej ani żadnej... miałeś kiepskie te tynki cw, że musiałeś kłaść na nie gładź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts