a_kacper 10.04.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Hej WszystkimMam zamiar ocieplić dom. Ocieplenia bedzie ok. 140m2Wiecie może jak kształtują sie ceny za robocizne? Ile biorą z metra czy jakoś tak?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommar 10.04.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Dostałem ofertę na 65 zł za m2, tj docieplenie styropianem 15 razem z wykończeniem tynkiem cienkowarstwoeym. Nie wiem czy to jest drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 10.04.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Czy to razem z materiałem??? Bo jak nie - to cena z księżyca, jeżeli z materiałem - to zależnie od rodzaju tynku oraz producenta - wszystkie możliwości są OK (czyli: drogo, OK i zbyt tanio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomek 10.04.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Fachmani powiedzieli mi 40zł m2 na wełnie lamelowej,oczywiście mój materiał.Ale to jest drogo ,tyko że są sprawdzeni a nie chciałbym żadnych niespodzianek, ocieplenie to za droga impreza żeby go spaprać,pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 10.04.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 obecnie kładą mi styropian cena zgodzona na 20 zł/m2Jak liczy sie pwoerzchnie ocieplaną, chyba bez otworów okiennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 10.04.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Dzwoniłam po kilku "Dociepleniowcach". Ceny za robotę od 20 do 30 zł. za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommar 11.04.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Sorry! Nie podałem, że ta cena tj. 65 zł za m2 , to cena za wszystko. Tj ja wybieram tylko kolor tynku a ekipa robi wszystko ze swoich materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.04.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Sorry! Nie podałem, że ta cena tj. 65 zł za m2 , to cena za wszystko. Tj ja wybieram tylko kolor tynku a ekipa robi wszystko ze swoich materiałów. Podejrzanie niska cena wg mnie. Wygląda na możliwie najtańsze materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommar 11.04.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Nie wiem tak na dobrą sprawę jakie to będą materiały, w sumie to ja będę ocieplać dopiero w następnym roku więc cena może ulec zmianie.. Ale firma jest sprawdzona i widziałem ich realizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 11.04.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 a co widziałeś ? ew zagruntowanie podłoża ?zakłady siatki zbrojącej ?grubość warstwy zbrojącej ?jak wkładali narożniki zew ?ilość kleju zużytego do przyklejenia styro ?ilość kołków na m2 ?długość kołków ?podójne siatkowanie w strefi cokołowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.04.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Nie wiem tak na dobrą sprawę jakie to będą materiały, w sumie to ja będę ocieplać dopiero w następnym roku więc cena może ulec zmianie.. Ale firma jest sprawdzona i widziałem ich realizacje. Zwykle jeśli wykonuje to firma to kompleksowe docieplenie to oscyluje w granicach 100zł/m2 z w miarę dobrych materiałów. Sporo mniej to coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 13.04.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 W okolicach Katowic ceny około 70 zł materiały i robocizna. Jeden wykonawca powiedział mi że on robi tylko ze swoich materiałów bo:1. wie co ma, 2. udziela gwarancji na materiały i robotę3. kiedyś robił z powierzonych mat, do czasu jak ludzie dali mu stary klej i zwietrzały styropian, a potem żądali gwarancji.Ale za samą robociznę wychodziłoby u niego ok. 35zł/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.04.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 W okolicach Katowic ceny około 70 zł materiały i robocizna. Jeden wykonawca powiedział mi że on robi tylko ze swoich materiałów bo: 1. wie co ma, 2. udziela gwarancji na materiały i robotę 3. kiedyś robił z powierzonych mat, do czasu jak ludzie dali mu stary klej i zwietrzały styropian, a potem żądali gwarancji. Ale za samą robociznę wychodziłoby u niego ok. 35zł/m Nie ma żadnych szans ,żeby w 35 zł się zmieścić przy zakresie: Wyszczególnienie robót: 1. Oczyszczenie podłoża. 2. Jednokrotne gruntowanie wzmacniające podłoże i zmniejszające nasiąkliwość. 3. Zamocowanie listwy cokołowej 4. Przygotowanie zaprawy klejącej. 5. Przycięcie i przyklejenie płyt styropianowych. 6. Wyrównanie powierzchni styropianu przez zeszlifowanie nierówności papierem ściernym i odpylenie. 7. Wywiercenie otworów i osadzenie dybli plastikowych w ilości 4 szt na 1 m2 powierzchni docieplanej. 8. Przyklejenie jednej warstwy siatki z włókna szklanego. 9. Przyklejenie kątowników w narożach wypukłych i wyrównanie zaprawą powierzchni przyległych do naroży 10. Naniesienie na podłoże podkładowej masy tynkarskiej. 11. Przygotowanie zaprawy tynkarskiej z gotowej mieszanki. 12. Naniesienie zaprawy na podłoże pacą stalową. 13. Nadanie powierzchni żądanej struktury poprzez zatarcie lub zagładzenie pacą z tworzywa sztucznego. 14. Osłanianie gotowego tynku przed opadami atmosferycznymi lub nadmiernym nasłonecznieniem za pomocą folii lub gęstej siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 13.04.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Geno ja mówiłem facetowi o nowo budowanym domu, więc być może odpadną w robociźnie punkty 1,2 i 6. Być może gość nie powiedział mi przez telefon wszystkiego. To tak jak z firmami które budują dom. Mówią Ci cenę taką to a taką, a potem sie okazuje że koszt jest dużo większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.04.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Geno ja mówiłem facetowi o nowo budowanym domu, więc być może odpadną w robociźnie punkty 1,2 i 6. Być może gość nie powiedział mi przez telefon wszystkiego. To tak jak z firmami które budują dom. Mówią Ci cenę taką to a taką, a potem sie okazuje że koszt jest dużo większy. 1 rzeczywiście może odpaść, 2 kwestia dyskusyjna , 6 na pewno nie. Może być dokładnie tak jak mówisz - bo bo cenie widać ,że samo docieplanie może być niedoszacowane, nie wiadomo jak wykonawca traktuje ościeża i listwę cokołową, brak rusztowań , dziwnie tanie materiały. Lepiej materiał chyba zprganizować samemu - najlepiej jeden system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 13.04.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Zwykle jeśli wykonuje to firma to kompleksowe docieplenie to oscyluje w granicach 100zł/m2 z w miarę dobrych materiałów. Sporo mniej to coś jest nie tak. Duzy przetarg ; 12000m2 do docieplenia na budynkach 4kondygnacyjnych, 10cm styropianu :wygrała ofreta za cene 78zł w systemie Kreisel. Cena obejmuje rusztowania (wiadomo przy wysokich budynkach odpowiednio drozsze). Dlatego 65 zł z materiałem to cena idioty lub materiały z chińskiej półki. Przy tej wielkości zamówienia udaje sie wynegocjować cene ok 33zł za materiał, rusztowania ok 10 zostaje 35 robocizna. Biorąc pod uwagę ze na domek zamawia sie odpowiednio mniej i ze jest to grubość 15cm nie 10 materiał wychodzi drożej. Dlatego te 80zł z materiałem trzeba zapłacic, by mieć zrobione w dobrym systemie a nie w chińszczyźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.04.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Zwykle jeśli wykonuje to firma to kompleksowe docieplenie to oscyluje w granicach 100zł/m2 z w miarę dobrych materiałów. Sporo mniej to coś jest nie tak. Duzy przetarg ; 12000m2 do docieplenia na budynkach 4kondygnacyjnych, 10cm styropianu :wygrała ofreta za cene 78zł w systemie Kreisel. Cena obejmuje rusztowania (wiadomo przy wysokich budynkach odpowiednio drozsze). Dlatego 65 zł z materiałem to cena idioty lub materiały z chińskiej półki. Przy tej wielkości zamówienia udaje sie wynegocjować cene ok 33zł za materiał, rusztowania ok 10 zostaje 35 robocizna. Biorąc pod uwagę ze na domek zamawia sie odpowiednio mniej i ze jest to grubość 15cm nie 10 materiał wychodzi drożej. Dlatego te 80zł z materiałem trzeba zapłacic, by mieć zrobione w dobrym systemie a nie w chińszczyźnie. Nie ma co porównywać 12000 m2 z 200-300 m2....wtedy przy dużych ilościach 75-80 zł/m2 tak. Nawet przy założeniu ,że ktoś ma duże upusty to za 65 zł nie da sie tego zrobic w tym się z Tobą zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 13.04.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 A powiedzcie mi panowie czym różnią sięposzczególne systemy od siebie? Nie mówię tu o rodzaju ocieplenia wełna czy styropian. Czy chodzi tylko o producenta użytych materiałów, czy może może o coś inego. Czy np zmienia się ilość poszczególnych warstw ocieplenia, czy sposób układania.....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zina01 13.04.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Potwierdzam ,że cena przy kompleksowym dociepleniu wynosi ok. 90-100zł ,żeby wykonać solidnie nie można ściemnić. UWAZAJCIE NA TANICH FACHOWCÓW NIE WSZYSTKO DA SIĘ WYKONAĆ OSZCZĘDNIE CHODZI MI NIE TYLKO O DOCIEPLENIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 13.04.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Cena z tynkiem akrylowym w niskiej /tańszej grupie/ kolorów w systemie średniej lub dobrej firmy /Atlas,Kreisel/ wykonana przez FACHOWCÓW z polecenia lub referencjami na styropianie do 15cm grubości wynosi od 75zł/m2-->I nie chce wyjść mniej jak sie wszystko policzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts