Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena ocieplenia

Recommended Posts

Nie wiem tak na dobrą sprawę jakie to będą materiały, w sumie to ja będę ocieplać dopiero w następnym roku więc cena może ulec zmianie.. Ale firma jest sprawdzona i widziałem ich realizacje.

Zwykle jeśli wykonuje to firma to kompleksowe docieplenie to oscyluje w granicach 100zł/m2 z w miarę dobrych materiałów. Sporo mniej to coś jest nie tak.

W okolicach Katowic ceny około 70 zł materiały i robocizna. Jeden wykonawca powiedział mi że on robi tylko ze swoich materiałów bo:

1. wie co ma,

2. udziela gwarancji na materiały i robotę

3. kiedyś robił z powierzonych mat, do czasu jak ludzie dali mu stary klej i zwietrzały styropian, a potem żądali gwarancji.

Ale za samą robociznę wychodziłoby u niego ok. 35zł/m

W okolicach Katowic ceny około 70 zł materiały i robocizna. Jeden wykonawca powiedział mi że on robi tylko ze swoich materiałów bo:

1. wie co ma,

2. udziela gwarancji na materiały i robotę

3. kiedyś robił z powierzonych mat, do czasu jak ludzie dali mu stary klej i zwietrzały styropian, a potem żądali gwarancji.

Ale za samą robociznę wychodziłoby u niego ok. 35zł/m

Nie ma żadnych szans ,żeby w 35 zł się zmieścić przy zakresie:

Wyszczególnienie robót:

1. Oczyszczenie podłoża.

2. Jednokrotne gruntowanie wzmacniające podłoże i zmniejszające nasiąkliwość.

3. Zamocowanie listwy cokołowej

4. Przygotowanie zaprawy klejącej.

5. Przycięcie i przyklejenie płyt styropianowych.

6. Wyrównanie powierzchni styropianu przez zeszlifowanie nierówności papierem ściernym i odpylenie.

7. Wywiercenie otworów i osadzenie dybli plastikowych w ilości 4 szt na 1 m2 powierzchni docieplanej.

8. Przyklejenie jednej warstwy siatki z włókna szklanego.

9. Przyklejenie kątowników w narożach wypukłych i wyrównanie zaprawą powierzchni przyległych do naroży

10. Naniesienie na podłoże podkładowej masy tynkarskiej.

11. Przygotowanie zaprawy tynkarskiej z gotowej mieszanki.

12. Naniesienie zaprawy na podłoże pacą stalową.

13. Nadanie powierzchni żądanej struktury poprzez zatarcie lub zagładzenie pacą z tworzywa sztucznego.

14. Osłanianie gotowego tynku przed opadami atmosferycznymi lub nadmiernym nasłonecznieniem za pomocą folii lub gęstej siatki.

Geno ja mówiłem facetowi o nowo budowanym domu, więc być może odpadną w robociźnie punkty 1,2 i 6. Być może gość nie powiedział mi przez telefon wszystkiego. To tak jak z firmami które budują dom. Mówią Ci cenę taką to a taką, a potem sie okazuje że koszt jest dużo większy.

1 rzeczywiście może odpaść, 2 kwestia dyskusyjna , 6 na pewno nie. Może być dokładnie tak jak mówisz - bo bo cenie widać ,że samo docieplanie może być niedoszacowane, nie wiadomo jak wykonawca traktuje ościeża i listwę cokołową, brak rusztowań , dziwnie tanie materiały. Lepiej materiał chyba zprganizować samemu - najlepiej jeden system.

Zwykle jeśli wykonuje to firma to kompleksowe docieplenie to oscyluje w granicach 100zł/m2 z w miarę dobrych materiałów. Sporo mniej to coś jest nie tak.

Duzy przetarg ; 12000m2 do docieplenia na budynkach 4kondygnacyjnych, 10cm styropianu :wygrała ofreta za cene 78zł w systemie Kreisel. Cena obejmuje rusztowania (wiadomo przy wysokich budynkach odpowiednio drozsze). Dlatego 65 zł z materiałem to cena idioty lub materiały z chińskiej półki. Przy tej wielkości zamówienia udaje sie wynegocjować cene ok 33zł za materiał, rusztowania ok 10 zostaje 35 robocizna. Biorąc pod uwagę ze na domek zamawia sie odpowiednio mniej i ze jest to grubość 15cm nie 10 materiał wychodzi drożej. Dlatego te 80zł z materiałem trzeba zapłacic, by mieć zrobione w dobrym systemie a nie w chińszczyźnie.

Duzy przetarg ; 12000m2 do docieplenia na budynkach 4kondygnacyjnych, 10cm styropianu :wygrała ofreta za cene 78zł w systemie Kreisel. Cena obejmuje rusztowania (wiadomo przy wysokich budynkach odpowiednio drozsze). Dlatego 65 zł z materiałem to cena idioty lub materiały z chińskiej półki. Przy tej wielkości zamówienia udaje sie wynegocjować cene ok 33zł za materiał, rusztowania ok 10 zostaje 35 robocizna. Biorąc pod uwagę ze na domek zamawia sie odpowiednio mniej i ze jest to grubość 15cm nie 10 materiał wychodzi drożej. Dlatego te 80zł z materiałem trzeba zapłacic, by mieć zrobione w dobrym systemie a nie w chińszczyźnie.

Nie ma co porównywać 12000 m2 z 200-300 m2....wtedy przy dużych ilościach 75-80 zł/m2 tak. Nawet przy założeniu ,że ktoś ma duże upusty to za 65 zł nie da sie tego zrobic :wink: w tym się z Tobą zgadzam.

A powiedzcie mi panowie czym różnią sięposzczególne systemy od siebie? Nie mówię tu o rodzaju ocieplenia wełna czy styropian. Czy chodzi tylko o producenta użytych materiałów, czy może może o coś inego. Czy np zmienia się ilość poszczególnych warstw ocieplenia, czy sposób układania.....?