Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A powiedzcie mi panowie czym różnią sięposzczególne systemy od siebie? Nie mówię tu o rodzaju ocieplenia wełna czy styropian. Czy chodzi tylko o producenta użytych materiałów, czy może może o coś inego. Czy np zmienia się ilość poszczególnych warstw ocieplenia, czy sposób układania.....?

W obrębie jednego systemu np. metody lekkiej-mokrej główne różnice to kwestia materiałów dobrej jakości co powoduj komfort pracy z materiałem i mniejsze ryzyko "powikłań".

https://forum.murator.pl/topic/51762-cena-ocieplenia/page/2/#findComment-1129559

Nie wiem tak na dobrą sprawę jakie to będą materiały, w sumie to ja będę ocieplać dopiero w następnym roku więc cena może ulec zmianie.. Ale firma jest sprawdzona i widziałem ich realizacje.

Zwykle jeśli wykonuje to firma to kompleksowe docieplenie to oscyluje w granicach 100zł/m2 z w miarę dobrych materiałów. Sporo mniej to coś jest nie tak.

Masz rację.

Istnieje jednak sektor rynku "bez kwitu" i " robiony ludźmi zatrudniamymi na czarno". Sam przeżyłem szok. Facet - "przedsiębiorca" płaci robotnikowi 4,50 pln/h - zakłądając wg zawyżonych KNR np. Atlas 1m2=1h 45 min. Jak weźnie 15-20 pln - to "czysty zysk".

Wolałbym nie denerwowac się całe życie, patrząc na fasadę kochanego domku , tylko dlatego że było tanio...

Ceny regionalnie się b.róźnią między sobą.

W takich cenach za 30 pln z reguły

- doliczają wielkość otworów lub przynajmniej powierzchię glifu

- nie ma podwójnego siatkowania dołu budynku

- nie ma uszczelnień

- żadnych dylatacji

- wszystko w pośpiechu, niezachowane okresu technologiczne, bo się musi wyrobić w stawce

- brak listew cokołowych

itd...

[/url]

https://forum.murator.pl/topic/51762-cena-ocieplenia/page/2/#findComment-1134112

A powiedzcie mi panowie czym różnią sięposzczególne systemy od siebie? Nie mówię tu o rodzaju ocieplenia wełna czy styropian. Czy chodzi tylko o producenta użytych materiałów, czy może może o coś inego. Czy np zmienia się ilość poszczególnych warstw ocieplenia, czy sposób układania.....?

U producenta:

- rodzaj użytych dodatków

- rezerwa technologiczna na głupotę wykonawcy - np. pali papieros, a w wiadrze sztywnieje już po 30 min. Taki kit idzie na ścianę

- nasiąkliwość

- elastyczność i zdolność przenoszenia rys

- klasa rozwiązań systemowych (rozwi ążania na miejsca trudne)

- stosowanie / brak dodatków lekkich

- łątwość układania /

- typ kruszywa

itd.....[/url]

https://forum.murator.pl/topic/51762-cena-ocieplenia/page/2/#findComment-1134117