Mareczkos 10.04.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam. Muszę zakupić grzejniki do 3 pokoi. Jeden pokój 9m2 i dwa pokoje po ok. 15m2 na poddaszu. Ogrzewanie c.o., podłączenie dolne wychodzące ze ściany. Jaką moc powinny mieć te grzejniki i jaką firmę wybrać? Bardzoładnie proszę o pomoc . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 10.04.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 To zależy. Sama powierzchnia nie wystarczy aby dobrze dobrać grzejniki (niektórzy dobierają w ten sposób, ale jest to obarczone dużym błędem). Do dobrych obliczeń potrzebowałabym conajmniej: 1. powierzchni każdej ściany w pokojach (z uwzględnieniem rodzaju materiału, z którego jest ona zrobiona i jego grubości - jeśli wielowarstwowa, to kolejno grubości każdej warstwy); 2. zaznaczenia, w której ścianie są okna, drzwi i o jakiej powierzchni; 3. kierunek świata ścian zewnętrznych; 4. co jest za każdą ścianą wewnętrzną (garaż, pokój, łazienka, nieogrzewany wiatrołap itp.); 5. rodzaj materiału, grubość (jak w pkt.1) stropu i podłogi; 6. określenia co jest nad stropem (poddasze, piętro, strych nieogrzewany); 7. określenia czy pod danym pomieszczeniem jest piwnica. Jeżeli dostałabym te odpowiedzi, to na środę postarałabym podać ci moce grzejników w twoich pokojach i przykłady grzejników, jakie możesz zastosować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczkos 10.04.2006 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Jest to mieszkanie dwupoziomowe w bloku.Pokój 9m2 jest na pierwszym poziomie, posiada 1 okno, natomiast dwa pozostałe są na poddaszu również posiadają po 1 oknie dachowym. Poddasze ocieplone - jakieś 20-25cm wełny/waty . Pozdrawiam i dzięki za odzew.A może polecisz jakąś konkretną markę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 10.04.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Dwa lata temu pisałam pracę mgr inż., której częścią było "obliczenie" grzejników do domu mojego teścia. Cały system liczyłam na urządzeniach Purmo (grzejniki też Purmo). Układ został zbudowany w 2005r. Po ostatniej zimie teść był zadowolony, więc z praktyki mogę polecić Purmo. Z teorii - Kermi są podobne, ale podobno tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 10.04.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 PS: Niestety mam za mało danych, żeby ci pomóc przy doborze. Możesz zapytać przedstawiciela danej firmy, w której będziesz kupował aby ci pomógł dobrać, ale on też będzie potrzebował tych danych, a jeżeli nie będzie obliczał z tych danych - to będzie ci zawyżał moce (i tym samym cenę ) Bo przy doborze "na powierzchnię" - nie da się dokładnie określić, więc trzeba zawyżyć Powodzenia życzę w zakupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczkos 10.04.2006 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Dzięki za wypowiedź. A co myślisz/cie o grzejnikach firmy Buderus? Mogę w dość atrakcyjnych cenach zakupić. Decyzję muszę podjąc dziś lub jutro pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 10.04.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Nie ma za co Nie słyszałam nic o ich grzejnikach. Ale wiem, że mają dobre kotły. Więc może i grzejniki mają tak dobre. Oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts