Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grzejniki wybrać? Pomocy!

Mareczkos

Recommended Posts

To zależy.

Sama powierzchnia nie wystarczy aby dobrze dobrać grzejniki (niektórzy dobierają w ten sposób, ale jest to obarczone dużym błędem).

Do dobrych obliczeń potrzebowałabym conajmniej:

1. powierzchni każdej ściany w pokojach (z uwzględnieniem rodzaju materiału, z którego jest ona zrobiona i jego grubości - jeśli wielowarstwowa, to kolejno grubości każdej warstwy);

2. zaznaczenia, w której ścianie są okna, drzwi i o jakiej powierzchni;

3. kierunek świata ścian zewnętrznych;

4. co jest za każdą ścianą wewnętrzną (garaż, pokój, łazienka, nieogrzewany wiatrołap itp.);

5. rodzaj materiału, grubość (jak w pkt.1) stropu i podłogi;

6. określenia co jest nad stropem (poddasze, piętro, strych nieogrzewany);

7. określenia czy pod danym pomieszczeniem jest piwnica.

Jeżeli dostałabym te odpowiedzi, to na środę postarałabym podać ci moce grzejników w twoich pokojach i przykłady grzejników, jakie możesz zastosować.

Pozdrawiam :wink:

Jest to mieszkanie dwupoziomowe w bloku.

Pokój 9m2 jest na pierwszym poziomie, posiada 1 okno, natomiast dwa pozostałe są na poddaszu również posiadają po 1 oknie dachowym. Poddasze ocieplone - jakieś 20-25cm wełny/waty .

Pozdrawiam i dzięki za odzew.

A może polecisz jakąś konkretną markę?

Dwa lata temu pisałam pracę mgr inż., której częścią było "obliczenie" grzejników do domu mojego teścia. Cały system liczyłam na urządzeniach Purmo (grzejniki też Purmo). Układ został zbudowany w 2005r. Po ostatniej zimie teść był zadowolony, więc z praktyki mogę polecić Purmo. Z teorii - Kermi są podobne, ale podobno tańsze :wink:

PS: Niestety mam za mało danych, żeby ci pomóc przy doborze. Możesz zapytać przedstawiciela danej firmy, w której będziesz kupował aby ci pomógł dobrać, ale on też będzie potrzebował tych danych, a jeżeli nie będzie obliczał z tych danych - to będzie ci zawyżał moce (i tym samym cenę :-? ) Bo przy doborze "na powierzchnię" - nie da się dokładnie określić, więc trzeba zawyżyć :wink:

Powodzenia życzę w zakupach :D