Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piekarnik i płyta do zabudowy - problemy z instalacją

bahtol

Recommended Posts

Witam!

Mam następujący problem:

Zakupiłem płytę gazową mastercook oraz piekarnik elektryczny do zabudowy. Podłączyłem płytę do istalacji gazowej za pomocą węża do gazu (giętki przewód z homologacją). Odebrał mi to fachowiec i przybił pieczątkę. Problem w tym, że przewód do gazu 50 cm byłby minimalnie za krótki i musiałem zastosować przewód dł. 75 cm. Przewód ten ma ograniczoną giętkość i układa się tak że dotyka gorącej powierzchni obudowy piekarnika tuż obok wyloto gorącego powietrza. Wąż nagrzewa się od gorącej powierzchni piekarnika i obawiam się, że może to być niebezpieczne. Oczywiście można zawsze wezwać cwaniaka, który za 120 zł. przerobi conieco i wyrzuci wąż, który kmosztował ok 80 zł. Chwilowo nie stać mnie na takie wyrzucanie pieniędzy więc proszę o radę.

Chciałbym wiedzieć na ile niebezpieczne jest nagrzewanie się przewodu giętkiego z gazem bezpośrednio od obudowy piekarnika (a nagrzewa sie do temperatury, przy której nie da sie go już dotknąć). Czy m,ogę zastosować jakąś izolację na wąż, która w tych warunkach to wytrzyma i nie stopi się itp.

Dziękuję z góry za pomoc.

pozdrawiam

bartosz

• 4 months później...