bahtol 10.04.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam!Mam następujący problem:Zakupiłem płytę gazową mastercook oraz piekarnik elektryczny do zabudowy. Podłączyłem płytę do istalacji gazowej za pomocą węża do gazu (giętki przewód z homologacją). Odebrał mi to fachowiec i przybił pieczątkę. Problem w tym, że przewód do gazu 50 cm byłby minimalnie za krótki i musiałem zastosować przewód dł. 75 cm. Przewód ten ma ograniczoną giętkość i układa się tak że dotyka gorącej powierzchni obudowy piekarnika tuż obok wyloto gorącego powietrza. Wąż nagrzewa się od gorącej powierzchni piekarnika i obawiam się, że może to być niebezpieczne. Oczywiście można zawsze wezwać cwaniaka, który za 120 zł. przerobi conieco i wyrzuci wąż, który kmosztował ok 80 zł. Chwilowo nie stać mnie na takie wyrzucanie pieniędzy więc proszę o radę. Chciałbym wiedzieć na ile niebezpieczne jest nagrzewanie się przewodu giętkiego z gazem bezpośrednio od obudowy piekarnika (a nagrzewa sie do temperatury, przy której nie da sie go już dotknąć). Czy m,ogę zastosować jakąś izolację na wąż, która w tych warunkach to wytrzyma i nie stopi się itp.Dziękuję z góry za pomoc.pozdrawiambartosz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51773-piekarnik-i-p%C5%82yta-do-zabudowy-problemy-z-instalacj%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość e-prezes 22.08.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witaj Bartosz, będę miał podobny problem co ty, więc się chyba do ciebie zgłoszę jak rozwiązałeś ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51773-piekarnik-i-p%C5%82yta-do-zabudowy-problemy-z-instalacj%C4%85/#findComment-1318042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.