bahtol 10.04.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam!Mam następujący problem:Zakupiłem płytę gazową mastercook oraz piekarnik elektryczny do zabudowy. Podłączyłem płytę do istalacji gazowej za pomocą węża do gazu (giętki przewód z homologacją). Odebrał mi to fachowiec i przybił pieczątkę. Problem w tym, że przewód do gazu 50 cm byłby minimalnie za krótki i musiałem zastosować przewód dł. 75 cm. Przewód ten ma ograniczoną giętkość i układa się tak że dotyka gorącej powierzchni obudowy piekarnika tuż obok wyloto gorącego powietrza. Wąż nagrzewa się od gorącej powierzchni piekarnika i obawiam się, że może to być niebezpieczne. Oczywiście można zawsze wezwać cwaniaka, który za 120 zł. przerobi conieco i wyrzuci wąż, który kmosztował ok 80 zł. Chwilowo nie stać mnie na takie wyrzucanie pieniędzy więc proszę o radę. Chciałbym wiedzieć na ile niebezpieczne jest nagrzewanie się przewodu giętkiego z gazem bezpośrednio od obudowy piekarnika (a nagrzewa sie do temperatury, przy której nie da sie go już dotknąć). Czy m,ogę zastosować jakąś izolację na wąż, która w tych warunkach to wytrzyma i nie stopi się itp.Dziękuję z góry za pomoc.pozdrawiambartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość e-prezes 22.08.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witaj Bartosz, będę miał podobny problem co ty, więc się chyba do ciebie zgłoszę jak rozwiązałeś ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.