magda77 10.04.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam. Sytuacja jest taka ze niedlugo bede chciala zglosic rozpoczecie robot, ktore nie wymagaja pozwolenia na budowe. Mam na mysli zakopanie szamba i zbiornika z gazem. Czytam wlasnie, ze " w zgłoszeniu budowy : instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemnosci do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych, przyłaczy do budynków: elektroenergetycznych, wodociagowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych należy ponadto, przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, uzgodniony z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych, wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadajacego wymagane uprawnienia budowlane" oraz przedstawienie "Opisu, w którym nalezy okreslić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczecia oraz, w zaleznosci od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a takze pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrebnymi przepisami" I tu rodzi sie problem. O jakie projekty, szkice, opisy techniczne, pozwolenia i uzgodnienia chodzi? Mam w oryginalnym projekcie projekt poszczegolnych instalacji, posiadam mapke sytuacyjna, w ktora wrysowane jest szambo, ale rozumiem ze musze miec jeszcze inne dokumenty? Czyli co? Czy np. Gaspol od ktorego chce brac gaz dostarczy mi niezbedny opis techniczny i projekt przylaczenia butli do wewnetrznej instalacji, czy powinnam szukac kogos, kto taki projekt zrobi? To samo pytanie o szambo.Prosze o pomoc, bo nie wiem z czym to sie je, jakich konkretnie dokumentow potrzebuje, kto ma mi je zrobic, itp.Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 10.04.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 No wlasnie, podepne sie pod temat. Tylko pytanie zasadnicze: szambo wymaga czy nie wymaga pozwolenia na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 25.04.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 No wlasnie, podepne sie pod temat. Tylko pytanie zasadnicze: szambo wymaga czy nie wymaga pozwolenia na budowe? Mnie nie chcieli zrobic projektu podlacza wody jak nie mialam projektu szamba. Wiec kupilam projekt szamba, baba wyrysowala wode i szmbo, ale na szmbo musi byc takie samo pozwolenie na budowe co domu. PARANOJA. Skonczy sie na tym ze szmbo wykopia w tym samym czasie co fundamenty a projekt bedzie czekal w starostwie na pozwolenie ba budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts