magda77 10.04.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam. Sytuacja jest taka ze niedlugo bede chciala zglosic rozpoczecie robot, ktore nie wymagaja pozwolenia na budowe. Mam na mysli zakopanie szamba i zbiornika z gazem. Czytam wlasnie, ze " w zgłoszeniu budowy : instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemnosci do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych, przyłaczy do budynków: elektroenergetycznych, wodociagowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych należy ponadto, przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, uzgodniony z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych, wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadajacego wymagane uprawnienia budowlane" oraz przedstawienie "Opisu, w którym nalezy okreslić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczecia oraz, w zaleznosci od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a takze pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrebnymi przepisami" I tu rodzi sie problem. O jakie projekty, szkice, opisy techniczne, pozwolenia i uzgodnienia chodzi? Mam w oryginalnym projekcie projekt poszczegolnych instalacji, posiadam mapke sytuacyjna, w ktora wrysowane jest szambo, ale rozumiem ze musze miec jeszcze inne dokumenty? Czyli co? Czy np. Gaspol od ktorego chce brac gaz dostarczy mi niezbedny opis techniczny i projekt przylaczenia butli do wewnetrznej instalacji, czy powinnam szukac kogos, kto taki projekt zrobi? To samo pytanie o szambo.Prosze o pomoc, bo nie wiem z czym to sie je, jakich konkretnie dokumentow potrzebuje, kto ma mi je zrobic, itp.Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51775-zg%C5%82oszenie-rob%C3%B3t-nie-wymagaj%C4%85cych-pozwolenia-pomocy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamari 10.04.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 No wlasnie, podepne sie pod temat. Tylko pytanie zasadnicze: szambo wymaga czy nie wymaga pozwolenia na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51775-zg%C5%82oszenie-rob%C3%B3t-nie-wymagaj%C4%85cych-pozwolenia-pomocy/#findComment-1123827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 25.04.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 No wlasnie, podepne sie pod temat. Tylko pytanie zasadnicze: szambo wymaga czy nie wymaga pozwolenia na budowe? Mnie nie chcieli zrobic projektu podlacza wody jak nie mialam projektu szamba. Wiec kupilam projekt szamba, baba wyrysowala wode i szmbo, ale na szmbo musi byc takie samo pozwolenie na budowe co domu. PARANOJA. Skonczy sie na tym ze szmbo wykopia w tym samym czasie co fundamenty a projekt bedzie czekal w starostwie na pozwolenie ba budowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51775-zg%C5%82oszenie-rob%C3%B3t-nie-wymagaj%C4%85cych-pozwolenia-pomocy/#findComment-1147377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts