Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi garażowe pod podłogą w bloku. POMOCY

mariusz76

Recommended Posts

Witam

Kupiłem 5-cio letnie mieszkanie na parterze w bloku. Pod moimi oknami jest wjazd do garażu podziemnego. Niestety zaaferowany nowym mieszkaniem nie pomyślałem że hałas jaki dociera podczas otwierania/zamykania drzwi segmentowych będzie aż tak dotkliwy.

Prosze może ktoś już borykał się z takim problemem?

Co mogę spróbować zrobić?

Może jakieś smarowanie lub wygłuszenie mieszkania?

dodam że blok jest spółdzielczy i jeszcze nie byłem w spółdzielni z tą sprawą

Pozdrawiam

Mariusz

• 2 months później...

Witaj Mariusz,

Z problemem zwróć się do spółdzielni.

Prawdopodobnie problemem są drgania i rezonanse napędu bramy oraz samej konstrukcji bramy przenoszone na konstrukcję budynku, a w szczególności Twojego mieszkania. Rozwiązaniem jest wibroizolowanie konstrukcji napędu i bramy od konstrukcji budynku. Śmiem twierdzić że dalsza właściwa konserwacja bramy pozwoli na jaj cichą eksploatację. Pomysł z gumowymi podkładkami jest OK, ale i tu pojawia się ale ... bo niewłaściwie dobrana izolacja może spowodować zwiększenie drgań i pogorszenie Twojego klimatu domowego.

Są dwa rozwiązania:

1) eksperymentalne dobranie odpowiedniej podkładki gumowej (materiał i wymiary)

2) dobór izolacji na podstawie wizji lokalanej i pomiarach poziomu dźwięku i drgań - rozwiązanie dla eksperta.

Pozdrawiam

Bartek