Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W DMUCHAWCACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 2 years później...
Witam szukam osób budujących dom według projektu firmy Arhon " Dom w dmuchawcach " interesują mnie wszystkie informacje oraz fotografie z budowy . Chciałbym zasięgnąć informacji odnośnie kosztów , tym bardziej że postanowiłem zbudować go z suporka i blachodachówki nie tak jak w projekcie. Ile kosztuje większość prac oraz ile może kosztować fachowiec od danych etapów budowy. Za pomoc wielkie dzięki w/w projekt zakupiłem i na wiosnę ruszam z budową licząc że na św. Bożonarodzeniowe uda mi się zamieszkać .

• 3 weeks później...
  • 7 months później...

Niestety nikt nie podjął wątku, a szkoda, bo domek piękny i na forum archonu okazuje się, że buduje go wiele osób :)

Zachęcam również do dyskusji tutaj..

Może mi ktoś wyjaśni sprawę kotłowni i ogrzewania..

Jakie wybraliście ogrzewanie?

Jak to się ma do komina, który jest w ścianie pomiędzy wc a kuchnią - jak to wygląda??

Opiszcie też proszę zmiany jakie wymysliliście w swoich dmuchawcach :)

Pozdrawiam,

Aga

• 4 months później...

Super! Dzięki za tak szybki odzew!! :lol:

A czy możesz mi opowiedzieć o zmianach, które wprowadziliście??

Na jaki materiał padła decyzja i jakie ogrzewanie?? My chyba zrobimy kotłownię w tym małym sikalniku na dole, a łazienkę w kotłowni :D Zastanawiam się tylko, czy ta mała klitka spełnia wymogi do gazowego kotła.. No i plus kominek z płaszczem na wypadek, gdyby nam kiedyś kurek zakręcili hihi :wink:

Ps. Mogę liczyć na jakieś foty na maila?? Najbardziej wnętrz.. A najbardziej najbardziej to skosów u góry, bo nie potrafię sobie wyobrazić jak to jest nisko/wysoko.... Podnosiliście ściankę kolankową??

Budujemy ten dom juz 3 lata i sporo zmian sprzed 3 lat zapomnialam :oops:

Musze przejrzec projekt i z mezem porozmawiac :lol:

Nasze zmiany (ktore pamietam):

- piwnica pod polowa domu (kotlownia + schowek) - teraz troche zaluje ze pod caloscia nie zrobilismy

- w zaprojektowanej kotlowni - zejscie do piwnicy

- 3 pokoje na gorze + garderoba, zamiast 4 pokoi. Te dwa pokoje na gorze od strony wejscia polaczylismy w jeden wiekszy i wydzielilismy garderobe.

- zmiejszenie okna na klatce schodowej

- zmiana ukladu okien w polaczonym pokoju. Jedno duze okno na scianie od wejscia zamiast dwoch i mniejsze w garderobie

- scianka kolankowa + o jeden pustak

- taras bedzie wiekszy i calkiem inny

wiecej dzis nie pamietam :roll:

Czego nie zrobilam i zaluje:

- malego okna w lazience na dole

- okno wyzej w lazience za gorze (za nisko jest)

- okno wyzej w kuchni (za nisko jest)

- rozsuwane drzwi z salonu do ogrodu zamiast otwieranych

- schody wylalismy przed sciankami dzialowymi i troche zle u gory wychodza

Dobrze, ze z dwoch stron sa lukarny wiec pokoje na gorze sa w miare ustawne i OK.

Powstawiam tutaj fotki wieczorem. W sumie trudno zrobic zdjecie pustego pomieszczenia, aby bylo go dobrze widac, ale sprobuje cos znalesc.

Ogrzewanie planujemy na eko groszek i piec z zasobnikiem. Kominek bez plaszcza.

Podlogowke planujemy w lazienkach i na dole na korytarzu. Reszta parkiet+grzejniki.

rasp-berry na jakim etapie jestes???

Wróciliśmy z urlopu i tym samym do spraw związanych z naszym dmuchawcem :)

Madziu - czekamy na pozwolenie i ruszamy wiosną dlatego tak ważne są dla nas wszelkie sugestie :) Mamy już ekipę, a teraz szukamy kredytu i orientujemy się w cenach..

Super, że napisałaś o zmianach i o tym, czego żałujesz, że nie zmieniłaś.. Zastanowimy się na bank nad tym wszystkim :)

Ostatnio wymyśliliśmy, by w małym kibelku na dole zrobić kotłownię (bo skoro będzie gazowa, to nie potrzeba wiele miejsca), a kotłownię przerobić na łazienkę, ale.. Miałam nadzieję, że kotłownia posłuży mi też na taki "schowek na wszystko", bo w dmuchawcu tak naprawdę nie ma żadnej spiżarni, garderoby, ani achowka..

Tu trzeba jeszcze nad tym pogłówkować..

Urlopik - jak fajnie. Ja tez w sobote wyjezdzam :)

Wrzuce wiecej fotek tylko musze je pozmniejszac.

My w kwietniu z tynkami ruszamy i juz nie moge sie doczekac. W kuchni na poczatku planowalam zlew pod oknem ale teraz jak okazalo sie ze okno jest za nisko nie da rady. Wiec zostaje przy ukladzie z projektu. Moze uda mi sie malutki stoliczek pod okno wstawic. Jakos nie wyobrazam sobie kuchni bez stolika i krzeselka.

Madziu - udanego urlopowania! Trzeba naładować akumulatorki przed kolejnym etapem :D

A nad zlewem się jeszcze zastanów! Są specjalne baterie, które się chowają w blat jeśli trzeba otworzyć okno. Są oczywiście trochę droższe, ale efekt murowany!

Nawet jesli schowalabym baterie to plecy mnie beda bolaly przy zmywaniu. Za nisko jest okno tak czy owak. Juz nad tym myslalam. Zreszta wode juz mam rozprowadzona pod zlew i jest jak w projekcie.

Tak jak pisalam postawie malutki stolik pod oknem i coraz bardziej ten pomysl podoba mi sie :)

Założyli nam księgę wieczystą hurra!

A tak z innej beczki, to mam pytanie Madziu - czy macie kosztorys dla dmuchawca?? Nasza Pani Projektant odradziła nam go, bo stwierdziła, że ceny są w nim mocno przesadzone itd. a teraz widzę, że naprawdę by się przydał..

Co do okna, to w projekcie wychodzi na poziomie 90 cm - to za nisko??

Chyba ok. I oszczędza się na jednym parapecie, bo byłby nim blat kuchenny ;) U Ciebie już po problemie, a ja jeszcze się głowię..

Założyli nam księgę wieczystą hurra!

A tak z innej beczki, to mam pytanie Madziu - czy macie kosztorys dla dmuchawca?? Nasza Pani Projektant odradziła nam go, bo stwierdziła, że ceny są w nim mocno przesadzone itd. a teraz widzę, że naprawdę by się przydał..

Co do okna, to w projekcie wychodzi na poziomie 90 cm - to za nisko??

Chyba ok. I oszczędza się na jednym parapecie, bo byłby nim blat kuchenny ;) U Ciebie już po problemie, a ja jeszcze się głowię..

Hej Aga. Ja juz po urlopie :) Teraz to pewnie dluuugo nie bedzie urlopu i wszystkie zlotoweczki beda w wykonczenie szly.

Nie mam kosztorysu. Duzo materialow itp zmienialismy, do tego budujemy juz kilka lat a ceny sie zmieniaja wiec stwierdzilismy ze nie ma sensu.

Wklejam zdjecie okna w kuchni. Troche balagan :oops: ale wysokosc widac. Do tego jeszcze dojdzie jakies 10 cm w gore na podlogowke, ocieplenie, plytki.

http://lh6.ggpht.com/_QdMBSd-kwik/S3UiBYOniXI/AAAAAAAAAIw/mPkekKTeyMs/rsz_dom1okno.jpg

Ja jedno okno w salonie kazalam zamurowac bo jednak okno na kazdej scianie to za duzo dla mnie. Boczne okno od strony kominka wypadalo u mnie na polnocnej scianie wiec i tak malo swiatla dawalo. Zamurowalismy i powiesimy tam telewizor :lol:

Okno na klatce schodowej zmniejszylam tez. Teraz tak mysle ze witraz czy luk to fajny pomysl :) Ale juz za pozno. Wstawilismy zwykle okno.