kl3z6aek 10.04.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Zamierzam wybudować drewnianą drewutnie (długośc 8 m, szerokośc 1,2 m,) o wysokosci 2,2 m przy płocie sasiada. Prosze powiedzieć czy istnieją jakieś przepisu okreslające ile metrów od płotu mogę postawić taką konstrukcje i czy takie prace muszą być zgłoszona w nadzorze budowlanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubachoj 10.04.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Witam. W moim urzędzie miasta poinformowano mnie, że jeśli mniej niż 3 metry od granicy to potrzebne pozwolenie na budowę. Jakub Chojnacki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 11.04.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Wymagane odległości od granicy działki sąsiedniej muszą być zachowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 11.04.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Wymagane odległości od granicy działki sąsiedniej muszą być zachowane. chyba, że sąsiad się zgodzi(na piśmie), by odległość była mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 11.04.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Wymagane odległości od granicy działki sąsiedniej muszą być zachowane. chyba, że sąsiad się zgodzi(na piśmie), by odległość była mniejsza. No chyba, że tak. Tylko jest różnica między np 1,5 m od granicy , a bezpośrednio przy płocie. Ja bym nie chciała mieć cudzej szopki w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kl3z6aek 04.06.2006 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 No to proszę powiedzcie ile metrów od płotu moge postawić drewutnie bez zgody sąsiada, i dlaczego wymagana jest taka zgoda. Albo zadam pytanie inaczej, jaką drewutnie moge postawic przy samym płocie, tak abym nie musiał sie pytać o zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmd 05.06.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 chyba, że sąsiad się zgodzi(na piśmie), by odległość była mniejsza. Od 2004 roku zgodnie z przepisami pisemną zgodę sąsiada można sobie powiesić w toalecie na gwoździu. Obecnie obowiązuje minimalna odległość 3m, chyba że sąsiad wybudował już w tym miejscu coś w bliższej odległości od granicy. W takim przypadku można wybudować w takiej samej odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kl3z6aek 05.06.2006 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 No dobra a jaki płot mogę postawić, tzn jakiej wysokości ??Przecież moja drewutnia jest w zasadzie jak płot. Dom mojego sąsiada stoii jakieś 2 m od płotu, ale został postawiony ponad 20 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.06.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 No to proszę powiedzcie ile metrów od płotu moge postawić drewutnie bez zgody sąsiada, i dlaczego wymagana jest taka zgoda. Albo zadam pytanie inaczej, jaką drewutnie moge postawic przy samym płocie, tak abym nie musiał sie pytać o zgodę. 3m i wielkości do 25m2. Wymagane jest zgloszenie. ma to się nazywać budynek gospodarczy. Przy samym płocie nie wolno Ci nic postawić. Ale możesz ustawić samo porąbane drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.06.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 No dobra a jaki płot mogę postawić, tzn jakiej wysokości ?? Przecież moja drewutnia jest w zasadzie jak płot. Dom mojego sąsiada stoii jakieś 2 m od płotu, ale został postawiony ponad 20 lat temu. ogrodzenie do wysokości 2.2 m nie wymaga zezwolenia, jeżeli umiejscowione jest pomiedzy sąsiadujacymi działkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kl3z6aek 10.06.2006 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 No włąsnie, a jak postawie płot 2,2 metra z grewnianych elementów które zasłonia wszystko a za tymi elementami wąska drewutnię (same belki + zadaszenie, bez ścian belki tylko wbite w ziemię, szerokośc ok 60 cm długośc około 7 m) To nadal nie będe mógł tego zrobić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BarPe 13.06.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Mam identyczny problem. Tylko ja mam wątpliwości czy właśnie najzwyklejszy stelaz na drewno łapie się na przepisy dotyczące budynków? Nie jest to budowla "trwale" związana z gruntem, nie ma fundamentów itp. i jak na moje nie jest to budynek gospodarczy. Może będąc złośliwym faktycznie poukładać sobie drewno bez drewutni i np przykryć z góry obrzydliwą powiewającą folią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 15.06.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 No włąsnie, a jak postawie płot 2,2 metra z grewnianych elementów które zasłonia wszystko a za tymi elementami wąska drewutnię (same belki + zadaszenie, bez ścian belki tylko wbite w ziemię, szerokośc ok 60 cm długośc około 7 m) To nadal nie będe mógł tego zrobić ??? i ta opcja byłaby najrozsądniejsza- my postawiliśmy już drewniany płot(2m) w przyszłości planujemy zrobic kominek i w zwiazku z tym obok domu małą drewutnię, a więc tak jak piszesz belki i zadaszenie i nie wydaje mi sie żeby trzeba było to gdziekolwiek zgłaszac. No chyba że się myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 15.06.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 No to proszę powiedzcie ile metrów od płotu moge postawić drewutnie bez zgody sąsiada, i dlaczego wymagana jest taka zgoda. Albo zadam pytanie inaczej, jaką drewutnie moge postawic przy samym płocie, tak abym nie musiał sie pytać o zgodę. 3m i wielkości do 25m2. Wymagane jest zgloszenie. ma to się nazywać budynek gospodarczy. Przy samym płocie nie wolno Ci nic postawić. Ale możesz ustawić samo porąbane drewno. a czy można wiatą przekroczyć linię zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BarPe 16.06.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Rozmawiałam ze znajomą szefową wydz. budownictwa w starostwie. Jeżeli wiata jest zwykłą ażurową konstrukcją drewnianą bez fundamentów to NIE JEST TO BUDYNEK i nie stosuje się do tego przepisów rozporządzenia - może być nawet bezpośrednio przy granicy. Rozporządzenie mówiące o tych wszystkich odległościach dotyczy budynków (w tym np. gospodarczych) a nie np. obiektów małej architektury. Inna jest kwestia że nie powinna ta wiata w jakiś nadmierny sposób przeszkadzać sąsiadowi - np. wyjątkowo zacieniać bo o każde przeszkadzanie ponad miarę (smrodzenie, hałasowanie, zacienianie) teoretycznie mogą sąsiedzi pojść z wami do sądu - jeżeli się nie dogadacie dobrowolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts