DLA 10.04.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Zamierzam kupić działkę na terenie gminy, która nie ma jeszcze planu zagospodarowania przestrzennego .Właściel otrzymał 3 tygodnie temu decyzję o warunkach zabudowy dla całej działki (5.000m2), która obecnie jest w trakcie podziału na 4 mniejsze. Dwie z tych działek zamierzamy kupić razem ze znajomymi pod budowę bliźniaka.W warunkach zabudowy jest powiedziane : przenaczanie pod zabudowę mieszkaniową (2 bliźniaki) Jutro ma wyjść z Gminy postanowienie o podziale działki.Proszę o pomoc w następujących kwestiach: 1.Czy warunki zabudowy wydane włąścicielowi na obszar całej działki będą mogły przejść na nas ? 2.Czy będziemy mogli występować o pozowlenie na budowę na naszych 2 działkach ( 2x 840m2) po dokonanym podziale w opraciu o warunki zabudowy wydane dla całej działki (5.000m2) przed podziałem??Jeśli nie, to jak to zrobić,żebyśmy nie musieli występować ponownie o warunki zabudowy na naszych działakch ? 3.Czy właściciel może w tym celu wystąpić o pozwolenie na budowę 4 segmentów, przed podziałem działki.Czy w takim przypadku pozowlenie na budowę wydane właścicielowi przejdzie na nas aktem notarialnym zawartym przy zakupie naszych działek?Czy takie pozowlenie będzie ważne dla naszych działek ? Wiem,że obecne studium zagospodarowania zostało niedawno odrzucone,ale Gmina wciąż pracuje na planem zagospodarowania dla tego terenu.Boję się,że jeśli Gmina będzie blisko uchwalenia planu, to nie będzie chciała wydawać nowych warunków zabudowy dla naszyc h działe, których podział może potrwać jeszcze 3 miesiące ( uprawomocnienie podziału) Ostatnie pytanie.Zakładając,że nie zdążymy z pozowleniem na budowę przed uchwaleniem nowego planu zagodpodarowania zakładającym min.2000m2 pod budowę bliźniaka. Czy wówczas Gmina pozwoli nam się wybudować na zakupionych 1.600 m2???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 10.04.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Nie ma planu zagospodarowania, a więc nie ma się do czego odnieść np. jeśli chodzi o dopuszczalną minimalną wielkość działek po podziale. W takich przypadkach (braku planu) wielkość działki pod budowę określa się w warunkach zabudowy (wójt stwierdza, czy podział jest w ogóle możliwy). Sprawdź, czy decyzja o WZ dopuszcza podział działki 5000 m kw. na mniejsze i jaka powierzchnia jest tam określona dla działki, na której będziesz mogła budować to co chcesz.Z tego, że właściciel przystąpił do geodezyjnego podziału może wynikać, że taka decyzja wójta może być (inaczej mapa podziałowa nie zostanie przyjęta do zasobu geodezyjnego, nie będzie można nadać działkom nowych numerów ewidencyjnych, a więc np. ich sprzedać). Ale na wszelki wypadek sprawdż decyzję o warunkach zabudowy. Czy oprócz określenia, że dopuszczalna jest budowa bliźniacza, jest jeszcze zapis, że możliwy jest podział na mniejsze działki? Bo jeśli nie, to będzie można postawić dwa domy w zabudowie bliźniaczej, ale na działce 5000 m kw. A jeśli tak, to na działki po podziale trzeba będzie wystąpić o nowe warunki zabudowy. Z tego co napisałaś wynika, że wójt wydał dopiero postanowienie, a jeśli jest to postanowienie, to tylko opiniuje wstępny projekt podziału. Jeśli będzie pozytywne, to dopiero teraz będzie można przystąpić do właściwego podziału. To co Was powinno interesować, to decyzja o podziale nieruchomości (macie do niej co najmniej kilka, a najpewniej kilkanaście tygodni). Ad 1. Warunki zabudowy będą mogły przejść na Was - tu nie widziałbym żadnych zagrożeń. Wystarczy złożyć wniosek do gminy, a dla pewności niech jeszcze dotychczasowy właściciel napisze, że zgadza się na przeniesienie WZ. Ad 2. Tu mam za mało informacji. Decyduje treść WZ (o czym napisałem wyżej. Jeśli WZ są dla całej działki i nie ma w nich nic o dopuszczalności podziału, to niestety, trzeba wystąpić ponownie o warunki zabudowy na nowo wydzielonych działkach. Ad 3. Właściciel może wystąpić, ale jeśli jest sytuacja o której pisałem powyżej (w WZ tylko o dwóch budynkach, ani słowa o podziale), to pozwolenia na 4 budynki nie dostanie. Jeśli WZ mówią o możliwości budowy 2 domów, to starostwo może dać pozwolenie na dwa domy. Ale jeśli byłoby po Waszej myśli (zabudowa bliźniacza i możliwość podziału działki na mniejsze) to oczywiście pozwolenie na 4 "segmenty" dostanie. Pozwolenie na budowę też można przenieść - można to zapisać w akcie notarialnym sprzedaży działki, ale jeśli nawet tego nie będzie, to i tak, jako nowi właściciele możecie wnioskować o przeniesienie pozwolenia. WZ są ważne do momentu uchwalenia planu (a właściwie do jego opublikowania w dzienniku urzędowym wojewody). Twoje obawy są słuszne - gmina może zawiesić nowe postępowanie w sprawie wydania WZ na rok (potem już musi wydać WZ, niezależnie na jakim etapie znajdują się prace nad planem). Co to znaczy, że studium zostało odrzucone? Studium musi być i zawierać ogólne rozstrzygnięcie, co ma być na Waszym terenie. W przeciwnym razie nie można przystąpić do prac nad planem zagospodarowania. Reasumując: dla zupełnej pewności powinniście zdążyć z pozwoleniem przed uchwaleniem nowego planu zagospodarowania. Ale plany zagospodarowania przewidują z reguły, że działki z podziałów dokonanych przed uchwaleniem planu spełniają normy powierzchniowe (nawet jeśli są mniejsze). Aby byc pewnym - zajrzyjcie w projekt przygotowywanego planu, a jeśli takiego zapisu nie ma, niech właściciel tych 5000 m kw. złoży wniosek (w ramach zgłaszania uwag do planu) o wprowadzenie takiego zapisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 11.04.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Kupiłam działkę z warunkami zabudowy. Warunki zabudowy, które otrzymał właścieciel dotyczyły wszystkich działek, które sprzedawał i były zatytułowane "warunki zabudowy wraz z podziałem na 7 działek". Bez problemu przepisałam te watunki na siebie, ale przy pozwoleniu na budowę musiałam jeszcze raz wystąpić o warunki zabudowy tylko dla swojej ( już ) działki. Niewykluczone, że będziesz mieć podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts