Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakich zraszaczy uzywamy?

Jakiej firmy zraszaczy uzywasz?  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy zraszaczy uzywasz?

• gardena
    • nelson
      0
    • hunter
    • elgo
      0
    • greenmill
      0
    • rain bird
    • rain master
      0
    • krain
      0
    • innej
      0

Recommended Posts

Witam,

Coraz wiecej z nas stosuje sztuczne nawadnianie.

Jest wiele konkurencyjnych systemow.

Moze warto by bylo aby kazdy z nas opowiedzial jakiej firmy zraszaczy uzywa i patrzac krytycznym okiem opisal jakie maja niedorobki... a moze jakie zalety...

Jako ze ja zaczalem.... hm... moja kolej....

Uzywam gardeny T50, T200.

Wady zraszaczy:

T50 - molo dokladne w ustrzymaniu konta (duze odchylki fabryczne)

T200 - malo dysz do wyboru (tylko 4) i brak mozliwosci ich dokupienia.

Zalety:

Tanie

Obecnie szukam dobrej jakisci zraszaczy o regulowanej przepustowosci i max.zasiegu do 15m (np Nelson 6005ADV)

Wszelkie relacje z uzytkowania tego zraszacza mile widziane...

Chodzi mi w szczegolnosci o mozliwosci ksztaltowania strumienia i jakosc pokrycia. (gardena slabo kryje bardzo krotkie dystanse (0,5m) przy pracy w duzych promieniach)

Ja mam takie głupie pytanie:

Zakładamy ogród, system nawadniający, zraszacze o dużym zasięgu, wynurzalne itp, fajnie, krzaczki małe, zraszacze leją górą.

Mija lat 5...,6 itd, roślinki urosły, co poniektóre mają 2 m, zraszacze już nie leją górą, za każdym krzakiem cień opadowy i co wtedy? Przerabiamy cały system na kroplowniki?

Ja mam takie głupie pytanie:

Zakładamy ogród, system nawadniający, zraszacze o dużym zasięgu, wynurzalne itp, fajnie, krzaczki małe, zraszacze leją górą.

Mija lat 5...,6 itd, roślinki urosły, co poniektóre mają 2 m, zraszacze już nie leją górą, za każdym krzakiem cień opadowy i co wtedy? Przerabiamy cały system na kroplowniki?

Proste - zraszczami wynurzalnymi podlewamy wyłacznie trawniki i rosliny okrywowe które nie przekraczają wysokości 15-20 cm

Krzewy podleamy oddzielnymi sekcjami które dają inne ilości wody i dziłają w oparciu o linie kroplujące, kroplowniki lub serir mikrozraszaczy.

Podział warto zrobić na etapie projektu systemu nawadniania a nie gdy rośliny podrosną

Ano właśnie. I dlatego zastanawia mnie dyskusja o zraszaczach zasięgu do 15 m. No chyba, że naprawdę wielki ogród i olbrzymi trawnik

hm... dzielka 25m szeroka... az sie prosi zeby walnac ze 2 duze zraszacze i po krzyku.

Przeciez boki i tak beda polewane osobno, a z przodu na przestrzeni 20x35 to tylko trawa bedzie rosla...