Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka folia pod dachówkę?

anpi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozwiązaniem najtańszym jest tyvek soft jednak jest on najmniej wytrzymały na rozerwanie. Najczęsciej sprzedaję tyveka solida ma najlepszy stosunek ceny do parametrów. Supro jiuż jest droższy ale grubszy itd...

Dokładne porównanie parametrów znajdziesz na stronie http://www.tyvek.pl/dokumenty/katalog20060404.pdf

Pozdrawiam Piotr

Anpi jesteś starą wygą forum i jak byś sobie zadał trudu to poczytałbyś moje stare posty ,a tam jest odpowiedz.

Nie sądze, że jest tu osoba, która przeczytałaby wszystkie posty. Ja tym bardziej nie mam czasu, żeby przedzierać się przez tysiące z nich. Nie lepiej po prostu napisać o co chodzi?

ja jeszcze o tym nie pisalem ;-)

Moj znajomy zrobil folie + dachowke

Tej zimy podwialo mu mnostwo sniegu pod dachowke, ktory zaczal sie topic i zalewal welne i plyty KG.

Robiac tylko folie nie unikniesz podziurawienia jej ...nawet w miejscu przybijania kontrlat dziurawisz ja ..a woda juz sobie sama bez pytania droge znajdzie.

U mnie jest kilka dziur w folii - niektore zrobilem sam przenoszac dechy na strychu.

Widzialem dach (od wewnatrz) z dachowki na poddaszu nieuzytkowym, gdzie byla przezroczysta folia - miejscami byly ogromne polacie sniegu wwianego pod dachowke. Przy cieplym poddaszu uzytkowym moze byc duzo gorsza sytuacja ...bo co wpadnie to sie topi i robi miejsce dla nastepnych platkow.

Na pocieszenie ... ;-)

NIe kazda dachowka da sie podwiac

NIe kazdy dach da sie podwiac (im stromszy tym lepiej

NIe kazdy dom da sie podwiac - roza wiatrow, usytuowanie, war. terenowe

Moze akurat tam, gdzie podwiewa snieg folia bedzie nieuszkodzona ;-)

Niemniej nie wszedlbym w rozwiazanie dachowka + folia.

(Y)

moze to o tego giganta chodzi ....

Folia jest dziwacznym wytworem technologii.

Przepuszcza parę w jedną stronę a nie przepuszcza wody z drugiej strony.

Jest zlepkiem kilku warstw.

Jeśli nie może być wystawiona na działanie słońca bo "się zepsuje" to jak u licha ja mam wierzyć ze ona wytrzyma na dachu dziesiątki lat ??

Z tworzywowych obróbek ludzie sę już wycofali.

Rynny jeszcze istnieją ale przez opinie o wykrzywianiu już niedługo odejdą do lamusa jako nieudana próba wprowadzania plastiku nie tam gdzie trzeba.

Wszelkiego rodzaju polimery (plastiki) nadają się na zabawki i pierdółki ozdobne a nie na dachy. Ewentualnie jako materiał pomocniczy (np: styropian doklejany do ściany konstrukcyjnej) a nie jako ważny element budowli.

Dlatego dołaczam się do opini: Jeśli poddasze użytkowe to pełne deskowanie i papa.