Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka folia pod dachówkę?

anpi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a mam folie i nie upieram się ze jest dobra, pożyjemy zobaczymy.... a z nowymi technologiami to tak właśnie jest , że nieraz to co stare i sprawdzone jest trwalsze , lepsze , zdrowsze itp.... to nie dotyczy tylko budownictwa....np. starsze Mercedesy , tzw. "beczki" W123 i póżniej W124 były nie do zdarcia , jeździły minion kilometrów bez remontu , to były "pancerne" auta....nawet niemieccy taksówkarze złozyli wniosek o wznowienie produkcji Merca "beczki" ..... a najnowsze modele juz sprawiają kłopoty , są mniej trwałe, do czego przyznał się nawet sam producent... :o , z domkami jest tak samo.... przykład , strzecha , łupek , ściana 3 warstwowa , dachówka ceramiczna,...stare i sprawdzone, bo proste do bólu.... , ale teraz z kolei wszystko ma być tanie w produkcji, szybkie w wykonaniu , ekologiczne, a reszta nie ma znaczenia, dobry marketing, sieć dystrybucji i wszystko się sprzeda, bez wzgledu na właściwości.

Gdzies znikneli fani Tyveka :p
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nic z tego oni ciagle są , tylko wydaje mi się,że jeśli ktoś neguje wszystko i nie przyjmuje zadnych argumentów - nie ode mnie , nie - od ludzi którzy sie na tym znają to nie można dyskutować.

Warto zainteresować się produktami Tyveka, firmą Du Pont......

a jeśli ktoś uważa,że tylko "stare technologie" są dobre to może....( i tu przeginam ale to jest denerwujace) wóz drabiniasty zamiast autka z komputerem i klimą?

Przecież na forum obowiazuje zasada : jeśli chwali sie jakiś produkt to ma się w tym interes i tu sie częściowo zgadzam , tak bywa , ale czy zawsze?

Deski, papa tak było, bo nie było nic innego

było liczydło, maszyna do pisania...

Tak więc jestem dalej

ABSOLUTNY FAN TYVEKA . POZDRAWIAM

Jeśli chodzi o koncern Du Pont to miałem kontakt z ich produktami dużowcześniej . Folie spożywcze - do pakowania próżniowego czy termokurczliwe mają najlepsze na świecie nie wspomne już o kontakcie bezpośrednim i to całkiem miły --przecież to Du Pont jest właścicielem patentu włókien lycry :wink: . Generalnie firma jest zaj....... Na dachu mam folię Tyvek Pro i jestem zadowolony.Mimo tego że śnieg podwiewa ,szczególnie w koszach, to jak wiosną puściło nawet jednej plamki. Jeśli chodzi o wytrzymałość to łatwiej rozerwać papę niż tę folię.

Zainteresowanym polecam lekturę:

Wielka Brytania ogranicza straty ciepła i emisję dwutlenku węgla do atmosfery poprzez wprowadzenie izolacji dachowych w nowych domach.

"Eliminacja wentylowanej przestrzeni dachowej może uczynić budynki cieplejszymi, suchszymi i bardziej przyjaznymi środowisku naturalnemu" -mówi dr Arturo Horta z Building Reaserch Establishment z Wielkiej Brytanii.

Szczególnie ważnym elementem międzynarodowych działań jest ograniczenie niszczącego efektu cieplarnianego i emisji gazów do strefy ozonowej. Rząd Wielkiej Brytanii ma na celu osiągnięcie do roku 2010 redukcji emisji dwutlenku węgla o 20%.

Wszyscy zajmujący się konstrukcjami budowlanymi mają świadomość, iż budownictwo jest jednym z głównych źródeł tej emisji. W konstrukcjach budowlanych mniej więcej 30% ciepła ucieka przez dach. Na dachach tradycyjnie budowanych domów w Anglii stosowane były powłoki bitumiczne, które niestety sprzyjają złej wentylacji w przestrzeni dachowej, a co za tym idzie kondensacji pary wodnej i stratom ciepła przez dach. Aby usunąć zużyte powietrze przez dach i zapewnić jego właściwą wentylację niezbędne jest stosowanie właściwych materiałów izolacyjnych. Rząd Wielkiej Brytanii mając na uwadze ochronę środowiska i klimat własnego kraju nakazał stosowanie izolacji dachowych. Szacuje się, iż zastosowanie dachów nie wentylowanych we wszystkich nowobudowanych domach w Wielkiej Brytanii zredukuje emisję dwutlenku węgla do atmosfery o ok.2 miliony ton rocznie. (Wyłączając z tego potencjalne oszczędności, które wystąpią w termomodernizowanych domach.)

Od wewnętrznej strony dach podlega stałemu ciśnieniu pary wodnej, powstającemu na skutek ruchu ogrzanego powietrza z dołu do góry. Para wodna pochodzi z atmosfery i jest też wytwarzana przez domowników. Cyrkulacja powietrza, utrata ciepła przez sufit jest wzmagana efektem ssania generowanym wentylowanie konstrukcji dachowej. Maksymalne wykorzystanie właściwości izolacji termicznej można osiągnąć stosując wysokowydajne membrany paroprzepuszczalne (na zimnej, zewnętrznej stronie dachu) ułatwiając dyfuzję pary wodnej. Stosowaniu membran paroprzepuszczalnych powinno towarzyszyć montowanie skutecznej izolacji paroszczelnej po wewnętrznej, ciepłej stronie dachu.

Cechą produktów bitumicznych jest zdecydowanie większy ciężar i mniejsza przepuszczalność pary wodnej. Folii Tyvek® ważą mniej więcej 1/10 tradycyjnego, bitumicznego pokrycia. Folie te są o 25 % wydajniejsze oraz szybsze, łatwiejsze i w większości przypadków tańsze do instalowania.

Wyniki ostatnich badań Building Reascherch Establishment (BRE) mówią, że poprzez zastosowanie systemu TyvekŽ następuje redukcja konsumpcji energii i emisji CO2. Potwierdza to certyfikat wydany przez British Board of Agrement. Specjaliści BRE są zgodni, iż stosowanie systemu Tyvek® jest wprost konieczne.

Kolejną kwestią jest trwałość materiałów, która musi być brana pod uwagę przy rozważaniu całości kosztów budowy domu. Żywotność membran Tyvek® jest oceniana na 50 lat (pokrycia bitumiczne 10-15 lat).

Zmieniające się środowisko i potrzeby społeczne wymusza również w budownictwie stosowanie innowacyjnych materiałów i przyjaznych środowisku rozwiązań. Nie można ignorować tych, którzy o nie dbają ekologię.

I żeby była jasność nie jestem pracownikiem Du Ponta , nie sprzedaję Tyveka i w żaden sposób nie czerpię korzyści z reklamowania tej firmy.

Slowo ufasz swiadczy o wysokim profesjonalizmie :p

:lol: Nie zdawałem sobie sprawy ze swojej tempoty bo Twoich wypowiedzi - różnych - zupełnie nie rozumiem, może wolisz " jesli masz do niej (myslę o tej membranie o której pisał Sebo) zaufanie " - ciekawe jak to nazwiesz :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p

dodaję dla Ciebie Twoją ulubioną ikonkę- chyba w swoim kompie nie masz innych.

Prze wiekami również wymyślili koło ,i co to znaczy że to staroć i przeżytek. Nie możemy iść tym tropem rozumowania ,że jak stare to złe. Dawniej pisałem na forum ,że ze wszystkich nowości pozostaje dla potomnych jako wartościowe rzeczy tylko 5% .Proszę więc nie pisać głupot ,że stare to złe.Na zachodzie napapusiali się już plastików i powracają do starych i zdrowych metod. Nie wiem czy wiecie że PVC prawie świeci i ludzie którzy pracują przy tym tworzywie chorują na raka .Totalny odwrót również w intalacjach c.o. c.w.u. okien rynien itp i ktoś śmie pisać ,że nowe jest dobre .Pytam dla kogo ? Jest to produkt handlowy więc ktoś musi na tym zarobić ,a pozostała reszta jest bez znaczenia ,a każdy ma swój rozum i niech go używa.

Prze wiekami również wymyślili koło ,i co to znaczy że to staroć i przeżytek. Nie możemy iść tym tropem rozumowania ,że jak stare to złe. Dawniej pisałem na forum ,że ze wszystkich nowości pozostaje dla potomnych jako wartościowe rzeczy tylko 5% .Proszę więc nie pisać głupot ,że stare to złe.Na zachodzie napapusiali się już plastików i powracają do starych i zdrowych metod. Nie wiem czy wiecie że PVC prawie świeci i ludzie którzy pracują przy tym tworzywie chorują na raka .Totalny odwrót również w intalacjach c.o. c.w.u. okien rynien itp i ktoś śmie pisać ,że nowe jest dobre .Pytam dla kogo ? Jest to produkt handlowy więc ktoś musi na tym zarobić ,a pozostała reszta jest bez znaczenia ,a każdy ma swój rozum i niech go używa.

Absolutnie nie o to chodzi - podawanie koła jako przykład to chyba nieporozumienie. Ja podałem wóz drabiniasty - jest super ale w skansenie, nawet rolnicy w pole jezdzą autkami. Chodzi tylko o to,zeby nie trzymac sie kurczowo starych rozwiazan - gdybyś czytał uwaznie - napisałem : bo innych nie było.

Pozdrawiam

. Nie wiem czy wiecie że PVC prawie świeci i ludzie którzy pracują przy tym tworzywie chorują na raka ..

No jak już zacząłeś z tej beczki to może poproszę o jasne (naukowe) wytłumaczenie dlaczego świeci , jeżeli to możliwe to zamieść jakieś wyniki badań naukowych i ewentualnie przez kogo były prowadzone.

...Specjaliści BRE są zgodni, iż stosowanie systemu Tyvek® jest wprost konieczne.

...Żywotność membran Tyvek® jest oceniana na 50 lat (pokrycia bitumiczne 10-15 lat).

...

Nie no jak konieczne to ja dam pełne deskowanie + papa i na to wszystko Tyveka

Rozwiązanie genialne bo:

Będzie dobrze + nowocześnie.

I żeby nikt nie zrozumiał mnie źle. Jestem konstruktorem mechanikiem i uwielbiam nowe technologie i materiały.

Ale też znam rzeczywistość i wiem że projektuje sie na coraz krótszą żywotność.

Byle by wytrzymało kilka lat ...byle do przodu...potem kupią nowe.

Na swój dach, nad swoją głowę żadnej folii.

Anpi -ja też, więc przestaję czytać ten temat, bo "robi mi stresa"; po konsultacjach społecznych co do foli pod dachówką doszłam do wniosku, że zrobiłam dobrze, na poddaszu mam stryszek, dachówki położone super, po zimie żadnych strat. Folie leżą na dachach długo i ludziska pikiet nie robili -więc o co tu biega? :roll: