Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka folia pod dachówkę?

anpi

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Deski i folia - znam setki takich domow , natomiast nie mam doswiadczenia z plytami OSB ale uwazam , ze to dobry pomysl pod pewnymi warunkami , np.:

- powinny miec specjalne pioro , tak jak plyty dachowe DWD ,

- powinny miec dopracowany sposob uszczelnienia nietypowych polaczen ,

- mysle , ze producenci powinni stworzyc specjalna odmiane plyty OSB z uwzglednieniem warunkow panujacych pod pokryciem .

no to trzeba pedzic do kiosku :lol:

ja chyba wybiore folie, poniewaz jest taniej i lzej ;)

co do papy i deskowania to tak sie robi i juz a jak ktos robi inaczej czyli folia to juz jest zle, osobiscie nie znam przypadku zeby komus sie folia rozleciala, mysle ze jesli folia by byla taka zla to by bylo o tym bardzo glosno?

co ma byc to bedzie, mam nadzieje ze jesli wybiore folie to wytryzma ona na wieki :lol: a jesli nie to co ? pozostanie remont :o

Ja robię dach za miesiąc i położę na 100 %, albo nie - na 99 % COROTOP SRTONG plus uszczelnienie z taśmy pod kontrłaty. Na pewno nie pozostawię foli na działanie UV, od razu podbitka i zasłaniam ją na poddaszu. UV jest gorsze od mrozu i wody. A potem.. mam nadzieję że będzie ok

OSB 10~12 mm jest doskonałym rozwišzaniem. Znakomicie usztywnia dach czego nie zrobiš deski a tym bardziej łaty. Pokrycia ciężkie stabilizujš więŸbę ale jej nie usztywniajš. Pozdrawiam.

Witam

Jaka jest roznica w cenie pelne deskowanie a OSB ?

chodzi mi o cene materialu i koszt wykonania ?

Dach mam 261 metrow, i wyszlo mi ze na sam material OSB+papa potrzebuje 5 tys zl do tego koszto wykonania.

Jeśli chodzi o rozdarcia folii to nie jest żaden argument na *nie*.

Są taśmy do klejenia rozdarć, służące rownież do uszczelnienia połączeń krawędzi folii.

Mam Derken Vent N (2 lata temu hit tego forum) i nie jestem pewien, że jest ona szczególnie mocna, jak to przeczytałem wyżej.

Nie ma co ukrywać, folia to technologia nowa wstępnego krycia dachów i o trafności wyboru tego rozwiązania przekonamy sie za lat... .

Przestańcie się droczyć na forum, bo go tylko zaśmiecacie

Nikt sie nie droczy.

To wymiana poglądów.

naklej sobie taśme na coś (na płótno) i poczekaj 5 lat.

Moim zdaniem się odlepi.

Moi dekarze też byli sceptyczni, to moczyliśmy w wodzie, aby się przekonać, czy odklei sie pod wpływem wilgoci. To byl ich argument na kiepskość taśmy.

Co do tych pięciu lat to nie wiem. Mam 2 lata, nie odkleja sie. Producent twierdzi, że taśma się wulkanizuje.

... Na 99% dam Tyveka.

anpi jeśli już miałbym użyć folii to DuPont jest najlepszym rozwiązaniem.

Rzeczywiście są najlepsi na świecie jeśli chodzi o tworzywa sztuczne.

I ponoć dają 30 lat gwarancji na Tyveka.

Najtańszy Tyvek solid wychodzi na mój daszek ponad 1tyś zł.

Deski 2 tyś zł.

Ja mimo wszystko dodam ten 1tyś zł + papa ale życzę powodzenia. Przecież pokrycie ma być szczelne więc te nasze folie czy papa to tylko tak na wszelki wypadek i śnieg na nie wpada raz na ruski rok przy ogromnej zawieji.

Jak dobrze podkleisz folię taśmą to jej nie podwieje :o . A pod papą po mrozach będą gniły deski. Zwolennicy tradycji zapominają iż kiedyś nie ocieplało się poddaszy wełną. Pod pełnym deskowaniem i papą można mieć nieogrzewany strych, a nie ciepłe mieszkanie. :oops:

Mam kilka pytań do foliarzy:

- czy w trakcie układania dachówek nie porwała sie folia

- czy ptaki nie rozrywaja wam folii

- czy snieg nie nawiewa i topiąc się nie rozrywa folii

- czy w czasie deszczu nic nie podcieka pod dachówki i nie niszczy folii

- czy przy mocowaniu łat i konrłat nie uszkodzono folii

- czy w czasie łażenia po strychu nie uszkodziliście folii

- czy nie było prac przy kominie i nie uszkodziliscie folii

- czy robiąc piorunochron nie popsuliście folii

- czy wiecie na pewno, że nie bedzie czegos innego robic przy dachu i nie uszkodzicie wtedy folii

Ja już buduję drugi dom. Trzy lata temu skończyłem pierwszy gdzie w ramach oszczędności kupiłem folię z firmy kogucik (zajeb... i ucikł). Miałem takie same problemy jak pytania które zadałeś. Teraz kupiłem Tyvek Solid, zapłaciłem jak za zboże, ale problemy znikły. Skoro folia jest tak mocna że nie potrafię jej zerwać rękami to i dekarze nie podziurawią ją butami czy czymś innym. Kończę już prace dekarskie i nie ma ani jednej dziury. Zastosowałem także taśmę dwustronnie klejącą pomiędzy pasami. W poprzednim domu podczas większych wiatrów rozwiewało pasy i nadmuchiwało śnieżku na strych. Pozdrówka.

Wojzdzich nie opowiadaj bajek o gnijšcych deskach pod papš tylko mów o niedouczonych przygłupach co spieprzyli dach! Można poprawnie wykonać dach kryty deskami lub OSB i papš i można zknocić dach kryty foliš. Osobiœcie jestem zwolennikiem OSB i papy. Pozdrawiam.

Osobiœcie jestem zwolennikiem OSB i papy. Pozdrawiam.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to proponujesz OSB, papę i na to dachówki? Na takie rozwiązania to mnie po prostu nie stać. A cena Tyvek Solid jak pisze Kacperski faktycznie "znormalniała". Chciałbym skończyć dom i zmieścić się w przeznaczonych na ten cel 400 tys. Pozdrawiam.

• 2 months później...