adam_mk 13.10.2007 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Napęd z wiatraczka zanurzonego w wodzie...Takie udoskonalone koło wodne...Full eko.wolo63 przemyślałeś to wszystko?Nie da się, czy też inni tak nie robią?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 14.10.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Napęd z wiatraczka zanurzonego w wodzie... Takie udoskonalone koło wodne... Full eko. wolo63 przemyślałeś to wszystko? Nie da się, czy też inni tak nie robią? Adam M. widziałeś kiedy maszynę do przemysłowego, szbkiego zamrażania? Skoro masz wodę w potoku i planujesz zasilanie z turbiny to po kiego lód? Przy Twoim zapotrzebowaniu schłodzenie nawet o 0,5C pewnie zadowala ( woda płynie więc chyba >0C? to i COP przyzwoity?), ten lód męczysz dla satysfakcji, z nudów czy po to aby epatować czytelników? Piszesz o tym już lata a jak realizacja? A jak tam zasobnik woskowy? Też kiedyś chyba u Ciebie o tym czytalem. Pomysly ciekawe co nie znaczy że warte realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.10.2007 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Gdzieś Ty się chował jak mnie pytali jak aku woskowy działa? Działa świetnie! Rok już chyba będzie... Spełnia WSZYSTKIE założenia... No, prawie wszystkie... Nie jest tani...(to nie bardzo wychodzi) Co do chłodzenia szokowego (o tym myślisz) znam proces. Widywałem wielokrotnie. Było i tak, że musiałem wydłubać i -75stC w ograniczonej przestrzeni , ale długotrwale i w miarę na stałym poziomie... Też zadziałało... A z tym lodem? Spokojnie... Działam. W wolnych chwilach i za "wolne" pieniądze działam... Będą i fotki, jak dojdę do tego etapu (myślę, że już niedługo). Też chcesz? "męczysz dla satysfakcji, z nudów czy po to aby epatować czytelników? " NIE! Są tacy, co ich ciekawi czy się da. Ja wiem, że umiem. Napędem uniwersalnym jest, jak zawsze, kasa... Wcale nie mam jej tyle, ile bym potrzebował... Masz nadmiary i chcesz mieć takie cacko? Chcesz sobie na to tylko popatrzeć i dlatego popędzasz? A może problem jest że - "A nie mówiłem, że się nie da?" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 14.10.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 jesteś najbadzej zakręconym forumowiczem ! Jeśli choć połowa z tego co piszesz to prawda to gratuluję zapału. Ale nie napisałeś dlaczego lód a nie po prostu woda z potoku ? A o woskowym to czytałem na innym chyba forum i przy okazji pompy ciepła. Na jakiej temperaturze pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.10.2007 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Na +45stC. Tyle ma w punkcie przemiany fazowej. Żebyś widział jak on gasi piki mocy to byś uwierzył!!! Pisałem czemu lód... Bo jak możesz sięgnąć po 2m3 na dobę to jest to "normalne korzystanie z wody" (prawo wodne). Po co jakiś zazdrosny przygłup ma mi udowadniać, że pozwolenia wodnoprawnego nie mam, a potrzebuję, on je wydaje, a ja Go nie poprosiłem?.... A poza tym... W potoczku mam napęd. Prawda... Ale jak jest i studnia i kanaliza....To za te trochę prądu, to nawet ja sobie zapłacę.... Abo go sobie zrobię... Jeszcze nie postanowiłem! Adam M. Daleko masz do Sosnowca? Wpadłbyś, to Ci dam dotknąć... Tych cudów dotknąć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 15.10.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 prawo wodne i tak Cię nie ominie przy budowie turbiny, a napisanie operatu to żaden problem , tym bardziej że wodę oddajesz w niezmienionej postacji . Sosnowiec bardzo lubię i czasem odwiedzam kopalnię Kazimierz - Juliusz. Pozdrawiam Zagłębie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.03.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Niedługo minie 3 lata od założenia wątku o GRZANIU LODEM. Wróciłem do niego po pomyśle podsuniętym w wątku o pompach ciepła :http://forum.muratordom.pl/post3178701.htm#3178701Ponieważ temat szerzej Adam opisał na innym forum : http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/forum/topics21/grzanie-lodem-vt586,30.htm#7438 - tam też wtrąciłem swoje trzy grosze. Mój pomysł polega na tym, żeby wytworzony lód zgromadzić w prymitywnej lodowni - konstrukcja większego oczka wodnego połączonego z namiotem foliowym (prymitywny kolektor słoneczny) i GWC - wykorzystujący latem ten magazyn chłodu, przy okazji go regenerując). Woda jest wtedy wykorzystywana w cyklu zamkniętym, może być dodatkowo uzupełniana deszczówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts