Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak grubą wylewkę?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pytanie do fachowców (janzar)

możecie podać konkretny rodzaj, producenta tego włókna polipropylenowego i orientacyjna cene ?

a co jest najlepsze do dylatacji 2 cm styropianu czu cos innego ?

włókno można kupić u mnie

http://www.allegro.pl/item96323327_wlokno_wlokna_polipropylenowe_jastrych.html

do wykonania dylatacji przyściennej używa się taśm dylatacyjnych o szerokości 8-10 cm i grubości 5-10 mm

http://img387.imageshack.us/img387/1736/gusz1004060155wm.th.jpg

Mam odwrotną sytuację. Tzn bardzo dużo miejsca na styropian i jastrych - całe 24 cm. Planujemy 16 cm styropianu FS20 i 8 cm wylewki (w wylewce wodne ogrzewnie podłogowe). Czy mozna tak zrobić? Czy ta warstwa nie jest za gruba?

Nie jestem fachowcem, ale osobiście bałbym się takiej grubości styropianu - może sporo osiąść. Ja bym w tym przypadku dał 14-15 cm styro, ale FS30 a nie FS20.

Poczekaj jednak na wypowiedzi speców (np. Janzar) lub poszukaj w archiwum - wydaje mi się, że dyskusja o podobnym problemie już była.

A nie lepiej mieć wyższe pomieszczenia? :roll:

Mam odwrotną sytuację. Tzn bardzo dużo miejsca na styropian i jastrych - całe 24 cm. Planujemy 16 cm styropianu FS20 i 8 cm wylewki (w wylewce wodne ogrzewnie podłogowe). Czy mozna tak zrobić? Czy ta warstwa nie jest za gruba?

24 cm

papa termozgrzewalna podkładowa V 60 S 35

folia budowlana

styropian EPS 100 10 cm + 5 cm

folia budowlana

jastrych 9 cm

pozdrawiam JZ

• 1 month później...
A czy ktoś z Was słyszał o zatapianiu siatki w wylewki, żeby podłoga lepiej pracowała?

Ja nie dałem nawet jednej siatki na 248 m2 wylewki i nawet ci co mi to robili mówili "Ja tam nie wierze w te włókna" (od forumowego, dość uznanego speca od wylewek)....efekt jest taki, że wylewka pękła w sumie chyba w 3 pomieszczeniach...ale pękniecia te nie są pęknieciami "na wylot", po prostu jakiś milimetr...a zabawne i ciekawe jest, że pęknięcia uwidoczniły się tylko tam gdzie nie ma podłogówki!! Płyta z podłogówką bez nawet jednej ryski!! Jestem po pierwszym sezonie grzewczym podłogówki i nic, nie odprysnęła nawet jedna płytka gresu w salonie!!!

Ale...u mnie najmniejsza grubość wylewki to 7 cm, a miejscami dochodząca do 11 cm. Jak na mój gust...5 cm to też za mało...nie wiem, może 2 cm styro??

I kosztuje 3 razy tyle co styropian - luz.......

Ano, już tak jest z budowaniem...chcesz lepiej dopłać!!!

Jesty tylko jedna rzecz z jaką się spotkałem, że jest i lepsza i tańsza!!!

A mianowicie, zamiast siatki dać do wylewki same włókna...

I faktycznie i taniej i się sprawdziło :-)