Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za zamontowanie skrzynki + Rbtki do celów budowlanych?

annkier

Recommended Posts

Zakład energetyczny wywiązał sie z umowy i doprowadził mi prąd na plac budowy

cytuję warunki umowy" (zaciski prądowe przyłacza na wyjściu od zabezpieczeń gł w złaczu, w kierunku instalacji), układ pomiarowy będzie zainstalowany w szafka pomiarowa nad złaczem kablowym przy ulicy w linii ogrodzenia "

całosć robót wykonał ich wykonawca, który zaoferował sie podłaczyć mi to dalej

ten oto elektryk krzyknął sobie 1600 zł za podłaczenie i zakup skrzynki plastikoweji i Rbetki, dlatego bardzo proszę o podpowiedż czy cena jest odpowiednia, powiedział że skrzynkę przykręci do deski w celach zabezpieczenia przed kradzieżą, podpowiedzcie czy nie powinien jej przynajmniej wmurowac w ziemię albo jakosć wkopac?

okolice Warszawy

a moze macie jakiegoś sprawdzonego i taniego elektryka?,

z góry dziękuję

A ja podziękowałem ZE za prąd na budowę.

Policzmy:

800 zł za przydział mocy 6 kW +1600 zł skrzynka,rbetka,kable,uprawniony elektryk Razem 2400 zł

Za 300 zł kupiłem kompletny sprawny silnik do maluszka, za darmo z kupy złomu wyciągnąłem trójfazową prądnicę od agregatu HONDY z zniszczonym silnikiem 12 kM, 100 zł wydałem na trochę profil prostokątnych ze złomowiska, toczenie sprzęgła (aby to wszystko połączyć) kilka elektrod, tarcza do szlifierki, trochę prądu i kilka godzi na zmontowanie tego ustrojstwa.

Pozostaje w kieszeni 2000 zł.

Licząc paliwo po 4 zł daje to 500 litrów !!!

100 litrową betoniarkę spokojnie zasilam agregatem 650/950W (taki najmniejszy za 400 zł z supermarketu) spalam przy tyk około 4 litrów na 10 godzin pracy non stop. W praktyce agregat 6 kW będę stosował do spawania i ... nie wiem co na budowie potrzebuje takiej mocy.

WNIOSKI:

Prąd mam prawie za darmo, a jeśli policzyć opłaty stałe za prąd które nie wiedzieć dlaczego są większe od normalnych i opłaty za energię wychodzi mi czysty i piękny ZYSK.

A ja podziękowałem ZE za prąd na budowę.

WNIOSKI:

Prąd mam prawie za darmo, a jeśli policzyć opłaty stałe za prąd które nie wiedzieć dlaczego są większe od normalnych i opłaty za energię wychodzi mi czysty i piękny ZYSK.

też się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem ale raczej w wersji zakupu generatora nowego. Można takie kupić za około 1000 min. Trudno mi powiedzieć jaka jest ich wytrzymałość i niezawodność ale dajmy sobie spokój jako, że zdecydowałem się na przyłącze. I moje koszty to;

1. Przyłącze czyli skrzynka pomiarowo-rozdzielcza docelowa czyli 0 dodatkowych kosztów za prąd budowlany.

2. Rbtka używana 400 PLN

3. Montaż Rbtki i papiery 400 PLN.

p.s. Rbtkę mam zamiar odsprzedać z niemałym zyskiem :D :D :D

Może źle zrozumiałem.

Ja już mam skrzynkę z licznikiem (od kabla w ziemi). Za to zapłaciłem jakąś zryczałtowaną opłatę - o ile pamiętam ok. 1600 zł. Ale żeby skorzystać z prądu trzeba mieć dotakowo RB-tkę. Właśnie od poniedziałku stoi ona na mojej działce - zapłaciłem 480 zł (20 zł utargowałem). Dlatego byłem zaskoczony tymi cenami. Na dodatek robili mi ludzie z Energi, więc może prywatnie udałoby się jeszcze taniej.

• 2 years później...