annkier 11.04.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Zakład energetyczny wywiązał sie z umowy i doprowadził mi prąd na plac budowy cytuję warunki umowy" (zaciski prądowe przyłacza na wyjściu od zabezpieczeń gł w złaczu, w kierunku instalacji), układ pomiarowy będzie zainstalowany w szafka pomiarowa nad złaczem kablowym przy ulicy w linii ogrodzenia " całosć robót wykonał ich wykonawca, który zaoferował sie podłaczyć mi to dalej ten oto elektryk krzyknął sobie 1600 zł za podłaczenie i zakup skrzynki plastikoweji i Rbetki, dlatego bardzo proszę o podpowiedż czy cena jest odpowiednia, powiedział że skrzynkę przykręci do deski w celach zabezpieczenia przed kradzieżą, podpowiedzcie czy nie powinien jej przynajmniej wmurowac w ziemię albo jakosć wkopac? okolice Warszawy a moze macie jakiegoś sprawdzonego i taniego elektryka?,z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 11.04.2006 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 dodam ze zaliczam sie do V gr przyłaczeniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 11.04.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 U mnie za podłączenie "prowizorki" czyli skrzynki budowlanej do słupa elektryk chce 400 zł + skrzynka ok.800 - 1000 zł + kabel (nie wiem jeszcze ile). Skrzynkę docelową w granicy działki wykonuje zakład energet. plus oczywiście ok. 1500 zł dla ZE opłaty przyłączeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 11.04.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Można poszukać po innych budowach i kupić używaną skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 12.04.2006 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 dziękuje Wam za odpowiedzi więc tak, pierwszy tak jak pisałam całośc 1600 drugi elektryk okazał sie dużo tańszy bo za swoja pracę łacznie z kablem chce 500zł + rbetka i tu mam wybór bo moge sobie używaną podłaczyć albo kupic nowa za 450 czyli wyjedzie max 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 12.04.2006 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 A ja podziękowałem ZE za prąd na budowę. Policzmy:800 zł za przydział mocy 6 kW +1600 zł skrzynka,rbetka,kable,uprawniony elektryk Razem 2400 zł Za 300 zł kupiłem kompletny sprawny silnik do maluszka, za darmo z kupy złomu wyciągnąłem trójfazową prądnicę od agregatu HONDY z zniszczonym silnikiem 12 kM, 100 zł wydałem na trochę profil prostokątnych ze złomowiska, toczenie sprzęgła (aby to wszystko połączyć) kilka elektrod, tarcza do szlifierki, trochę prądu i kilka godzi na zmontowanie tego ustrojstwa. Pozostaje w kieszeni 2000 zł. Licząc paliwo po 4 zł daje to 500 litrów !!! 100 litrową betoniarkę spokojnie zasilam agregatem 650/950W (taki najmniejszy za 400 zł z supermarketu) spalam przy tyk około 4 litrów na 10 godzin pracy non stop. W praktyce agregat 6 kW będę stosował do spawania i ... nie wiem co na budowie potrzebuje takiej mocy. WNIOSKI:Prąd mam prawie za darmo, a jeśli policzyć opłaty stałe za prąd które nie wiedzieć dlaczego są większe od normalnych i opłaty za energię wychodzi mi czysty i piękny ZYSK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikrusek 13.04.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Ja za coś takiego zapłaciłem 850 zł (robocizna, materiał, załatwienie formalności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 13.04.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 A ja podziękowałem ZE za prąd na budowę. WNIOSKI: Prąd mam prawie za darmo, a jeśli policzyć opłaty stałe za prąd które nie wiedzieć dlaczego są większe od normalnych i opłaty za energię wychodzi mi czysty i piękny ZYSK. też się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem ale raczej w wersji zakupu generatora nowego. Można takie kupić za około 1000 min. Trudno mi powiedzieć jaka jest ich wytrzymałość i niezawodność ale dajmy sobie spokój jako, że zdecydowałem się na przyłącze. I moje koszty to; 1. Przyłącze czyli skrzynka pomiarowo-rozdzielcza docelowa czyli 0 dodatkowych kosztów za prąd budowlany. 2. Rbtka używana 400 PLN 3. Montaż Rbtki i papiery 400 PLN. p.s. Rbtkę mam zamiar odsprzedać z niemałym zyskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 20.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Cena z dziś - rozmawiałem z elektrykami.Za RB-tkę (komplet: szkrzynka, kable, bezpieczniki i inne pierdółki do środka wraz z montażem) - ok. 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogo 21.04.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Cena z dziś - rozmawiałem z elektrykami. Za RB-tkę (komplet: szkrzynka, kable, bezpieczniki i inne pierdółki do środka wraz z montażem) - ok. 500 zł. Przecież samo złącze pomiarowe z bezpiecznikami i kawałkiem kabla 5 żyłowego kosztuje ok.400 zł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekg11 21.04.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 mnie kosztowało przyłączenie na czas budowy 950 zł z robocizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 27.04.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 A czy ma znaczenie odległość do najbliższego słupa z prądem?Ja mam 100m i zastanawiam się ile za to całe podłaczenie do celów budowlanych zapłacę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyzak1719499897 28.04.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Może źle zrozumiałem.Ja już mam skrzynkę z licznikiem (od kabla w ziemi). Za to zapłaciłem jakąś zryczałtowaną opłatę - o ile pamiętam ok. 1600 zł. Ale żeby skorzystać z prądu trzeba mieć dotakowo RB-tkę. Właśnie od poniedziałku stoi ona na mojej działce - zapłaciłem 480 zł (20 zł utargowałem). Dlatego byłem zaskoczony tymi cenami. Na dodatek robili mi ludzie z Energi, więc może prywatnie udałoby się jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 11.01.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Minęły 2 lata a ceny zostały - 1000zł za RBtke, papiery. Umówiłem sie zapłaciłem i skrzynka wisiała na słupie. pozostało mi sie podpiąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 13.01.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Wiosna 2008-500zł za robociznę+materiał. Elektryk z ZE robił fuchę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts