Edy 11.04.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Cześć Czy ktoś mógłby podzielić się ze mną doświadczenieniami (dobrymi i złymi) na temat kotłów C.O. z podajnikiem? Musze w tym roku zreformować mój system ogrzewania domu... Dziękuje za pomoc Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 11.04.2006 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 P.S.Czytałam troszke na ten temat,ale chodzi mi o konkretne opinie.Zwłaszcza,ze kolejny sezon grzewczy za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.04.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Pod Twoim Nickiem cos pisze skorzystaj z tej opcji sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 11.04.2006 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Sebo,jesli jest gdzieś wypowiedz kogoś kto opisal doświadczenia z palenia groszkiem a ja tego nie zauważyłam to przepraszam,ze kogoś zirytowałam.Chodziło mi o pare konkretnych zdań, nie o piece bo te już ogladałam.A najlepiej niech napisze kobieta bo faceci itak mają łatwiej ze wszystkim....Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.04.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Tak więc po raz pierwszyhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62628&highlight=kocio%B3+ekogroszekpo raz drugihttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=56356&highlight=kocio%B3+ekogroszekpo raz trzecihttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=42850&highlight=kocio%B3+ekogroszekpo raz czwartyhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=42850&highlight=kocio%B3+ekogroszekJest tego od groma !!! Sebo 8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 11.04.2006 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Sebo, bardzo dziękuje!! gdybym miała docieplony dom wybrałabym gaz. Z żalem ogladam piece na węgiel,ale w porównaniu do obecnego pieca to itak bedzie luksus. Przepraszam za kłopot, bo faktycznie już o tym napisano.... Kiepsko szukałam Miłego popołudnia i jeszcze raz dzięki! Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.04.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Nie ma za co Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 11.04.2006 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Jest,jest...wybrać drzwi do garażu to nie problem, okna - sama przyjemność.ale piec, gdy ja wogóle nie rozumie na jakiej zasadzie to działa- ciężko...Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.04.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Edy zarknij na http://www.ekokotly.com.pl jest tam piec fex plus zastanów sie na d takim - jak cos to wal jak w dym powiem Ci więcej sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 12.04.2006 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Sebo,na strone zajrzałam, dziękuje za sugestie.na razie myślałam o PER-EKO, bo mnie wystarczy 17KW, a przekrój komina mnie ogranicza i w tym przypadku ponoć było by OK.Chciałabym palić groszkiem,ale alternatywa w sytuacji awaryjnej nie zaszkodzi.I dodatkowy ruszt w tym kotle mi sie podoba.Piec będe kupować w lipcu więc jeszcze troche czasu na rozeznanie mam.taki kocioł widziałam w hurtowni za 5800 zł (do tego pare drobiazgów, ale pompke mogłabym wykorzystać tą co mam przy obecnym piecu).PozdrawiamEdyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.04.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Edytko broń boże nie zamierzam tu robic rzadnej reklamy ale....1. Wielopaliwowośc- uważam że błędem jest uzależnianie się od jednego rodzau paliwa - ceny sa ok ale za rok moga juz byc tragicznie wysokie2. Koniecznie dolnospalający piec najlepiej pracujacy na wyciągu3. Sa urządzenia wspomagające niedogodności komina - ale o tym w swoim czasie4. Piec o nominalnej mocy 17kW osiąga tę moc bardzo rzadko - do tego potrzebny jest naprawde dobrej klasy opał - a o niego strasznie trudno!!!5. W związku z powyższym zalecam zastosowac przewymiarowany kociol o 20-25% - pozwoli to na wydłużenie stalopalnosci, wygody, lepszych osiągów, osiągania wiekszej temp na kotle (co prowadzi do oszczędności i pieca i komina) Moje argumenty do przemyslenia Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.04.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Sebo, Edyta potrzebuje kotła z podajnikiem Ja proponowałbym Fakorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 12.04.2006 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Nie robie z siebie "blondynki", ale zaczynam wątpić,czy nie powinnam zdać się na hydraulika bo ja im więcej czytam tym mniej wiem Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.04.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Staram się przedstawić Edycie tez druga strone kotłów - tradycyjnych - takich do ktorych trzeba zejśc rownie często co do podajnikowych Janusz ale czy ten podajnik to taka strszna jest wygoda ??? I tak trza do tego zaglądac i tak Jeżeli ktos zejdzie do kotłowni pare razy to 1. Nie bedzie się tak strasznie lenił przed TV 2. Nie urosnie mu brzuch od piwa 3. Nie dostanie zasmierdzenie nóg od kapci 4. będzie czuł się potrzebny 5. będzie czuł się panem komfortu cieplnego i doceni go cala rodzina 6. podajnik - jak ktos oszcżedza na opale (nie ta granulacja) jest uciązliwszy od chodzenia i dokladania do pieca - bo się gad zacina !!! 7. Ale jak juz koniecznie się Edytko decydujesz na podajnik to fakt Janusz ma rację FAKORA - on napewno to przerobił i sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 12.04.2006 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Ja nie mam nic przeciwko temu by po schodach pobiegać... Problem widze,gdy jade do pracy i conajmniej 10 godzin jestem poza domem. I tak sukces,ze wogóle nauczyłam sie palić Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.04.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Edyto no i widzisz i tu zaczyna się haczyk Ja tez myslałem nad tym sporo i oto co wymyśłilem1. Kupiłem piec wielopaliwowy - własnie się produkuje2. bedepalił 70% drewnem - 30% węgiel na największe mrozy (w moim regionie węgiel kosztuje majątek - 28 lat mieszkałem na śląsku i jeżeli mieszkał bym tam dalej takze nie zdecydowalbym się na jedno paliwo)3. zakładam akumulator (bufor, zbiornik akumulacyjny jak zwał tak zwal) ciepla ok 1000 - 1200l - ma on mi pomóc w tym żeby te 10h przez ktore mnie/nas nie będzie w domu po wypaleniu sie opału w piecu- akumulator będzie oddawał ciepło do instalcji - co wydłuży okres grzania Myślałem nad tym długo - rozważalem ekonomie sporo czasu liczyłem w tę i tamta i wyszlo mi że takie rozwiązanie jest najsensowniejszym z dostepnych - jeżeli chodzi o mój region.Dal twojej lokalizacji może - może okazac się że rachunek ekonomiczny okaze się inny Pozdrawiam Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 12.04.2006 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 I gdyby nie moje obawy,że np. groszku nie będzie na rynku,braknie prądu,zepsuje sie elektronika lub zatnie ślimak to na pewno tyle bym o tym nie rozmyślała. No ale mam dość zagladania do pieca co 2-3 godziny.Dom jest niedocieplony,przed dociepleniem musze wymienić okna w piwnicy. Wiec nie biore gazu pod uwagę,bo w tym roku mam do dyspozycji 8,5 tyś.... Dobrym rozwiązaniem jest podajnik. Tylko te nieznośne pytania.... Tym niemniej serdecznie dziekuje , czytam dalej... Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.04.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Pozdrawiam - jak coś to wal jak w dym Pewnych obaw i tak i tak sie nie ustrzerzesz. jakies ryzoko w któryms miejscu będziesz musiała podjąć. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 12.04.2006 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Panowie,a czy Fakora na pewno produkuje kotły z podajnikiem?http://www.fakora.plbo ja ich w ofercie tej firmy nie widze...Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.04.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Się nie wypowiem bo nie wiemAle przeanalizuj wątek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=65149&sid=f3dd7a2cea39abb7efdedce7abfaa7a2 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts