Edy 12.04.2006 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 OK, przyznaje, ze z tym wyszukiwaniem wątków to jeszcze mi trudnawo,od wczoraj tu jestem Tak czy inaczej ide dziś na dach spsrawdzić przekrój komina.Może nie jest tak źle... Jestem zaskoczona,że aż tyle tych różnych kociołków. Jeszcze miesiac temu piec to był piec Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.04.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 A propos wielopaliwowości - do per eko mozna dokupić palenisko na każdy opał stary - właśnie jak braknie prądu. Kosztuje toto jakieś 600-700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.04.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Sebo masz rację z buforem .Bufor w moim domu jest wiekszy ponad 3000lwody .Do bufora są podpięte kocioł na paliwa stałe nie retortowykuchnia kaflowa z podkową ,kominek ,ale bez płaszcza tylko z takim sprytnym urządzeniem i oczywiście kolektory 3 słoneczne. Jak to wszystko działa Kolektor ma na samym dole wężownicę z 25m miedzi miękkiej o średnicy 18mm . Kocioł kuchnia i kominek do zwładu wody w buforze .Pomijam detale . Wrzystkie te media idą na zawór trójdrożny ,który rozdziela ciepło na bufor lub na grzejniki. Mam pomontowane na wszystkich grzejnikach zawory termostatyczne i jak się pozamykają to ładowany jest bufor i nie musi kocioł być tłumiony. Jest również możliwość ustawienia temperatury wody na grzejnikach w zależności od potrzeb.Najważniejsze jest to ,że w buforze jest zamontowana wężownica z rury miedzianej o przekroju 22 mm i długości 50 m .przez którą mam ciepłą wodę uzytkową na zasadzie przepływy ,która nie psuje się ponieważ jest stale świeża. Dodatkową zaletą tego uządzenia jest to ,że nie ulega jakiejkolwiek korozji ponieważ w buforze jest tylko woda kotłowa ,a i miedz nie ulega korozji . Wężownica na wlocie i wylocie z bufora jest przydławiona do 15mm z możliwością regulacji. Bufor pracuje na układzie otwartym i jest zrobiony z blachy 5mm ocieplony 5cm wełny plus 5 steropianu razem 10cm.To jest mój pomysł po długim poszukiwaniu dobrego rozwiazania ,taniego i niezbyt skomplikowanego ,a najważniejsze żeby służyło bardzo długo bez awarii.ADAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 15.04.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Adam Napisz słowo gdzie i jak załatwiałes bufor. Cały czas poszukuję kalkuluje i nie wiem czy spawac samemu czy zdac się na "sklepowy"Jak masz jakieś większe info to serdecznie prosze na PW lub maila (widac w stopce).Z góry dzieki serdeczne no i Wesołego Alleluja Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Adamos ...gratulacje za pomysłowość ! wesołych świat ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.04.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Ze względu na duże gabaryty blachę pocięli mi na gilotynie według moich wymiarów i wszysko pospawali w kotłowni .Dziękuję za życzenia i życzę wszytkim ZROWYCH , WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 16.04.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Adam jak możesz zdrawdzić więcej szczegółów technicznych - jakie wymiary, jaka blacha, jak to wykonałes byłbym Ci bardzo dźwięcznySebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polimet 16.04.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Może na pellet czy owies?? http://www.polimet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 18.04.2006 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak sie liczy ciag komina? Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 19.04.2006 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Moi drodzy, ostatnie pytanie mam do ogrzania 120 m kwadratowych( 100 m mieszaknie+20 m klatka schodowa) Piwnice są właściwie nieogrzewane. Tylko w jednej jest kaloryfer. Sprzedawca mówi,ze wystarczy kocioł o mocy 17 kW a hydraulik radzi mi kupić 20 KW. Nie przewiduje,przynajmniej na razie podgrzewania wody. Okna mam wymieniony a docieplony jest tylko dach. Za 3 lata docieple reszte budynku. Jaką moc radzcicie? Chodzi o piec z podajnikiem. Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 19.04.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Nie jestem wprawdzie fachowcem z tej dziedziny ale właśnie zajrzałem do swojego projektu (dom o powierzchni ok 100m2). Jest tam wyliczenie zapotrzebowania na ciepło - wynosi ono 6 kW. Wprawdzie dom ma być dobrze ocieplony (15cm styropianu), ale skąd ja wezmę taki mały kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.04.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Edy - sprawa rozbija sie o to czym będiesz paliła jak dobrym rodzajem paliwa o znacznej kaloryczności 9np. wegiel kamienny z kopalni MARCEL) wystarczy ci 10-15kW - jezeli mokrym drewnem zabraknąc Ci może i 30kWNajwazniejsze jest wykonanie OZC (ogolnego zapotrzebowania na cieplo) - do tej wartości dobic 25% (w przypadków piecy na paliwa stałe) i będzie ok. sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 19.04.2006 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Sebo,zamierzam palić groszkiem. (Ceny ok 400zł za tone w Bielsku)Wczoraj obejrzałam otwory w kominie. Ten do którego podłączony jest piec to wogóle ma okragły wylot i średnice 15 cm,a pozostałe trzy to 15x16. Koleś od podłączenia mówi,ze komin jest OK. Ja widze to wszystko troche czarniej.Opuścił mnie entuzjazm,moze taki dzień....Pewnie kupie 20 kW, bo cholera wie jakiej jakosci ten groszek będzie....PozdrawiamEdyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.04.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 20 kW powinno dac radę ja należe dotych co wola mięć więcej (bede miał bufor) ale wydaje mi sie ze 20-24 kW w Twoim wypadku to trafiony wybór Pozdrawiam słonecznie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 19.04.2006 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Takich słów potrzebuje, bo osiwieje zanim ten piec w mojej kotłowni stanie No według wyliczeń http://www.per-eko.pl/main.php?show=kalkulator też tak wychodzi... a skoro monter tak uważa to chyba lepiej mu uwierzyć Moze wreszcie bede mieć ciepło na klatce schodowej. Nie lubie zimnych butów i zimnych kurtek Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.04.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 No to Edytko tymbardziej ciepło i slonecznie oraz wytrwale i całusnie Cie pozdrawiam - bedzie cieplo nie martw się Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 19.04.2006 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Musi być Dziękuje... Ja moge polecić okna Urzędowskiego i drzwi garazowe Wiśniowskiego a jak już się z tym kociołkiem uporam to napisze co i jak,moze komuś się przyda Edy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.04.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Edy takie rzeczy wpisuj zawsze tu: http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=93 Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edy 19.04.2006 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 O dzięki przy okazji tarfiłam na dosc zabawne strony. Forumowicze to mają poczucie humoru No i od razu chce się żyć! Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotasz 19.04.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 A ja ciągle kombinuję, czym ogrzewać mój mały dom i też nie wiem . W projekcie mam piec gazowy( gaz ze zbiornika przed domem), brak piwnicy i kotłownia 4m.kw. Dziś nawet byłam w specjalistycznym sklepie po poradę, bo miałam nadzieję, że może jednak piec na eko- groszek z zasobnikiem się zmieści(ale problem z przechowywaniem worków z opałem bym miała). ńiestety, nie ma szans na wstawienie takiego pieca i jeszcze jego naprawę w razie czego, nie mówiąc o swobodnym dostępie. Pan fachowiec jednak podsunął mi pomysł, o którym nie miałam pojęcia :można mieć współpracyjące ze sobą piece : gazowy i zwykły na węgiel. Plusy tego są następujące: gdy jestem w domu i mam czas, to palę węglem, gdy zaś długo mnie nie ma, to pod wpływem spadku temp. załączy się gazowy. Co WY NA TO??? Oczywiście moje "główkowanie" nie wynika z tego, że lubię mieć problemy, tylko jestem załamana kosztami ogrzewania gazem. Z drugiej strony palenie w piecu węglem i wstawanie w nocy w mrozy też mnie nie pociąga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts