Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły C.O.

Edy

Recommended Posts

OK,

przyznaje, ze z tym wyszukiwaniem wątków to jeszcze mi trudnawo,od wczoraj tu jestem :D

Tak czy inaczej ide dziś na dach spsrawdzić przekrój komina.Może nie jest tak źle...

Jestem zaskoczona,że aż tyle tych różnych kociołków.

Jeszcze miesiac temu piec to był piec :D

Edy

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sebo masz rację z buforem .Bufor w moim domu jest wiekszy ponad 3000lwody .Do bufora są podpięte kocioł na paliwa stałe nie retortowy

kuchnia kaflowa z podkową ,kominek ,ale bez płaszcza tylko z takim sprytnym urządzeniem i oczywiście kolektory 3 słoneczne. Jak to wszystko działa Kolektor ma na samym dole wężownicę z 25m miedzi miękkiej o średnicy 18mm . Kocioł kuchnia i kominek do zwładu wody w buforze .Pomijam detale . Wrzystkie te media idą na zawór trójdrożny ,który rozdziela ciepło na bufor lub na grzejniki. Mam pomontowane na wszystkich grzejnikach zawory termostatyczne i jak się pozamykają to ładowany jest bufor i nie musi kocioł być tłumiony. Jest również możliwość ustawienia temperatury wody na grzejnikach w zależności od potrzeb.Najważniejsze jest to ,że w buforze jest zamontowana wężownica z rury miedzianej o przekroju 22 mm i długości 50 m .przez którą mam ciepłą wodę uzytkową na zasadzie przepływy ,która nie psuje się ponieważ jest stale świeża. Dodatkową zaletą tego uządzenia jest to ,że nie ulega jakiejkolwiek korozji ponieważ w buforze jest tylko woda kotłowa ,a i miedz nie ulega korozji . Wężownica na wlocie i wylocie z bufora jest przydławiona do 15mm z możliwością regulacji. Bufor pracuje na układzie otwartym i jest zrobiony z blachy 5mm ocieplony 5cm wełny plus 5 steropianu razem 10cm.To jest mój pomysł po długim poszukiwaniu dobrego rozwiazania ,taniego i niezbyt skomplikowanego ,a najważniejsze żeby służyło bardzo długo bez awarii.ADAM

Adam Napisz słowo gdzie i jak załatwiałes bufor. Cały czas poszukuję kalkuluje i nie wiem czy spawac samemu czy zdac się na "sklepowy"

Jak masz jakieś większe info to serdecznie prosze na PW lub maila (widac w stopce).

Z góry dzieki serdeczne no i Wesołego Alleluja

Sebastian

Moi drodzy, ostatnie pytanie :)

mam do ogrzania 120 m kwadratowych( 100 m mieszaknie+20 m klatka schodowa) Piwnice są właściwie nieogrzewane. Tylko w jednej jest kaloryfer.

Sprzedawca mówi,ze wystarczy kocioł o mocy 17 kW a hydraulik radzi mi kupić 20 KW. Nie przewiduje,przynajmniej na razie podgrzewania wody.

Okna mam wymieniony a docieplony jest tylko dach. Za 3 lata docieple reszte budynku.

Jaką moc radzcicie?

Chodzi o piec z podajnikiem.

Edyta

Edy - sprawa rozbija sie o to czym będiesz paliła jak dobrym rodzajem paliwa o znacznej kaloryczności 9np. wegiel kamienny z kopalni MARCEL) wystarczy ci 10-15kW - jezeli mokrym drewnem zabraknąc Ci może i 30kW

Najwazniejsze jest wykonanie OZC (ogolnego zapotrzebowania na cieplo) - do tej wartości dobic 25% (w przypadków piecy na paliwa stałe) i będzie ok.

sebo8877

Sebo,

zamierzam palić groszkiem. (Ceny ok 400zł za tone w Bielsku)

Wczoraj obejrzałam otwory w kominie. Ten do którego podłączony jest piec to wogóle ma okragły wylot i średnice 15 cm,a pozostałe trzy to 15x16. Koleś od podłączenia mówi,ze komin jest OK. Ja widze to wszystko troche czarniej.

Opuścił mnie entuzjazm,moze taki dzień....

Pewnie kupie 20 kW, bo cholera wie jakiej jakosci ten groszek będzie....

Pozdrawiam

Edyta

Takich słów potrzebuje, bo osiwieje zanim ten piec w mojej kotłowni stanie :cry:

No według wyliczeń

http://www.per-eko.pl/main.php?show=kalkulator

też tak wychodzi...

a skoro monter tak uważa to chyba lepiej mu uwierzyć

Moze wreszcie bede mieć ciepło na klatce schodowej.

Nie lubie zimnych butów i zimnych kurtek :D

Edy

A ja ciągle kombinuję, czym ogrzewać mój mały dom i też nie wiem :( . W projekcie mam piec gazowy( gaz ze zbiornika przed domem), brak piwnicy i kotłownia 4m.kw. Dziś nawet byłam w specjalistycznym sklepie po poradę, bo miałam nadzieję, że może jednak piec na eko- groszek z zasobnikiem się zmieści(ale problem z przechowywaniem worków z opałem bym miała). ńiestety, nie ma szans na wstawienie takiego pieca i jeszcze jego naprawę w razie czego, nie mówiąc o swobodnym dostępie.

Pan fachowiec jednak podsunął mi pomysł, o którym nie miałam pojęcia :o :można mieć współpracyjące ze sobą piece : gazowy i zwykły na węgiel. Plusy tego są następujące: gdy jestem w domu i mam czas, to palę węglem, gdy zaś długo mnie nie ma, to pod wpływem spadku temp. załączy się gazowy.

Co WY NA TO???

Oczywiście moje "główkowanie" nie wynika z tego, że lubię mieć problemy, tylko jestem załamana kosztami ogrzewania gazem. Z drugiej strony palenie w piecu węglem i wstawanie w nocy w mrozy też mnie nie pociąga... :lol: