Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja ciągle kombinuję, czym ogrzewać mój mały dom i też nie wiem :( . W projekcie mam piec gazowy( gaz ze zbiornika przed domem), brak piwnicy i kotłownia 4m.kw. Dziś nawet byłam w specjalistycznym sklepie po poradę, bo miałam nadzieję, że może jednak piec na eko- groszek z zasobnikiem się zmieści(ale problem z przechowywaniem worków z opałem bym miała). ńiestety, nie ma szans na wstawienie takiego pieca i jeszcze jego naprawę w razie czego, nie mówiąc o swobodnym dostępie.

Pan fachowiec jednak podsunął mi pomysł, o którym nie miałam pojęcia :o :można mieć współpracyjące ze sobą piece : gazowy i zwykły na węgiel. Plusy tego są następujące: gdy jestem w domu i mam czas, to palę węglem, gdy zaś długo mnie nie ma, to pod wpływem spadku temp. załączy się gazowy.

Co WY NA TO???

Oczywiście moje "główkowanie" nie wynika z tego, że lubię mieć problemy, tylko jestem załamana kosztami ogrzewania gazem. Z drugiej strony palenie w piecu węglem i wstawanie w nocy w mrozy też mnie nie pociąga... :lol:

Musisz wiedzieć że piec na węgiel jest piecem na paliwo stałe i jako taki nie może być podłanczany do instalacji zamkniętej ciśnieniowej której z koleji wymaga piec gazowy bo musi mieć minimalne ciśnienie około 1 bara aby elektronika pozwoliła mu zadziałać.Jedynym wyjściem jest zrobienie krótkiego obiegu otwartego na piecu węglowym i poprzez wymiennik płytowy wymiana ciepła z obiegiem zamkniętym ciśnieniowym na którym są grzejniki i piec gazowy.A zastanawiałaś się nad kominkiem z płaszczem wodnym który ogrzewa c.o zamiennie z piecem gazowym

https://forum.murator.pl/topic/51841-kot%C5%82y-co/page/3/#findComment-1138246

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja14- piec na eko-groszek z zasobnikiem jest bardzo duży w stosunku do mojej kotłowni. A tak naprawdę, to ten zasobnik jest duży, a nie sam piec. Gazowy kocioł można powiesic na ścianę, bo ja mam taki w projekcie i on jest mały, zaś sam piec na wegiel też nie jest duży- i nawet w mojej kotłowni to się zmieści( :lol: jaka ja jestem mądra po wizycie w sklepie).

mariobros35-żeby Ciebie zrozumieć, to chyba niestety, nawet moja wizyta w sklepie nie pomoże :wink: . Dla mnie to całkowicie niezrozumiałe, ale chyba skoro fachowiec mi dziś coś takiego zaproponował, to chyba tak można( bez wnikania w zawiłości techniczne). Ale pojawia się w dalszym ciągu pytanie, czy to ma sens- koszty takiej kotłowni. Co do Twojej rady, to też brałam pod uwagę, ale taki kominek z płaszczem też nie jest tani...

Ach, gdyby człowieka nie ograniczały finanse... A tak, cóż, aż głowa boli...

Jak zacznę wymyślać, to przeinwestuję i kiedy mi się to wszystko zwróci :roll: ?

https://forum.murator.pl/topic/51841-kot%C5%82y-co/page/3/#findComment-1138421

A ja mam aż za dużo miejsca w piwnicy...

3 piwnice,garaż,i dwupokojowa kotłownia.

Komu to potrzebne?

Ja myśle,ze nie ma idealnego rozwiązania do ogrzewania domku.Trzeba coś wybrać i dązyć do celu.

Na 99 % wybiore kocioł z Zywca,bo producent blisko.

20 KW kosztuje 6500 zł

Wcale nie takie to tanie i Toskania musi zaczekać,ale mam nadzieje,że bede zadowolona.

Pozdrawiam

Edy

https://forum.murator.pl/topic/51841-kot%C5%82y-co/page/3/#findComment-1138967

• 2 weeks później...

witam

to ja mam takie pytanie.

zgodnie z projektem domu zapotrzebowanie cieplne wynosi 12kW (154m2 pow. użyt, parter + poddasze użytkowe).

w porównaniu z projektem dodano podpiwniczenie (zrobiło sie miejsce na kotłownie - ok 37m2), zrobione też większe okna (2 okna po 3x2.5m)

c.o. chciałbym oprzeć na 2 kotłach - gazowym jednofunkcyjnym oraz na ekogroszek z podajnikiem (połšczony przez wymiennik z obiegiem zamkniętym). do tego zasobnik 160l.

i teraz się zastanawiam nad tym jakiej mocy kotly sobie dobrać. gazowy 18kW i na paliwo stałe 18kW, czy lepiej 25kW.

czy ktoœ może coœ doradzić?

https://forum.murator.pl/topic/51841-kot%C5%82y-co/page/3/#findComment-1159494

• 1 month później...
witam

to ja mam takie pytanie.

zgodnie z projektem domu zapotrzebowanie cieplne wynosi 12kW (154m2 pow. użyt, parter + poddasze użytkowe).

w porównaniu z projektem dodano podpiwniczenie (zrobiło sie miejsce na kotłownie - ok 37m2), zrobione też większe okna (2 okna po 3x2.5m)

c.o. chciałbym oprzeć na 2 kotłach - gazowym jednofunkcyjnym oraz na ekogroszek z podajnikiem (połšczony przez wymiennik z obiegiem zamkniętym). do tego zasobnik 160l.

i teraz się zastanawiam nad tym jakiej mocy kotly sobie dobrać. gazowy 18kW i na paliwo stałe 18kW, czy lepiej 25kW.

czy ktoœ może coœ doradzić?

Marcin robi się tej twojej powierzchni cos kolo 200m i do tego zasobnik

Kocioła na paliwa stąłe min 24kW zawsze powtarzam zawsze w układzie otwartym - do tego wymienni i już w układzie przeponowym 18 Gazówka.

Podalem Ci te wielkosci i moce na oko - jak przyjmiesz 140 W na m2 to napewno nie będziesz żąlował ze masz za zimno. Lepiej miec trocę zapsu niz mialoby braknąć.

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/51841-kot%C5%82y-co/page/3/#findComment-1249566

A propos wielopaliwowości - do per eko mozna dokupić palenisko na każdy opał stary - właśnie jak braknie prądu. Kosztuje toto jakieś 600-700 zł.

ja mam od kilku tygodni kocioł na Eko-groszek , z rusztem awaryjnym , i tak się zastanawiam nad jego sensem , bo w przypadku braku pradu nic to nie dalje , bo nie działa nadmuch , ani pompa obiegowa , a taka w instalacji otwartej ale z PEX-a i rozdzielaczach jest niezbędna żeby cokolwiek grzało , palić stale na tym ruszcie np. drewnem czy weglem pewnie niewygodnie ( małe drzwiczki ) i nieekonomicznie. Także jego nazwa "awaryjny" ma zastosowanie chyba tylko w przypadku braku paliwa podstawowego.

https://forum.murator.pl/topic/51841-kot%C5%82y-co/page/3/#findComment-1249662

A propos wielopaliwowości - do per eko mozna dokupić palenisko na każdy opał stary - właśnie jak braknie prądu. Kosztuje toto jakieś 600-700 zł.

ja mam od kilku tygodni kocioł na Eko-groszek , z rusztem awaryjnym , i tak się zastanawiam nad jego sensem , bo w przypadku braku pradu nic to nie dalje , bo nie działa nadmuch , ani pompa obiegowa , a taka w instalacji otwartej ale z PEX-a i rozdzielaczach jest niezbędna żeby cokolwiek grzało , palić stale na tym ruszcie np. drewnem czy weglem pewnie niewygodnie ( małe drzwiczki ) i nieekonomicznie. Także jego nazwa "awaryjny" ma zastosowanie chyba tylko w przypadku braku paliwa podstawowego.

No wiesz jeœli robisz inmstalacje na rzodzielaczach to raczej nie możesz wymagać żeby toto działało grawitacyjnie...bardziej tu chodzi o wielopaliwowoœc urzšdzenia. Zawsze można było wczeœniej pomysleć (sugerujšc się choćby tym własnie forum) i wykonać instalację z miedzi lub nawet stali w górnym rozdziale...

Sorki, ale nie mogłem sie powstrzymać bo czytajšc niektóre posty i słuchajšc niektórych ludzi naprawdę się zastanawiam po co to forum?

https://forum.murator.pl/topic/51841-kot%C5%82y-co/page/3/#findComment-1249690

No wiesz jeœli robisz inmstalacje na rzodzielaczach to raczej nie możesz wymagać żeby toto działało grawitacyjnie...bardziej tu chodzi o wielopaliwowoœc urzšdzenia. Zawsze można było wczeœniej pomysleć (sugerujšc się choćby tym własnie forum) i wykonać instalację z miedzi lub nawet stali w górnym rozdziale...

Sorki, ale nie mogłem sie powstrzymać bo czytajšc niektóre posty i słuchajšc niektórych ludzi naprawdę się zastanawiam po co to forum?

Bo tak chciałem mieć zrobioną instalację , i zdawałem sobie z tego sprawę że będzie działało tylko na prąd , a forum nazywa się "wymiana doświadczeń" więc opisuję swoje doświadczenia z moim typem instalacji , a nie ubolewam że się nie da palić w przypadku braku prądu.

Każdy kto czyta forum niech wnioski wyciaga sam z tego co przeczytał.

https://forum.murator.pl/topic/51841-kot%C5%82y-co/page/3/#findComment-1249706